Hububat Üreticisinin sinirleri gerildi
Konya Ovası'nda hububat hasadı devam ediyor. "Çiftçinin Kara Gün Dostu" sloganını kullanan Toprak Mahsülleri Ofisi, bu yıl üreticiyi zor durumda bırakıyor. Geçen yıl kuraklık nedeniyle zor günler geçiren üretici, bu yıl da TMO'nun zulmüne uğruyor. Çiftçinin bu yıl TMO ile başı dertte. TMO, 3 yıldır randevulu sistemle alım yapıyor. 15-20 günden önce üreticilere randevu verilmiyor. Çiftçiler de randevu alamadıkları için tüccara gidiyor. Hububat fiyatları tüccarın insiyatifine kaldı. Fiyat her geçen gün biraz daha düşüyor. Üreticinin TMO'ya tepkisi çığ gibi büyüyor. Çiftçi, TMO'nun daha fazla alım yapmasını, mağduriyetleri gidermesini istiyor.
BUĞDAYIN FİYATI 1 LİRA OLMALI
Buğday ve arpa fiyatlarındaki düşüşe tepki gösteren Çumra Ziraat Odası Başkanı Süleyman Akbaş, çiftçinin her yıl mağdur edildiğini söyledi. Üreticinin sıkıntılı günler geçirdiğini, borcunu borçla çevirdiğini söyleyen Akbaş, üreticiyi rahatlatacak adımlar beklediklerini ifade etti. Akbaş, "3 yıl önceki fiyatlardan bugün buğday ve arpa satıyoruz. Arpayı ofis 550-640 liradan alıyor. Hububat fiyatları da 660 ila 800 lira arasında. Ancak tüccarda fiyatlar biraz daha düşük. Bugün buğdayın ton fiyatı 1 lira, arpanın ki ise 700 lira olmalı" sözlerini kullandı.
TÜCCARIN İNSİYATİFİNE TERK EDİLDİ
CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt da kendisine ulaşan şikayetleri Meclis gündemine taşıdı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bozkurt, üretici mağduriyetlerini dile getirdi. Bozkurt, ana misyonu, başta hububat olmak üzere, faaliyet alanındaki tarımsal ürün piyasalarını düzenleyerek üretici ve tüketiciyi koruyacak düzenleyici tedbirleri almak olan TMO’nun Konya genelinde üreticiyi mağdur ettiğini söyledi. Bozkurt, randevu sisteminin ağır işlemesinin ve üreticiye geç tarihlere randevu verilmesinin, üreticinin piyasaya yönlenmesine bir diğer deyişle tüccarın insafına terk edilmesine neden olduğunu ifade etti.
DÜŞÜK FİYATLA ELDEN ÇIKARIYORLAR
Üreticinin ürününü düşük fiyatla elden çıkardığını dile getiren Bozkurt, “İleri tarihlere randevu alan üreticinin ürünü, kamyon kasalarında beklemekte ve üreticiye maliyeti her geçen gün artmaktadır” dedi. Bozkurt, bu mağduriyetleri gidermek adına TMO hububat alım merkezlerinde günlük mesai saatlerinin uzatılması, vardiyalı sistemle 24 saat çalışılması ve pazar günleri de ürün alımı yapılması seçeneklerinin düşünülüp düşünülmediğini sordu. Bozkurt önergesinde ayrıca şu soruları yönetti: "Randevulu sistemdeki aksaklıklar değerlendirildiğinde, mevcut sorunların yeniden yaşanmaması için ne tür önlemler alınacaktır? Yoğun şikayetler dikkate alınarak randevulu sistemden vazgeçilmesi düşünülmekte midir? AKS ekmeklik buğdayın müdahale alım fiyatının ton başına 862 TL olarak belirlendiği evvelce kamuoyuna duyurulmasına rağmen, üreticiler ürünlerinin söz konusu fiyatın çok daha altında alındığını dile getirmektedir. Taban fiyatın altında alım yapılarak mağduriyet yaratılmasının sebebi nedir?"
KERİM ATICI
haberfark.net
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.