Hububatta yüzde 10 kayıp
Sert geçen kış Konya Ovası’ndaki hububatı dondurdu. Zarar gören mahsulün yeni yeni kendisini göstermeye başladığını söyleyen uzmanlar kaybın yüzde 10 civarında olduğu söyledi. Bu kaybın rekolteye de yansıyacağı söyleniyor
Sert geçen kış tarlada ekili hububatı da etkiledi. Özellikle don olaylarının güz döneminde etkisi göstermesi ile zarar gören mahsul yeni yeni kendini belli etmeye başladı. Çiftçinin de tek umudu nisan ayındaki yağışlar oldu. Uzmanlar ise yüzde 10 civarındaki bir kaybın yaşanacağı kanaatindeler.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar, don olaylarının beklenenden erken başlamasından dolayı geç ekilen buğdayların çimlenmediğini söyledi. Taşpınar, “Bir kısım ılıman bölgelere ekilmesi gereken buğdaylarımız özellikle Konya Ovası’nda sert kış geçen yerlere ekildi. Böyle olunca donma kaçınılmaz oldu. Yapılan araştırmalara göre yüzde 8 ile 10 arasında bir ürün kaybımız mevcut” dedi. Geçen yıl proteine dayalı buğday alımı yapıldığını bu yüzden bu yıl fazla ekim yapılmadığını ifade eden Taşpınar, rekoltenin hem ekimin az olmasından, hem de don olaylarından dolayı düşük olacağını dile getirdi. Çiftçinin bu dönemden sonra hububata çok iyi bakması gerektiğini dile getiren Taşpınar, “Çiftçi proteini yüksek buğday yetiştirirse iyi fiyata satar. Hastalıklara karşı önlem alınır, sulamayı düzenli yaparsa verim açığını kapatır. Kışın verim ve kaliteye etki etmesi kaçınılmaz ama burada çiftçiye hassas noktalara dikkat etmek düşüyor” diye konuştu.
TEK UMUDUMUZ BAHAR YAĞMURLARI
Bu yıl Konya ve Türkiye’de kuraklığın yaşanmadığını belirten Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner ise, kışın sert geçmesi sebebiyle buğdayın geçen yıllara göre daha az gelişim gösterdiğini kaydetti. Karla örtülü gün sayısının fazla olması nedeniyle çimlenmenin geciktiğini aktaran Ataiyibiner, “Havalar geçmiş yıllara göre biraz soğuk geçse de mevsim normallerinde seyrediyor. Don tabi ki etkiledi ama protein ve besin kaybı yaşanmayacak inşallah. Rekolte ile ilgili de kesin tahmin yapamıyoruz şimdilik. Her şey nisan ve mayıs aylarındaki yağışlara bağlı” ifadelerini kullandı. Meteorolojinin nisan ve mayıs ayları için olumsuz bir uyarıda bulunmadığını ifade eden Ali Ataiyibiner, Konya Ovası’nda yüzde 60 oranında kurak sulama yapıldığını, tek umudun bahar yağışları olduğunu söyledi.
Köylünün baharı yeni yaşadığını ifade eden Selçuklu Ziraat Odası Başkanı ve Konya Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Faruk Çöklü de, Tarım İl Müdürlüğü’nün Konya Ovası’nda sıkıntı olmadığını söylediğini fakat hububatta sıkıntıların çıkacağını kaydetti. Çöklü, “En geç 10 güne kadar tüm zararlar belli olur. Şu anda kayıpların olduğu görülüyor ama kesin kanaat 10 güne kadar belli olacak” dedi.
İBRAHİM ÇİÇEKÇİ merhaba
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.