İnceöz, İnfaz Kanunu’nu anlatı

İnceöz, İnfaz Kanunu’nu anlatı
Ak Parti Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin infazı Hakkında Kanun’da değişiklik yapılmasına dair kanunla ilgili ayrıntıları anlattı.

İnceöz, “Hükümetimizin öncelikli hedefi tutuklu ve hükümlünün topluma kazandırılmasıdır. Hükümlülerin birçoğu cezaevinden çıktıktan sonra ailesini, çevresini, işini kaybetmekte. Potansiyel suçlu olarak cezaevinden çıkmakta. Bu hükümlülerin cezaevinden en az kayıpla topluma kazandırmak amacıyla zaman zaman düzenlemeler yapılmakta. Söz konusu düzenlemede. bunlardan biri.” dedi.

HÜKÜMLÜLERE YENİ ERTELEME NEDENİ GETİRİLDİ

Ak Parti Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, açıklamasında şunları söyledi:

“Ağır hastalık veya sakatlık nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyen mahkum için infazın ertelenmesi sağlandı.

Yine yürürlükte bulunan hükümlere göre üç yıl ve daha az süreli hapis cezaları için öngörülen erteleme miktarı, kasten işlenen suçlarda üç yıl ve daha az, taksirli işlenen suçlarda ise beş yıl ve daha az süreli hapis cezaları bakımından düzenlenmekte, mevcut altı aylık erteme süresi iki yıla çıkarılmaktadır. Erteleme en fazla iki kez uygulanabilecek. Terör suçlarından, örgüt suçlarından mahkum olanlar yararlanamayacak.

Yürürlükte bulunan düzenlemede zorunlu ve çok ivedi hallerde Cumhuriyet Baş Savcılığı altı ayı geçmeyen sürelerle infaza ara verebilmektedir. Yeni düzenleme ile zorunlu ve çok ivedi haller arasına ana, baba, eş veya çocukların ölümü veya bu kişilerin sürekli hastalık veya malullükleri nedeniyle ailesinin ticari faaliyetlerinin yürütülmesinin imkansız hale gelmesi durumu da eklenmektedir.

EŞLER VE AİLELER BİR ARAYA GELEBİLECEK

Çocuk hükümlüler ana ve babasıyla veya vasisiyle kurum ya da eklentilerinde en geç iki ayda bir kez olmak üzere üç saatten yirmi dört saate kadar ceza infaz kurumu personelinin yakın nezareti olmaksızın aile görüşmesi yapabilecekler.

Evli hükümlülerin eşleriyle ceza infaz kurum görevlisinin nezareti olmaksızın görüşme yapması düzenlemeler arasındadır.

Tutuklu ve hükümlülerin ana, baba, eş, kardeş veya çocuğunun ölümü halinde veya ağır hastalık hallerinin veya deprem ,su baskını, yangın gibi felaketler nedeniyle verilen izinlerde hükümlünün geceleyin konaklaması gerektiğinde, mevcut düzenlemede ceza infaz kurumunun bulunmaması halinde karakollarda yapılıyordu. Yeni düzenleme ile tutuklunun veya hükümlünün kendi evinde veya güvenli görülen başka bir yerde konaklamasına gidilen yerin valisi karar verecek.

DENETİMLİ SERBESTLİKTE YENİ DÜZENLEME

Açık ceza infaz  kurumuna  ayrılma şartları oluşmasına rağmen iradesi dışında açık ceza infaz kurumundan ayrılamayan veya bu nedenle kapalı ceza infaz kurumuna geri gönderilen iyi halli hükümlüler, açık ceza infaz kurumundan ayrılma şartlarının oluşmasından itibaren en az altı aylık sürenin geçmiş olması durumunda da aynı haktan yararlanabilmektedir.31 Aralık 2015 tarihine kadar bu altı aylık süre şartı aranmayacak. Hükümlülerin talepleri halinde denetimli serbestlik yasasından yararlanabilecek.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.