İNOCTE 2017, Azerbaycan’da gerçekleştirildi

İNOCTE 2017, Azerbaycan’da gerçekleştirildi
INOCTE 2017 II. Uluslararası Osmanlı Araştırmalarında Yeni Eğilimler Kongresi Azerbaycan'da gerçekleştirildi.

INOCTE 2017 II. Uluslararası Osmanlı Araştırmalarında Yeni Eğilimler Kongresi Azerbaycan'da gerçekleştirildi.

Selçuk Üniversitesi öncülüğünde Azerbaycan Milli İlimler Akademisi, Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Yunus Emre Enstitüsü, Sütçü İmam Üniversitesi ve Azerbaycan Hazar Üniversitesi'nin paydaşlığında, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Dairesi Başkanı Zeynel Abidin Türkoğlu'nun da katılımlarıyla INOCTE 2017 II. Uluslararası Osmanlı Araştırmalarında Yeni Eğilimler Kongresi gerçekleştirildi. "Doğu ve Batı Türklüğü'nün Ortak Tarihi Devirleri ve Münasebetleri" ana temasıyla Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, genel koordinatörlüğünü Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Alaattin Aköz'ün yaptığı kongrede, 8 farklı ülkeden, 110 bilim insanının katılımıyla 100'ün üzerinde bildiri sunuldu. 21 oturumun yapıldığı kongreye, Türkiye'den ise 30'un üzerinde üniversiteden sahanın tanınmış, önde gelen bilim insanları katıldı.

Kongre programı, Azerbaycan'ın milli lideri Haydar Aliyev'in mezarı, Azerbaycan Şehitliği'ni ziyaretle başladı. Ardından, Bakü'de bulunan Türk Şehitliği ziyaret edildi. Protokol üyeleri, ziyaretler esnasında, şehitliklere karanfil bırakarak, dua etti. Sonrasında, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi'nde kongrenin açılışı gerçekleştirildi.

"Türk dünyasında güçlü bir bağ bulunuyor"

Kongre Genel Koordinatörü, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Alaattin Aköz, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, kongre ana temasını, tarihi misyonun Türk dünyasına yüklediği sorumluluğu hissederek belirlediklerini ifade ederek, "Tarihçilerin takdir edeceği üzere Türk dünyasını Adriyatik ve Çin Denizi arasında bir beden kabul edersek bu bedenin gövdesi Hazar ötesi Doğu Türklüğü, kafası; Batı Türklüğü yani Türkiye, boynu ise Azerbaycan'dır. Tüm tarih boyunca bu bedenin birbiriyle bağını koparmak için pek çok planlar, saldırılar yapıldı ama büyük milletimizin basireti, fedakarlığı sayesinde bugüne kadar bu planlara fırsat verilmemiştir. Bugün de gerek ülkelerimiz çevresinde, gerekse dünya üzerinde yaşanan olaylar bölgedeki bu bağın Türk dünyası açısından ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Biz kongremizi bu temel amaç ve hedeflere katkı sağlamak üzere planladık" diye konuştu.

Prof. Dr. Aköz'ün konuşmasının ardından, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, kongrenin verimli sonuçları olacağına inandığını ifade etti. Türk tarihinin bir bütün olduğunu belirten Turan, Türk kültürü dışında coğrafyaya bu kadar kendisini bağlayan bir kültür tanımadığını anlattı.

"Tarihte, Batı'nın sürekli Doğu'ya tehdit ve baskısını görürsünüz"

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, kongrenin Bakü'de düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti belirterek, "Tarihçiler ve sosyal bilimciler insanlık tarihini Batı ile Doğu'nun çatışması, kavgası ve savaşı olarak özetler. Bu başlık altında şu açıklamaları yaparlar; Doğu hep üretmiştir. Batı hep tüketmiştir. Doğu hep yapmıştır, Batı hep yıkmıştır. Doğu hep savunmuştur, Batı hep saldırmıştır. Tarihe baktığınız zaman bunu örneklerle görürsünüz. Batı'nın, Doğu'nun üzerinde sürekli tehdidini ve baskısını görürsünüz. Bizans, Roma bu tehdit ve baskılara örnektir" şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından, oturumların gerçekleştiği Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi'ne geçildi. Buradaki ilk oturum, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan başkanlığında yapıldı. 21 oturumun tamamlanmasının ardından, kongrenin son günü Bakü'ye yakın mesafede bulunan en eski yerleşim alanı olan Kobustan'a gezi düzenlendi.

Açılışa, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İbrahim Solak, Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü İbrahim Yıldırım, TİKA Macaristan Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Dairesi Başkanı Zeynel Abidin Türkoğlu ve çok sayıda bilim insanı ile davetli katıldı.

İNOCTE 2017, Azerbaycan’da gerçekleştirildi

İNOCTE 2017, Azerbaycan’da gerçekleştirildi

İNOCTE 2017, Azerbaycan’da gerçekleştirildi

İNOCTE 2017, Azerbaycan’da gerçekleştirildi

İNOCTE 2017, Azerbaycan’da gerçekleştirildi

İNOCTE 2017, Azerbaycan’da gerçekleştirildi

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.