İşte 2016 tarımsal destekleri!
tarimdanhaber.com
Prim desteklerinde 2015 yılına göre 2016 yılında; Yağlık Ayçiçeğinde 10 krş, Kütlü Pamukta 10 krş, Soya Fasulyesinde 10 krş, Kanola'da 10 krş, Aspir'de 10 krş, Kuru Fasulye, Nohut, Mercimek'te 10 krş, Zeytinyağı'nda 10 krş ve Çay'da 1 krş artış yapıldı.
TEK DÜŞEN DANE MISIR OLDU
Prim destek ödeme kaleminde 2016'da tek düşen dane mısır oldu. Dane Mısır'a geçtiğimiz yıl 4 krş destek verilirken, bu destek 2016'da 2 krş'a düşürüldü.
BU ÜRÜNLERİN DESTEKLERİ DEĞİŞMİYOR
Buğday, Arpa, Yulaf, Çavdar, Tritikale ve Çeltiğin prim destekleri ise değişmedi. Buğday, Arpa, Yulaf, Çavdar, Tritikale'ye 5 krş, Çeltiğe ise 10 krş prim desteği verilecek.
SÖZLEŞMELİ ÜRETİME DESTEK DEVAM EDECEK
Geçen yıl aspir, kanola, soya ve yağlık ayçiçeğinde sözleşmeli üretim yapan çiftçilereverilen ilave destek bu yıl da devam edecek. Geçen yıl dekar başına verilen destek 2016'da kg başına verilecek. Buna göre, sözleşmeli üretim yapan çiftçilere, yağlık ayçiçeğinde 6 krş, soya fasulyesinde 3 krş, kanolada 4 krş ve aspirde 9 krş ilave destek verilecek.
YER ALTI SUYU YETERSİZ OLAN YERLERDE BU ÜRÜNLERE EK DESTEK VERİLECEK
Diğer yandan yer altı sularının yetersizliği Bakanlık tarafından tespit edilen yerlerde, 2016 yılında ekimi yapılan mercimek ve nohut için fark ödemesi desteğinde ilave yüzde 50, fiğ, Macar fiği, burçak ve mürdümük için yem bitkisi desteğinde ilave yüzde 50 destek ödenecek.
PATATES SİĞİLİ HASTALIĞINA ALTERNATİF ÜRÜN DESTEĞİ VERİLEN İL SAYISI ARTTI
Bunun yanında, Patates Siğili Hastalığı görülen illerde alternatif ürün olarak Aspir, Kanola, Soya ve Yağlık Ayçiçeği üretimi yapanlara fark ödemesi desteğine yüzde 50 ilave ödemesi 2016 yılında da devam edecek. Ancak geçen sene bu ilave destekten yararlanacak il sayısı 8 iken, 2016'da 14'e çıktı. Patates Siğili Hastalığı görülen illerde alternatif ürün desteği yapılacak iller şunlar: Ordu, Afyonkarahisar, Sivas, Gümüşhane, Trabzon, Artvin, Aksaray, Niğde, Bursa, Kayseri, Nevşehir, Ankara, Adana ve Iğdır.
2016 YILI HAVZA BAZLI FARK ÖDEMESİ DESTEKLERİ ŞÖYLE;
Yağlık ayçiçeğine 40 krş, sözleşmeli üretime ilave olarak 6 krş, Kütlü Pamuğa 75 krş, Soya fasulyesine 60 krş, sözleşmeli üretime ilave olarak 3 krş, Kanolaya 50 krş, sözleşmeli üretime ilave olarak 4 krş, Aspire 55 krş, sözleşmeli üretime ilave olarak 9 krş Dane mısıra 2 krş, Buğday, arpa, yulaf, çavdar, tritikaleye 5 krş, Çeltiğe 10 krş, Kuru fasulye, nohut, mercimeğe 30 krş, Zeytinyağına 80 krş, Çaya 13 krş destek verilecek.
MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ
2016 yılı ÇKS kayıtlarına göre tarımda kullanılan mazot ve gübre desteği için 1 dekara 11 TL ödenecek.
haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.