İtiraz eden çiftçi o kesintiyi ödemedi!

İtiraz eden çiftçi o kesintiyi ödemedi!
Önceki gün sitemizde yer alan bir haber çiftçinin ürününü satana dek, yapılan kesintileri anlatıyordu.

İşte o kesintilerden birisi de hammaliye parasıydı.

Evet hammaliye parasıydı ama Konya ve bölgesindeki esnafın aldığı buğdaya yıllardır hammal eli değmiyordu, ancak buna rağmen ürününü satan çiftçiden hammaliye parası kesiliyor. 

İşte kesintilere ilişkin haberimizden sonra sitemize ulaşan Eskilli bir müstahsil sattığı buğdayın hammaliye parasına nasıl itiraz ettiğini ve geri aldığını anlattı. 

Konya Ticaret Borsası'nda ürününü sattığını kaydeden ve ismini açıklamak istemeyen üretici, "Konya Ticaret Borsası'nda buğdayı satışa çıkardım. Anlı şanlı fabrikalardan birisi almış bizim ürünümüzü... Fabrikaya gittik, depomuza yıkacaksınız buğdayı dediler, abartmadan söylüyorum her halde gidiş gelişi 60 km vardı. O kadar yolu kamyonlarla gittik, sıramızı bekledik, sıra bize gelince kamyonların damperini kaldırdık buğdyayı yıktık. Tekrar fabrikaya geldik, hesabı yaparken kesintileri yaptılar, baktım paradan 108 TL'de hammaliye paraları kestiler. Bu süreçte kaptanlardan birisi hemen itiraz etti. Kardeşim Adana'dan gidip tarla tarla buğday aldınız, üstelik bir de taşıma ücretini cebinizden verdiniz. Şimdi sizin ayağınıza 100 küsur km uzaklıktan buğday getiren Eskilli çiftçiye bir de 30 km uzaktaki depoya gönderiyorsunuz bizim kamyonlarımız damperli hammal elimi değdi buğdaya da üreticiden hammaliye parası kesiyorsunuz. Bunun üzerine söz konusu fabrikanın muhasebe müdürü haklı olabilirsiniz ama Borsa'nın buna ilişkin yayınladığı liste var. biz ona göre kesinti yapıyoruz dediğini kaydeden Eskilli çiftçi, "Kesintiyi yaptılar ama bana her hangi resmi bir belge vermediler." Ben de bu kesintiye ilişkin ya resmi belge vereceksiniz ya da para mı geri vereceksiniz dedim. İtirazımı sürdürdüm ve Konya'da Meram Un Fabrikası'nın yıllardır hammaliye parası almadığını ifade ettim." dedi.

Bütün bu olanlardan sonra durumun fabrika sahibine intikal ettiğini kaydeden müstahsil, "Fabrika sahibine yukarıda şoförün de ifade ettiklerini, ürünü ayaklarına kadar getiren, hammalığını yapanın çiftçi olduğunu ama fabrikanın haksız yere kendilerinden hammaliye kestiğini ifade ettim. O da hemen Muhasabe Müdürü'ne talimat verdi ve benden kesilen 108 TL'yi geri aldım." diye konuştu.

Eskilli üretici, "Buradan çiftçinin sesi olması gereken Ziraat Odası başkanlarına çağrıda bulunmak istiyorum. Nerdesiniz. Neden çiftçiye sahip çıkmıyorsunuz, ayrıca  her yıl Türkiye'de ilk 500'e girmekle övünen anlı-şanlı un fabrikası sahiplerine çağrıda bulunmak istiyorum. Bu haksızlığa son verin."

Konya Ticaret Borsası tarafından alınan karar neticesinde  netleşen hammaliye parasının bağlayıcı olmadığı, Konya Ticaret borsasının alıcı değil, sadece aracı olduğu, hammaliye parasının tamamen alıcı ile satıcı arasında olduğu öğrenildi.

ilgili haber için tıklayınız....

haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum