Kafasından büyük kafatası ile dünyaya gelen bebek sağlığına kavuştu
Kafasından büyük kafatası anomalisi ile dünyaya gelen bebek tedavi edilerek sağlığına kavuştu.
Defne Karakuyun çok nadir görülen bir hastalıkla dünyaya geldi. Ailesi bebeklerini kucağına aldığında kendi kafasından büyük doğumsal kafatası anomalisi vardı. Annesi kızının bir an önce sağlığına kavuşması için ciddi araştırma yaptı. Sonunda internette gördüğü bir haberle umudu yeşerdi. Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesinde daha önce aynı rahatsızlığı olan başka bir hastanın sağlığına kavuştuğunu öğrenen Karakuyun ailesi Çanakkale'den Konya'ya kızlarının tedavisi için geldi.
37 günlük Defne bebeği sağlığına kavuşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen NEÜ Meram Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Erdal Kalkan, "Her 5-10 bin doğumda bir görülen doğumsal beyin anomalisi ile dünyaya gelen minik Defne başarılı bir operasyonla sağlığına kavuştu. Ensefalosel (kranium bifidum ) adı verilen ve doğum sırasında ikinci bir kafa gibi beynin ve kafatasının devamı olan adeta ikiz kafalı gibi doğan minik Defne şu anda tüm yeni doğan reflekslerine sahip, nörolojik muayenesi doğal" dedi.
Prof. Dr. Kalkan bu anomalinin anne karnında fetal dönemde santral sinir sisteminin gelişimindeki bir eksiklik sonucu beyin zarı ve kafatasındaki açık kalan bölümden beyin dokusu ve zarlarının ayrı bir kafatası derisi içine fıtıklaşması olarak tanımlanabileceğini belirtti.
"Bu doğumsal açıklık alında, burun hizasında ya da ensede olabilir. Nadir görülen bu doğumsal anomali bu olgumuzda bu güne kadar gördüklerimizin en büyüğü. Genetik ve çevresel faktörler bu anomalide etken olabilmektedir. Tanısı doğum öncesi anne karnında yapılacak tetkikler ile konulabilir. Yeni doğan ünitesi olan bir merkezde uzman bir ekip tarafından tedavisi yapılabilir." diyen Dr. Kalkan, tek tedavinin yeni doğan döneminde yapılacak cerrahi operasyon olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Erdal Kalkan başkanlığında Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fatih Erdi, anestezist Prof. Dr. Atilla Erol ve Yeni Doğan Ünitesi Sorumlusu Doç .Dr. Hüseyin Altunhan'dan oluşan ekip tarafından ameliyat edilen Defne bebek şu anda hayata gülümsüyor. Defne birkaç gün içerisinde taburcu edilecek.
"Aileler hamileliği sonlandırmasın"
Defne bebeğin annesi Emine Karakuyun, hamilelik sırasında pek çok merkeze gittiğini kendilerine genelde hamileliğin sonlandırılmasının önerildiğini söyledi. Karakuyun, "Bebeği dünyaya getirmeye karar verdim. Bebek dünyaya geldikten sonra da internette daha önce Prof. Dr. Erdal Kalkan'ın aynı hastalığı tedavi ettiğini gördüm ve Konya'ya geldim. Şu anda bebeğim sağlığına kavuştu. Meram Tıp Fakültesine, Dr. Kalkan ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Benim gibi bebek sahibi olan annelere de sesleniyorum. Asla hamileliği sonlandırmasınlar tedavisi var" diye konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.