Kanola'da tam verim

Kanola'da tam verim
Gün geçtikçe büyüyen Türkiye’nin yağ açığına Konya Şeker dur demeye çalışıyor. Konya Şeker 2003’ten buyana çiftçisine ektirdiği kanola bitkisinin bu yılki ilk hasadını Kaşınhanı Mahallesi’nde gerçekleştirdi

Konya Şeker 2003 yılından bu yana çiftçiye ektirdiği kanola bitkisini değerlendirmeye hazırlanıyor. 9 yıldır üretimi yapılan kanoladan yağ üretiminin de çok yakında Altınekin yağ fabrikasında gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Kaşınhanı Mahallesi’nde yılın ilk kanola hasadının yapıldığı tarlada basına bilgi veren Konya Şeker Genel Müdürü Yavuz Erence, kanola bitkisini Türkiye’ye ilk olarak PANKOBİRLİK’in getirdiğini söyledi. Erence, “2003 yılında başkanımız RecepKonuk yurt dışı seyahati sırasında kanolayı görmüş. Bu bitki ‘Orta Anadolu’da olur mu’ diye düşünmüş. O dönemde üniversitenin ve diğer kurumların Orta Anadolu’da olmayacağı ile ilgili bir kanıları vardı. Başkanımız bize talimat verdi. ‘Dünyanın neresinde dayanıklı bir bitki varsa getirin burada yetiştirelim’ dedi. 2003 yılı itibari ile 100 çeşit Kanola’yı getirdik, topraklarımızda denedik. Bugün itibari ile topraklarımızda yetiştirilen 3 ayrı çeşidin diğer Avrupa ülkeleri ile aynı değerde kaliteye sahip olduğunu gördük. Bunu gördükten sonra hemen Altınekin tarafına yağ fabrikasını yaptık” dedi.

ÇİFTÇİYE KAZANDIRAN BİR BİTKİ

Kanolanın alternatif bir ürün olduğuna dikkat çeken Erence, “Buğdayın ve arpanın iklimden dolayı çok az verim verdiği, etkilendiği bölgemizde, kanola bitkisi iklimden daha az etkilendi. Daha az su verilmesine rağmen, verimliliği buğday ve arpaya göre çok daha yüksek oldu. Bu günkü ürünü yüzde 40 yağ oranı, yüzde 9 nem oranı ile yaklaşık bin 100 liradan almayı düşünüyoruz. Kanola bitkisi artık orta Anadolu’nun alternatif bitkisi olarak görülmüştür” diye konuştu. Kanola yetiştirmenin zor olmadığına da vurgu yapan Erence, “Sonbaharın belli dönemde ekilip işçiliği yapılmakta ve başka bir işlem gerektirmemektedir. Devletin bu ürüne ciddi oranda desteği var. Devletin verdiği destek ile de buğday ve arpadan daha iyi getirisi olan bir ürün konumuna geldi” ifadelerini kullandı. Konya’da birçok arazide kanolanın ekildiğini söyleyen Erence, “53 köyde, 216 çiftçiye bu sene biz Konya Şeker olarak 13 bin dekar kanola ektirdik. Konya’da toplamda 18 bin dekar ekiliyor. Bundan sonra da Konya Şeker’in alıcısı olduğu kanola bitkisi çiftçilerimiz tarafından ekilmeye devam edecektir. Kanolanın hasadında da zorluk yaşanmayacak, teslim alma yerleri oluşturulacak. Kanola biodizelde de kullanılıyor. Biz bu bitkinin ekimini artırarak, ülkenin yağ açığının önüne geçmiş olacağız” dedi.

PANAGRO HERKESE FAYDALI OLACAK

Kanola bitkisinin hasadından sonra Konya Şeker’in yaptırmış olduğu PANAGRO tesislerine gelen çiftçilere PANAGRO Genel Müdürü Murat Gün tesis hakkında bilgi verdi. Gün, yapılmakta olan tesisin dünyanın en büyük entegre tesislerinden biri olduğunu söyleyerek, “Türkiye’de tarımın yanında hayvancılığında gelişmesi için yapılan tesisler arasında 120 milyar Euro ile dünyanın en kapasiteli ve en kaliteli tesisleri arasında” dedi. Tesisin et ve süt kapasitesinin de geniş olduğuna dikkat çeken Gün, “Ağustos ayı ile birlikte önce et, daha sonra da süt üretiminde çalışmalarımıza başlayacağız. Günde ortalama 32 milyon litre süt üretilecek. Bunun yanında 3 bin küçükbaş ve bin 200 büyükbaş hayvan en modern tesislerde kesilecek. Bu ürünler tesislerden doğruca üreticiye ulaşacak. Müşteriler helal kesim belgemiz sayesinde içleri rahat bir şekilde ürünlerimizi tüketecekler” ifadelerini kullandı.

MUSTAFA ÖZÇELİK merhaba

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.