Kervansaray nesilden nesile kalacak
Kervansaray nesilden nesile kalacak
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat varlıklarını koruma Genel müdürlüğü katkıları ile Sultanhanı belediyesi tarafından yaptırtılan restorasyon çalışmalarında ilk etap da Kervansarayın çatı onarımı yapılıyor.
Restorasyon ekibinin Sorumlusu Şantiye Şefi Büşra Suvarıklı Kervansarayın onarımı ve restorasyonu hakkında verdiği bilgide Sultanhanı kervansarayın da öncelikli olarak Kervansarayın çatısından su almaması için bir çalışma yaptıklarını belirterek Yapılan işlemin Tarihi eserlerde kullanılan en uygun malzeme ile çalışma yaptıklarını belirterek dayanıklı ve uzun ömürlü olan bu malzeme ile bu tarihi yapının ömrünün çok daha uzun olacağının altını çizdi. Suvarıklı “ yapının en büyük problemi su öncelikle bunu çözmemiz gerekiyordu, o yüzden çatıdaki taş kaplamanın yerine ahşap ve daha eğimli bir çatı önerdik, bunun üzerini de kurşun kaplayarak daha dayanıklı bir malzeme elde ettik ve daha uzun seneler korunaklı kalmasını sağlayacağız. Altında gerek su yalıtımı gerekse keçe var kurşunla mebranın yapışmasını engellemek için , bütün elimizden gelen önlemleri alıyoruz. Duvarları Tamamen Kaplıyoruz Çatıdan hiçbir su alacak yer bırakmamaya çalışıyoruz. Bu çalışmanın dışında içeride taş temizliği işlemimiz var kumlama çalışması, Kumlama çalışmalarında taşların üzerindeki kirleri, ıslaklıktan oluşan erozyonu renk değişimlerini giderme işlemini yapıyoruz. Kapalı alandaki taşlarda Kuşlar ve diğer hayvanlar tarafından ve bunların gübreleri ile oluşan zararlar gideriliyor ve işlem sonunda Kervansaraydaki pençeler de uygun şekilde kapatılacak ve içeriye her hangi bir zarar verecek bir canlının girmesini engellemiş olacağız. Bu sezonluk işlerimizin planı bu şekilde Sonrasında ise seneye devam edeceğiz ve seneye de tamamen taş işi var, duvarlardaki çürütme taşları değişecek çürütme işlemi var yani eskiyen taşlar çürütülecek onun yerine de kaplama yapılacak. Konya gödene taşı kullanıyoruz taş kapılarımız tamamlanacak avludaki süslemeler onlar tamamlanacak bu işlemler yerinde yapılacak.
Köşk mescit tamamen yenilenecek daha önceden uygun olmayan farklı malzemeden yapılan yerler sökülecek ve tamamen kendi malzemesinden yenilenecek üzeri tonoz kaplanacak kapatılacak onun üstüde tekrar kursun kaplanacak. Yine köşk mescit üstündeki süslemeler de yerinde tamamlanacak aynı şekilde duvarlar harpuçla kaplanacak silmeli korniş ile, ayrıca külah taşları yenilenecek. Kapalı bölümün zemini taşla kaplanacak ve yine taş değişimleri olacak çürüyen yerler değişecek.” Dedi.
SULTANHANI KERVANSARAYINA HALI MÜZESİ AÇILACAK
Belediye Başkanı Fahri Solak ise konuya ilişkin verdiği bilgide ''en son 60 yıl önce restorasyon çalışması yapılan kervansaray Sultanhanı için çok önemli, Kervansaray aslına uygun şekilde restore edilecek, bu sayede ecdadımıza vefa borcumuzu da ödemek istiyoruz. Sultanhanı, dünyanın ve Türkiye'nin en büyük Selçuklu kervansarayı özelliğini taşıyor. Yılda 500 bin turistin ziyaret ettiği kervansarayımızı, uzun süredir restore etmek için çalışma yürütüyorduk. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız bu işe sahip çıktı. Bu proje ile kervansaray içinde halı dokuma ve tekstil atölyeleri ile halı müzesi gibi mekanlar oluşturulacak. Bu sayede gelen turistlerimiz burada daha fazla zaman geçirmiş olacak ve biz Turist sayımızı iki katına çıkartmak için bütün çalışmalarımızı yapacağız, Rabbime sonsuz şükürler olsun ki Ecdat yadigarı kervansarayımızı Restore ettirmek bizlere nasip oluyor” diye konuştu. haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.