Kırmızı ete zam!

Kırmızı ete zam!
Konya'da kırmızı etin fiyatına 1 ila 4 lira arasında değişen oranlarda zam yapıldı. Kırmızı etin kilosu 28 lirayı buldu. Fiyatlardaki yükselişe et lobisinin neden olduğu belirtiliyor

Sofraların vazgeçilmez ana tüketim ürünlerinden olan kırmızı ete gelen zam vatandaşların tepkisine neden oldu. Yurt genelinde kırmızı ete gelen zamlar, Konya'da et fiyatlarına 1 ile 4 lira arasında değişen oranlarda yansıdı. Son zamlarla birlikte kırmızı etin kilosu 27-28 lirayı buldu. Kırmızı et lüks tüketim haline geldi. Dar gelirli kırmızı et alamazken, orta gelirli de tavuk etine yöneldi. Kasaplar, büyük firma ve besicilerin daha çok para kazanmak için etin fiyatını bilerek düşürmediklerini iddia ediyor.

ZAMLAR DÜĞÜN SEZONUNU ETKİLER

Son dönemlerde kırmızı ete zam üstüne zam geldiğini belirten Konya Kasaplar Odası Başkanı Davut Balbaloğlu, “Şu an kırmızı etin kilosunu 27-28 liradan satıyoruz. Milli geliri Türkiye’nin 4 katı olan Almanya’da et fiyatları Türkiye’nin yarısı kadar. Türkiye’den çok daha zengin birçok ülke kırmızı eti Türkiye fiyatlarının yarısına tüketiyor. Canlı hayvanın ve yemin ithal olması fiyatlar üzerinde etkili. Ancak en büyük etkiyi aracılar yapıyor. Küçük esnaf mağdur oluyor. Fiyatların yükselmesinde büyük firmaların parmağı var. Hayvan varlığımız yeterli. Çardaklarda kesime hazır mal var. Ancak 22-23 lira olan kırmızı etin kilosu bir anda 27-28 liraya çıktı. Dar gelirli kırmızı et yiyemez oldu. 1 kilo et alacak vatandaş da yarım kilo et almak zorunda kalıyor. Büyük balık küçük balığı yutuyor. Şu an kıymanın kilosu 26, kuşbaşının kilosu 28, kuzunun kilosu 27 lira. Düğün sezonu da açıldı. Düğün sahipleri misafirlerine et ikram edecek. Et fiyatlarındaki yükseliş düğünleri de etkiler” şeklinde konuştu. 

ŞİKAYET EDERSEK BİZE MAL VERMEZLER

Büyük firmaların kırmızı etin fiyatını düşürmeyerek, yine angus ithal etmek istediklerini belirten  Kasap Ahmet Aktutan da, “Bu şekilde devam ederse kırmızı etin fiyatının düşüceğini sanmıyoruz. Büyük firmalar et ithal etmek isteyerek daha fazla para kazanmak istiyor.  Ama vatandaşlar ve kasaplar mağdur oluyor. Et ithal edince fiyatlar düşecek. Fakat fiyatların yüksek olması tamamen onların elinde. Normalda fiyatların bu kadar pahalı olmaması gerekiyor. Bizde şikayet edemiyoruz. Şikayet edersek bu sefer bize et vermezler” dedi.  Aktutan, “Et fiyatları çok yüksek olduğu için tezgahlara da yüzde 20 oranında zam yapılıyor ve pahalıya satılıyor. Kırmızı etin neden pahalı olduğu biliniyor ama hiçbir önlem alınmıyor. Şimdi ithal et gündeme gelmeye başladı. İş ciddiye binerse fiyatlar düşebilir. Çünkü besici istediği fiyata satıyor. Aynı zamanda daha pahalılansın diye hayvanlarını kesime vermiyorlar. Birkaç gün içerisinde ete 2-3 lira arasında zam yapılıyor” diye konuştu.

ET LÜKS TÜKETİM HALİNE GELDİ

Vatandaşların da fiyatlardan şikayetçi olduğunu söyleyen Aktutan, “1 kilo et almayıp yarım kilo et alıyorlar. Et resmen yemeklere tat vermek amacıyla satılmaya başlandı. Kıymanın kilosu 26 liradan satılırken, bifteğin kilosu 35 lira, bonfilenin kilosu ise 45 liradan satılıyor. Geçen yıla göre fiyatlar yüzde 20 arttı. Vatandaş bu kadar para verip nasıl et alsın” ifadelerine yer verdi.  Etin pahalı olmasından dolayı istedikleri ürünü tezgahlarına koyamadıklarını ifade eden Aktutan, “Türkiye’de et lüks tüketim haline geldi. Etin fiyatı düşecekse ithal edilsin. Yoksa bunun önüne kimse geçemeyecek” şeklinde konuştu. Kırmızı et fiyatının yüksek olmasından yakınan vatandaş ise, “Vatandaşların  ekonomik durumu ortadayken fiyatların bu kadar yüksek olmasını anlayamıyorum. Bazıları daha fazla para kazanacak diye vatandaşlar mağdur olmak zorunda mı? Maaşım yattığı zaman evime et alıyorum. Ayda bir et yiyoruz. Fiyatlar bu şekilde yükselmeye devam ederse onu da yiyemiyeceğiz” dedi.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.