Konya Ovası'nda Ayçiçeği altın çağını yaşıyor

Konya Ovası'nda Ayçiçeği altın çağını yaşıyor
Ayçiçeği Konya Ovası'nda altın dönemini yaşıyor. Ayçiçeğinin alternatifi olarak kabul edilen kanola üretimi ülke genelinde her geçen yıl artarken Ova'da hala istenilen seviyeye gelmedi. Bahar yağmurları ise çiftçiye rahat bir nefes aldırdı



Ayçiçeği üretimi her geçen yıl artıyor. Trakya ve İç Anadolu Bölgesi'nde ayçiçeği tarımının yaygınlaşmasının ardından Türkiye'nin ham yağ ihtiyacındaki dışa bağımlılığı büyük ölçüde bitti. Çiftçi, son yıllarda ayçiçeği üretimine yöneldi. Ayçiçeği ekim alanında ve üretiminde pancarı yakaladı. Kanola üretimi ise Konya'da istenilen seviyeye gelmedi. Kanolanın da ayçiçeği gibi önümüzdeki yıllarda çiftçinin gözde ürünü olacağı belirtiliyor. Ayrıca özellikle Mayıs ayında etkili olan bahar yağmurları ayçiçeği ve kanola üreticisine rahat bir nefes aldırdı. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şube Başkanı Celi Çalış, ayçiçeği ve kanola üretimi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kanolanın Türkiye'nin her yöresinde, her türlü iklim şartında yetişebilen özel bir bitki olduğunu belirten Celil Çalış, kanolanın Konya'da henüz yaygınlaşamadığını, daha çok Trakya Bölgesi'nde ekildiğini söyledi. Kanola yağının üretiminin, önümüzdeki sene yurt genelinde daha fazla artacağına inandığını belirten Çalış, “Kanola üretimi ayçiçek, mısır ve şeker pancarı üretimine göre daha az. Diğer bölgelerde kanola üretimi hızla yaygınlaşıyor. Ama Konya Şeker ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın teşviklerine rağmen bölgemizde kanola üretimi istenilen seviyede değil. Kanola desteklemeleri de yetersiz. Ürünün yaygınlaşması için desteklemeler artmalı” diye konuştu.  
AYÇİÇEĞİ KANOLAYA GÖRE DAHA KARLI
Ayçiçeğinin kanolaya göre daha karlı olduğunu belirten Çalış, “Üreticiler bu nedenle daha çok ayçiçeğini tercih ediyor. Kanola hasadı buğday hasadı ile beraber, ayçiçeği hasadından önce yapılıyor. Çiftçinin eline 2 dönem arasında para geçiyor olması çiftçileri mutlu ediyor. Bu da çiftçileri bu yöne iten nedenlerden biri. Kanola buğday gibi ambarlarda beklemeye gelmeyen bir ürün. Kısa süre içerisinde işlenmesi lazım. Kanola Amerikan Kanada ve Avrupa devletlerinde yoğun olarak tarımı yapılan, ülkemizde tüm bölgelerinde çok rahat yetişebilen bir yağ bitkisidir. Kanola kışlık ve yazlık ekilebilir. Kışlık ekimlerde verim daha yüksektir. Yazlık ekimlerde ise 3 defa su verilmesi gerekir. Kanola için gayet ince bir toprak hazırlığı gerekir. Ekimi yoncaya benzer. Ekimden önce topak sulanarak tava ekilmeli yada ekimden sonra yağmurlama ile sulama yapılarak çıkış sağlanmalıdır. Eğer toprakta çimlenme olacak kadar nem varsa sulamaya gerek yoktur. 10 gün içinde çıkış olmamışsa mutlaka yağmurlama sulama yapılmalıdır. Ekim buğday mibzeri veya pnomatik mibzerle yapılıyor” dedi. Kanolanın beşeriyette kullanıldığı gibi biodizel yapımında da kullanıldığını söyleyen Çalış,  “Biodizel kullanımı hava kirliliğini önemli derece azaltıyor. Kanola bitkisinin 1980'li yıllarda özellikle Trakya bölgesinde ekimi çok fazlaydı ancak o dönemde ekimi yasaklandı. Kanada'da tohumları ıslah edildikten sonra son birkaç yılda ekimine yeniden izin verildi. Yağ konusunda yaşanan büyük eksiklik kanola ile giderilmeye çalışılıyor” diye konuştu.
KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.