Konya Şeker'de koşulsuz evet

Konya Şeker'de koşulsuz evet
Binlerce üreticinin katılımıyla gerçekleştirilen Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin 58.Mali Genel Kurulu’nda konuşan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, üreticilere olan desteğin devam edeceğini söyledi
Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin 58.Mali Genel Kurulu gerçekleşti. Bütün kararların tüm genel kurullarda olduğu gibi oybirliğiyle alındığı ve Mali Genel Kurul olmasına rağmen üreticilerin büyük bir ilgi gösterdiği genel kurulda konuşan Pankobirlik Genel Başkanı Anadolu Birlik Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, “Dünyanın en pahalı şeker pancarı alıcısı Konya Şeker’dir. Biz üreticilerimize destek vermek amacıyla pancara dünyanın en yüksek fiyatını vermeyi kendimize görev edindik” dedi.
BİZ EDEBİYATLA DEĞİL YAPTIKLARIMIZLA KÜRSÜDEYİZ
Hayal tacirliği, rakam cambazlığı yapmadıklarını, bazılarının hayallerinin bile yetmediği yatırımları gerçekleştirmiş olmaktan aldıkları güçle konuştuklarını vurgulayan Recep Konuk, “Konya Şeker hinterlandında pancar kotası iki katına çıkacak dedim. Şimdi soruyorum; Konya’da pancar üretimi iki katına çıktı mı, çıkmadı mı? Doksanlı yılların üretimini yaklaşık üçe katladık. 1990-99 arasında Konya’da ne kadar pancar üretiliyormuş hesaplattım. Bu on senenin yıllık ortalaması yaklaşık 1 milyon 300 bin ton. Geçen hafta ödemesini yaptığımız pancar miktarı 3 milyon 689 bin 549 ton. Doksanlı yılların ortalama üretimine göre aradaki fark 2 milyon 389 bin 549 ton. On yıl öncesine göre artış yüzde 183,8’dir. Bu artan üretimin maddi karşılığı bugünkü fiyatlarla ve bu sene için 350 milyon liradır. Yani pancar kotası on yıl öncesine göre 2 milyon tondan fazla arttığı için sizin köylerinize, Konya’daki çiftçilerin cebine 350 milyon lira fazla para giriyor. Bu artış olmasaydı, Konya’daki üretici toplamda pancar karşılığında sadece yaklaşık 190 milyon TL gelir elde edecekti. Onun yerine daha az kar bırakan ürünleri ekecekti. Sadece pancarda şimdi iki kat üretiyorsunuz ve Konya’da benim üreticimin cebine her yıl ilave 350 milyon lira para giriyor. Başka bir hesabı daha yapayım size, pancar alımında Türk Şeker’in belirlediği baz fiyat bu sene 115 TL/ton idi. Biz 118 olarak belirledik. Konya Şeker hariç diğer şeker fabrikalarının destekleme dahil Türkiye ortalaması 133 lira olarak gerçekleşti. Biz destekler dahil edildiğinde ortalama 146 lira ödedik pancarın tonuna. Yani Türkiye’deki pancar üreticilerinin ortalama gelirine göre yüzde 9,8 fazla para girdi sizin cebinize” dedi.
600 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPTIK…
18 tane dev işletme için yaklaşık 600 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdiklerini aktaran Recep Konuk, “Önce tamirat ve tadilatla işe başladık. Ne yaptık o dönemde, fabrikayı rehabilite ettik, kayıp ve kaçakları önledik. Yani tasarruf edip, tasarruftan kaynak biriktirdik. Sonuç; çöpe giden iktisadi değerlerin kazanılmasıyla bu şirketin biriktirdiği kaynak yaklaşık 167 milyon dolar oldu. O bahsettiğim tasarruflar yatırıma, yeni tesislere dönüştü. Konya Şeker ne ile öne çıktı, birazcık tamirat ve akılla üretimi koşturmaya başladı. Bu koşuda ortaya konan iddia ve alınan mesafe bizi Konya ölçeğinde bir şirket olmaktan çıkarıp küresel bir oyuncu haline getirdi. Modelimiz ve Konya Şeker örneği, Tokyo’da, Londra’da, New York’ta aklınıza gelen her yerde tartışılıyor, konuşuluyor. Bizim kimseyle işimiz yok, biz daha hızlı koşmanın peşindeyiz. Koşmaya niyet edenleri de yol arkadaşı kabul ederiz. Onlara tavsiyemiz de koşmayı beceremiyorlarsa bizim adımlarımızı takip etmeleridir” diye konuştu.
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’un konuşması sık sık alkışlarla kesilirken, genel kurula binlerce üreticinin yanı sıra çok sayıda belediye başkanı da katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.