Konya Şeker'den 40 bin kişiye istihdam
RÖPORTAJ: İBRAHİM BÜYÜKEKEN
EKONOMİYE CİDDİ KATKI SAĞLIYORUZ
PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Ramazan Erkoyuncu, şeker sektöründeki gelişmeler ve Konya Şeker’in yatırımları ve mali durumu hakkında açıklamalarda bulundu. Konya Şeker’in şehrin ekonomisinin temel lokomotiflerinden biri olduğunu belirten Erkoyuncu, “Doğrudan ve dolaylı yoldan 40 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Farklı sahalardaki üretimlerle de şehir ekonomisine ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyoruz” dedi.
BORÇLARIN BÜYÜK BİR KISMINI YAPILANDIRDIK
**Göreve geleli 2 yılı geçti. Zor bir görevi devraldınız. 2 yıllık görev süresini değerlendirir misiniz?
-Göreve geldiğimizde Konya Şeker ciddi bir ekonomik sıkıntı yaşıyordu ve borçlarda yapılandırma yoktu. Mali bir çıkmazdaydık. 2 yıl zarfında gıdanın yapılanmasını 2023 yılının Temmuz ayında ancak bitirebildik. Gıda bölümünün 9 milyar 350 milyon TL gibi bir borç vardı. 5,5 yıla yapılandırdık. Çok rahat edeceğimizi umuyoruz. Bu yıl 2023-2024 Pancar Alım Kampanyasında şeker sektöründe fiyatlar dip yaptı. Büyük bir olumsuzluk yaşanıyor. Türk Şeker’in açıkladığı şeker fiyatı 27 TL oldu. Türk Şeker marifetiyle yüzde 16’ya varan iskonto yapıldı. Piyasada şeker şu anda 22 TL’den satılıyor. Piyasaya göre maliyetin bile altında. Diğerleriyle bizim rekabet gücümüz daha fazla ama yine de maliyetler çok yükseldi. Burada bir sıkıntı yaşıyoruz. Göreve geldiğimiz günden bugüne baktığımız zaman piyasaya olan borçlarımız vardı, çiftçiye olan borçlar vardı. Ayçiçeği, mısır, patates gibi nedenlerden dolayı borçlarımız ve ödemelerimiz vardı. Rutin ödemelerdi ama sıkıntılıydı. Çok şükür bu borçlar kapandı. Yapılandırma ile gıda bölümü borçlarını rahatça ödeyecektir. Yukarıda bahsettiğim bütün bu olumsuzluklara rağmen kamuoyu şekerin piyasada çok düşük olduğunu, karlılık olmadığını çok bilmez. Şeker sektörü üreticiler açısından tarihinin en zor zamanlarından geçiyor. Bütün bunlara rağmen ufak tefek yatırımlara başlayacağız.
YENİ YATIRIMLARIN STARTINI VERDİK
**Konya Şeker olarak önümüzdeki dönemlerde ne tür yatırımlar yapacaksınız? Bu konuda çalışmalarınız olacak mı?
-Çumra Şeker ve Konya Şeker’de yeni yatırımlar yapacağız. Konya Şeker yeni bir fabrika yapsa da burada da iyileştirmeye gideceğiz. İnşallah yetiştireceğiz. İki fabrikada da 3 bin 500-4 bin ton bir iyileştirme olacak.2024-2025 kampanyasında bunu yapacağız. Bunun ihalesini yaptık ve siparişini verdik. Bu konu ile ilgili projeler de yapıldı. Atıştırmalık bisküvi çikolatada ufak bir kapasite artırımına gideceğiz. Panogra ilk defa Konya Şeker’in desteği olmadan gelecek yıl kendi borcunu ödeyecek. Onların da kendi çaplarında yatırımları olacak. Özellikle peynir ve süt bölümünde yeni yatırımlar olacak. Kapasite artırımı olacak burada da. Kangal Termik Santrali’nin dev bir borcu vardı. 750 milyon dolar borç vardı. Sonraki 500 milyon doları en dibe attılar. 250 milyon dolar borcu yüzde 15 kalıcı faizle TL’ye çevirdik. Bu çok ılımlı ve olumlu bir gelişme. 9 yılda 250 milyon doları ödeyeceğiz. Çünkü onlar kendilerinin kanaati. Bu arada elektrik fiyatları da çok düştü. 2 santralimizde bir tam yıl içerisinde havuza 320 milyon dolar vermek zorunda kaldık. Doğalgaz ve ithal kömürden elektrik üretenlerin girdileri çok yükseldi. Elektrik üretimi için kullandığımız kömürün de maliyetlerinde ciddi bir artış yaşandı. Aradaki makas her geçen yıl açılıyor. Bu şartlarda üretim yapmamız mümkün değil. Bunu devletin gerekli makamlarına yaşanan sıkıntıyı ilettik. Enerji ve kömür fiyat politikasında böyle devam ederse üretimde sıkıntılar yaşanacaktır.
YENİ FABRİKA İLE SÜREÇ DEVAM EDİYOR
**Cihanbeyli’ye yapılacak yeni fabrikaya taşınma süreci ne zaman başlayacak?
-Fabrikanın arsasını satın aldık, fizibilite yaptırdık, orada bir problem yok. Buraya yapılandırmaya girdiği için bankaların ve devletin olur izni ile fabrikanın yapımına başlayacağız. Devletin uygun gördüğü takvimde taşınacağız, müracaatımızı yaptık. Bankaların da olur vermesi gerekiyor. Önümüzdeki yıl devlet izin verirse temelini atacağız. Buradaki fabrikanın gidebilecek aksanlarını yeni fabrikaya götüreceğiz, arsa ile ilgili hiçbir tasarrufumuz yok. Daha önce buradaki arsayı satıp borcumuzu öderiz diye plan yapıyorduk. Şu an buna gerek duymuyoruz. Kendi imkanlarımızla borcumuzu ödeyeceğiz. Cihanbeyli’ye yeni bir fabrika kuracağız. Şu anki fabrikamız 10 bin ton kapasiteli. Cihanbeyli’ne kurulacak fabrika 14 bin ton kapasiteli bir fabrika olacak. Buradaki fabrika 70 yaşında neredeyse. Modern makine ekipmanlarını götürmeyi planlıyoruz sadece. Cihanbeyli’ye sıfırdan yeni bir fabrika yapmayı planlıyoruz.
ÜNİVERSİTE KONYA’YA DEĞER KATACAK
**Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi ile ilgili iyileştirme ve geliştirme planlarınız var mı?
-Üniversite doğrudan bize bağlı değil. Üniversite kurulan vakfa bağlı. Bu vakfa 157 bin metrekare arsa bağışlanmış. Kurulan bu vakıf, aynı zamanda oradaki bütün ekipmanları ve binasını karşılamış. Harcama bütçesinin yüzde 20’sini bu kurum karşılıyor. Torku markalı bir üniversite olduğunu destekliyoruz. Şu an 1400 öğrenci. Buradaki laboratuvarlar var. Bunlar çalışır vaziyete getirildi. Yurtdışından öğrenci getirildi. Bitki hastalıkları ile ilgili birim kuruldu. Bunu da halka ve piyasa da açtık. Patates hastalıkları ile ilgili çalışmalar açtık. Patatesten kaynaklı bizim de sorunlarımız var. Patatese yönelik üretim birimimiz var. Çok donanımlı bir laboratuvarımız var. İyi bir ürün, karlı bir sektör. Fakat hammadde konusunda sorunlar yaşıyoruz. Hastalıklardan dolayı sıkıntılar yaşadık. Bariz bir şekilde bu sorunu çözmenin üzerine düşüyoruz. En iyi şekilde nasıl yaparız diye düşünüyoruz. Gelecek yıllarda daha iyiye gideceğimizi ümit ediyorum. Üniversitemizin Konya’da ekonomik anlamda değer katacağına inanıyoruz.
TARIM ÜRÜNLERİNİN YÜZDE 30’UNU SATIN ALIYORUZ
**Konya Şeker’in ülke ekonomisine ve Konya ekonomisine katkısı nedir? Biraz bahsedebilir misiniz?
-Konya Türkiye’de 11 üründe birinci çıktı. Konya’da pancar, patates, arpa, mısır, ayçiçeği gibi bitkiler yetişiyor. Bir yılda 9 milyar TL’den fazla para ödüyoruz. Tarım ürünlerinin yüzde 30’unu tek başına Konya Şeker satın alıyor. Konya Şeker, sadece Konya’da değil ülke genelinde ekonominin lokomotifi olmuş durumda. Kurum bünyesinde 40 bine yakın çalışanımız var. Ödemeleri zamanında yapıyoruz. Yaşadığımız o kadar sıkıntıya rağmen bir gün bile aksatmadan günü gününe ödemelerimizi yapıyoruz. Bu Ramazan Erkoyuncu’nun ya da yönetimin başarısı değil. Kurumumuz çok güçlü. Kurumun kendi ürettiği değerler ortada.
3 BRANŞTA SPOR FAALİYETLERİ SÜRÜYOR
**Konya Şeker olarak çeşitli sosyal sorumluluk projelerine imza atıyorsunuz. Spor alanındaki çalışmalardan da bahsedebilir misiniz?
-Konya Şeker olarak kendi bünyemizde çok başarılı spor kulüplerimiz var. Orada da amatör manada çalışmalarımız devam ediyor. Çok az para harcayarak, bu işi yapıyoruz. Bisiklet, güreş, badminton takımlarımız var. Bu takımlarımız önemli başarılar kazanıyor. Onların başarısı da bizleri gururlandırıyor. Konya Şeker olarak geçmişte de günümüzde de her zaman şehrimizin takımı Konyaspor’a gücümüz elverdiği sürece destek olduk. Sponsor olarak zaten desteğimiz devam ediyor.
TORKU’NUN MARKA DEĞERİNİ YÜKSELTECEĞİZ
**Torku markasının daha fazla tanınması için yeni çalışmalar yapacak mısınız?
-Torku markasının daha fazla tanıtılması için yeni yeni reklama da başlayacağız. Torku bilinir bir marka. Ürünün kalitesinden harika bir marka değeri oluştu. Geçen yıl 3 dalda birden ödül aldılar. Lobi ve kulis çalışmaları yaparak bu ödülleri almadık. Haberimiz bile yoktu. Kurum bu ödülleri hak etmiş. TSE yönetimi ve başkanı geldiler ve tebrik ettiler. Biz de teşekkür ettik. Kurumun yüzünün unutulmasına müsaade etmeyeceğiz. Mütevazı reklam çalışmalarına da başladık. Cumhuriyetin 100. yılına özel bir reklam çalışması da yaptık. Kamuoyunda Torku imajının oluşmasında reklamların önemli bir etkisi oldu. Ürünlerimizin fiyatları da sosyal medyada bahsedildiği gibi pahalı değil. Marketler farklı etiketlerle satış yapıyoruz.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.