Konya Şeker'den Ayçiçeğine 90 TL Avans!
Uluslararası piyasalarda ayçiçeği fiyatlarının son yıllarda görülmemiş şekilde dip yapması sonucu hasat sezonunun başlamasıyla birlikte ülke genelinde de ayçiçeği fiyatlarının ürün borsalarında üretici beklentisinin altında kalması üzerine ayçiçeği üreticisine ülke ortalamasının %20 üzerinde fiyat vererek sahip çıkan ve fiyatları yukarı çeken Konya Şeker, şimdi de üreticiye ton başına 90 TL fark ödemesine başladı. Ayçiçeğinde avans fiyatın üzerine ton başına 90 TL ödeme yapan Konya Şeker patates üreticisini de unutmadı ve yaklaşık 11 milyon TL tutarındaki ürün bedeli ödemesini bugün (Pazartesi) üreticilerin hesaplarına yatırdı.
Hatırlanacağı gibi ayçiçeği hasadının başlamasıyla birlikte ilk hasadın gerçekleştiği Çukurova Bölgesinde fiyatlar bir önceki yıla göre çok düşük sevilerde oluşmuş, ithal ayçiçeğinin fiyatları da Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelerde 300-350 dolara kadar düşmüştü. Hem ithal ayçiçeği fiyatlarının tüm dünyada son 6 yılın en düşük seviyesinde oluşması, hem de ithalata uygulanacak vergi oranlarındaki belirsizlik nedeniyle hasat başlamasına rağmen piyasa canlanmamıştı. Piyasadaki büyük alıcılar ve birliklerin hasat sezonunun ortalarına gelinmesine rağmen alım yapmamaları, fiyat belirlememeleri üreticinin borsa simsarlarının eline düşmesine sebep olmaya başlamıştı.
Ayçiçeğinin ithalat Fiyatı değişmedi, Gümrük Vergisi Artmadı, Konya Şeker Yine de Avans Fiyatı %7,5 Arttırdı.
Bu belirsiz ortam ile hasat sezonu başlamasına rağmen tarladaki ürünün hasat edilememesi nedeniyle ürünün hem dökülmeye hem de ideal nemini kaybetmeye başlayacağını hesap eden Konya Şeker piyasayı yükseltmek ve ürün alım satımını başlatmak için ilk harekete geçen kurum olmuştu. Ulusal basının ayçiçeğine pancarcılar sahip çıktı diyerek duyurduğu Konya Şeker'in piyasaya büyük alıcı olarak girişinden 2-3 hafta sonra sektörde faal birlik ve büyük alıcılarda alımları başlatmıştı. Konya Şeker, ürün borsalarında düşük fiyatlara rağmen alıcı bulamayan ayçiçeği fiyatını ülke ortalamasının yaklaşık %20 üzerinde belirlemiş ve avans fiyat ilan ederek piyasaların hareketlenmesini sağlamıştı. Hasat sezonunda belirlenen fiyatın avans fiyat olduğunu açıklayan Konya Şeker, ithal ürünün fiyatında değişim olması, hamyağ fiyatlarının yükselmesi ya da ithal ürüne uygulanan sabit verginin değişmesi halinde bu değişimi nihai fiyata yansıtacağını açıklamıştı. İthal ürün fiyatlarında ciddi bir değişim olmamasına, ithal ürüne uygulanan sabit vergi değişmemesine rağmen Konya Şeker, ayçiçeği üreticisine ton başına 90 TL fark ödemesi yapmaya karar verdi.
Konya Şeker Türkiye'de Ayçiçeği Fiyatına Hem En İyi Fiyatı Verdi, Hem de Ödemeyi En Erken Yapan Kurum Oldu
Bu fark ödemesiyle ayçiçeği üreticisine ortalama %7,5 daha ek ödeme yapacaklarını belirten Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “bizim ilk açıkladığımız fiyat 300-350 dolarlık ithal ürünle üretim yapan firmalarla rekabet etmemizi sağlayacak bir fiyat değildi. Biz üreticinin elindeki ürünün fiyatının yükselmesi için, piyasanın hareketlenmesi için, ürünün tarlada ziyan olmaması için, herkes beklerken harekete geçtik, risk aldık, riski üstlendik. Ürün fiyatını da avans fiyat olarak açıkladık. Yani ürün fiyatındaki ya da ham yağ fiyatlarındaki değişimi nihai fiyata yansıtacağımızı söyledik. Bizden sonra fiyat açıklayanlar hem bizim fiyatımızın altında net fiyat açıkladı hem de nihai fiyat açıkladı. Yani piyasalarda üretici lehine oluşabilecek değişimleri üreticiye yansıtma gibi bir taahhüdün altına girmedi. Konya Şeker bir fark daha ortaya koydu piyasadaki büyük alıcıları ürün bedeli ödemesi için koyduğu vadenin üçte biri kadar bir zamanda ürün bedelini üreticiye ödedi. Yani piyasada rekabet ettiğimiz firmalar ayçiçeği parasını 3 ayda ödüyorsa biz 1 ay dolmadan ödedik. Konya Şeker bir yandan piyasadaki değişimleri gözledi, bir yandan da ürettiği ürünü hızla ve en verimli şekilde işledi. İthal ürünün fiyatında ciddi bir değişim olmamasına, ithalat vergisinin aynı kalmasına rağmen, işletmecilikte elde ettiği verim ve piyasa becerisi sonucu bilançosuna yansıyan başarılı sonucu üreticiye yansıttı ve ton başına 90 lira ek ödeme yaparak nihai fiyatını oluşturdu” dedi.
Hasat Sezonunda, Herkes Sustu Konya Şeker Avans Fiyat Açıkladı
Şimdide Ayçiçeğinde Avans Fiyata 90 TL İlave Verdi
Konya Şeker'in bir üretici kuruluşu olduğunu ve her üründe imkânlarını zorlayarak üreticiye ülkedeki en iyi fiyatı verdiğini belirten Konuk özetle şunları söyledi;
“Biz bir üretici kuruluşuyuz. Bizim birinci önceliğimiz üreticinin ürününe imkânları zorlayarak en iyi fiyatı vermektir. Elbette bunu yaparken ticari işletmelerimizin ayakta kalmasını da sağlamak zorundayız. Çünkü bu işletmeler üreticiye sadece bir sene değil her sene lazım. Biz şunu söylüyoruz, bu işletmeler tarım sektörü için altın yumurtlayan tavuk, bu tavuğun kesilmesine en başta üretici müsaade etmez etmemeli. Nitekim bu sene dış piyasalarda büyük bir dalgalanma oldu. Ayçiçeği fiyatları son yıllarda görülmemiş şekilde aşağı düştü. Yağlı tohum ihtiyacının yaklaşık üçte ikisini ithalatla karşılayan Türkiye'de, bu sıra dışı durum ürün fiyatlarını vurdu. Üretici hasatla birlikte beklediği fiyatları bulamadı. İthalatçı sevinirken, üretici üzüldü. Bir üretici kuruluşu olarak bu duruma bizden daha çok kimse üzülmemiştir herhalde. Ancak üzülmek ve vah vah demek çözüm değildi ve Konya Şeker olarak biz kendi çözümümüzü ürettik. Önce fiyatları yukarı çekmek için adım attık ve bir avans fiyat açıkladık. Burada da şunu hesap etmemiz gerekiyordu, yakın bölgelerdeki ürünün Konya'ya yığılmaması, Konya üreticisinin ürününün, gerçek ayçiçeği üreticisinin ürününün kantarlara gelmesi için önlem almamız lazımdı. Avans fiyat belirlerken başka bölgelerde üretilen ucuz ürünün ticaretini önleyecek şekilde fiyat politikası belirledik. Avans fiyata üretici lehine olacak her değişimi yansıtacağımızı da açıkladık. Piyasada çok değişim olmadı ancak biz üreticimize verdiğimiz sözü tuttuk ve hesabımızı kitabımızı yaptık, imkânlarımızı son sınırına kadar zorlayarak, yağ oranına bakılmaksızın ayçiçeğine ton başına 90 lira fark ödemesi yapmaya karar verdik. Tüm üreticilerimize hayırlı olmasını, bereketli olmasını temenni ediyorum.”
Çifte Müjde; Ayçiçeğine Fark, Patatese Ürün Bedeli Ödemesi
Konya Şeker, avans fiyatın üzerine eklenen ton başına 90 liralık farkı kuruma ürün satan ayçiçeği üreticilerinin hesaplarını bugün (Pazartesi) itibarıyla yatırırken, patates üreticisini de unutmadı. Patates ekimi ile birlikte üreticiyi avanslarla desteklemeye başlayan Konya Şeker, avanslar sonrası kalan ve toplamda 11 Milyon Lira civarında tutan ürün bedelinin de tamamını bugün itibarıyla çiftçilerin hesabına yatırdı.
konyaseker.com.tr
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.