Konya Şeker’den çiftçiye motorin avansı
Şu ana kadar 128 milyon 932 bin liralık avans dağıtan Konya Şeker, şimdi de 26.173.593,87 lira tutarında motorin avansı dağıtıyor.
AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk'un talimatıyla bayramda üreticilere 11.899.287,38 TL'lik nakdi avans dağıtan Konya Şeker şimdi de 26.173.593,87 Lira tutarında motorin desteğini de dağıtmaya başladı. Son dağıtımı yapılan motorin avansı ile birlikte 2017-2018 kampanya döneminde üreticiye 7 adet avans ödemesi gerçekleştirilmiş olacak.
"Üretimde süreklilik esastır"
AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk konuyla ilgili yaptığı açıklamada, üretimde sürekliliğin esas olduğunu belirterek, birinci önceliklerinin, üreticinin ve üretimin desteklenmesi olduğunu söyledi. Üretimde sürekliliğin sağlanması ve refah seviyesinin yükseltilmesi için çiftçinin desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Konuk, avans desteğini aksatmadan sürdüren Konya Şeker'in, tarımsal üretimi olumsuz etkileyecek herhangi bir sorunun yaşanmaması için gayret gösterdiğini, tarlada alın teri döken çiftçinin namerde muhtaç olmaması için çalıştığını vurguladı.
"Ülkeyi sevmenin birinci şartı üretmektir"
Üreticinin daha çok kazanması ve daha çok üretebilmesi için yatırım yaptıklarını ifade eden Başkan Recep Konuk, "Üreticinin daha çok üretebilmesi ve ürettiğinden daha çok kazanabilmesi için üreticinin ürettiğini işleyecek yatırımlar kadar önemli olan husus tarımsal üretim sürecinde desteksiz kalmamasıdır. Biz hiçbir üreticimiz finansman sıkıntısı nedeniyle tarladan uzak kalmasın, tarla ile üreticinin arasına yokluk girmesin diye tarlaya tohum atılmadan başlattığımız desteğimizi hasada kadar sürdürüyoruz. Bu çerçevede Konya Şeker'in bu kampanya döneminde üreticiye verdiği destek, dağıtımına başladığımız motorin avansı ile birlikte 166.150.542,19 TL'lik Liraya ulaştı. Bu ayni veya nakdi avans olarak Konya Şeker'in üreticiye aktardığı meblağdır. Bu destek sadece üreticiye yapılan destek midir? Evet, biz ödemeyi doğrudan çiftçiye yapıyoruz, ancak bu para sıcak para olarak Konya ekonomisine giren bir paradır ve bölgemizin, şehrimizim ekonomisini canlandıran büyük bir meblağdır" dedi.
"Bizim için ticari başarı tarladaki başarının anahtarıdır"
Konya Şeker'in birinci önceliğinin tarladaki üretim olduğunu vurgulayan Başkan Konuk, "Biz ticari bir şirketiz. Ama bizi diğer ticari şirketlerden ayıran husus bizim bilanço rakamlarından daha çok tarladaki üretim rakamlarını önemseyen bir şirket olmamızdır. Bizim için ticari başarı tarladaki başarının anahtarıdır. Yani bizim sanayide ticarette başarılı olma gayretimizin yegâne sebebi tarlaya ve üreticiye daha çok destek olmak içindir. Bizim için işletmeler araç üretici refahı amaçtır. Konya Şeker olarak biz her şeyden kısarız üreticiden kısmayız. Çünkü biz üreticinin gönül hanesini şirket bilançosunun kâr sütunundan, kâr hanesinden daha kıymetli gören bir şirketiz. Bizim varlık sebebimiz üreticidir, üreticinin üretirken işini kolaylaştırmaktır. Bu ülkenin her vatandaşının birinci vazifesi bu ülkeye sahip çıkmaktır. Ülkeye sahip çıkmak sadece sözle olmaz, ülkenin bayrağına, kurumlarına, işletmelerine nasıl sahip çıkıyorsak, tarlasına tapanına, ahırına ağılına da öyle sahip çıkacağız. O tarlada, tapanda, ahırda, ağılda, bağda, bahçede üretene sahip çıkacağız. Bu vatanı en çok seven bu vatan için üretendir. Bu ülkenin laf üretenden daha çok iş üretene, gerçek bir ürün üretene ihtiyacı var. O nedenle biz, bu ülkenin tarlaları, üreterek zenginliğimize zenginlik katmaya devam etsin diye kendimize bir mesuliyet yükledik. Bu mesuliyetin de gereğini daha tohum tarlaya düşmeden yerine getirmeye başlıyor, hasada kadar tarlayı ve üreticiyi desteksiz bırakmıyoruz. Bizim için öncelik çiftçinin ihtiyaçlarıdır. Biz hesabımızı önce çiftçiye desteğimizi bir kenara ayırarak yaparız, o vazifemizi aksatmayacak şekilde de yatırımlarımızı planlarız. Bizim avans ve üretici desteklerine bakış açımız ihtiyaç anında ve ihtiyaç olduğu anda üreticinin yanında olmaktır. O nedenle önce çiftçinin kaynağını ayırır sonra yatırım konuşuruz. Yaklaşımımız bu olduğu için bu güne kadar hiç yatırım bahanesine sığınmadık, hem yatırım yapmaya hem üreticiye destek olmaya devam ettik. Biz hem üreticinin bugününü kurtaracağız hem de yarınına yatırım yapacağız. Bunun ikisini de eş zamanlı yapmak zorundayız. Çünkü üreticinin gelirini artırmanın başka yolu yok. Yani yarına yatırım yapmazsak üretici yarın tarlası olsa bile ekemeyebilir, ekse bile kazanamayabilir. Biz üreticimizin üreteceği ürünleri işleyebileceğimiz tesisleri kuracağız ki, hem üretici istediği kadar istediği üründen ekebilecek hem de ürettiği o ürünün üzerinden oluşan katma değer bu tesisler sayesinde kendisine ulaşabilecek. Konya Şeker'in geleceğe yaptığı yatırımların kıymetini en iyi üretici bilir. Pancarın tonajının ikiye katlanmasının, pancarın yanına ayçiçeği, patates, arpa, kanola, buğday ve mısır ile süt ve besinin eklenmesinin tarlaya, tapana, bağa bahçeye, ahıra ağıla neler kazandırdığını, üretimi de üretici gelirini de nasıl büyüttüğünü en iyi çiftçi bilir" ifadelerini kullandı.
Konya Şeker, dağıtımına başladığı motorin avansı ile birlikte üreticilerine, 2017-18 Kampanya döneminde 7 adet avans ödemesi gerçekleştirdi. 25 Temmuz 2017 Salı günü dağıtımına başlanan 26.173.593,87 Lira tutarındaki motorin avansı ile birlikte bu kampanya döneminde şu ana kadar üreticiye dağıtılan avans miktarı 166.150.542,19 Lira olacak.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.