Konya Şeker’le Alman İşadamları ortaklık yapabilir
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’u makamında ziyaret eden ve daha sonra da Çumra Şeker Kampusu ile dünyanın en büyük et ve süt entegre tesislerini gezen Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Dr. Eberhard Pohl, Konya Şeker’in işbirliği yapılacak güvenilir firmalardan birisi olduğunu ve özellikle tohumculuk konusunda ortak çalışma yapılabileceğini söyledi.
Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Dr. Eberhard Pohl ve Ticaret Ataşesi Hans Jörg Brunner ile beraberindeki heyet Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’u ziyaret etti. Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’un makamında gerçekleştirilen ziyarette, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Dr. Eberhard Pohl, 1 yıldır Türkiye’de bulunduğunu, Türkiye’nin belli başlı kentleri olan Ankara ve İstanbul’un dışında tarımda büyük gelişme gösteren Konya’yı ve burada bulunan yatırımları yerinde görmek istediğini belirterek, “Bugün sizlerle bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Buradan sonra sizin üretim tesislerinizi de görmek imkânımız olacak. Ve ilgiyle takip ediyoruz programlarınızı. Enteresan görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Konya oldukça canlı ve dinamik bir yer. Benim tabi asli görevlerimden bir diğeri de Türkiye’yi tanımak. Almanya’da çok bilinmeyen Konya gibi dinamik olan ekonomisi son derece canlı ve gelişmekte olan yerleri de görmek tanımak benim görevlerimin arasında bulunuyor. Türkiye’de 5 bin Alman firması faaliyet gösteriyor ve son yıllarda da iki ülke arasındaki ilişkilerde ciddi ve çok iyi gelişmeler yaşanıyor.
Konya’ya baktığımızda tarımın çok önemli olduğunu ve büyük bir rol üstlendiğini görüyoruz. Şeker üretimi son derece önemli. Burada sanayi kuruluşlarını ve sanayi bölgelerini görme fırsatımız oldu. Ben Almanya’da daha ziyade şeker üretimi yapılan bir bölgeden geliyorum. Belki gitmişsinizdir, biliyorsunuzdur Bonn’ la Köln arasındaki bölgede şeker üretimi yapılır o yüzden biraz aşina olduğum bir konu. Ve merakla sizden alacağımız bilgileri bekliyoruz” dedi.
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk ise Büyükelçi ve beraberindeki heyeti görmekten çok büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek başladığı konuşmasında, Anadolu’nun ve özellikle Konya’nın çok dinamik bir kent olduğunu söyledi. Konuk, özellikle dünyada yerleşik tarımın ilk yapıldığı ve hayvan ırklarının evcilleştirildiği Çatalhöyük gibi insanlık tarihinde önemli bir yeri olan ve 9000 yıl öncesinin 10 bin nüfuslu ilk kentinin kurulduğu bir bölgede bulunduklarını belirterek şöyle konuştu;
“Konya yaklaşık 2 milyon hektarlık arazisi, 1200 rakıma sahip konumuyla, hem bugünün hem de geleceğin en önemli sektörü olan gıda sektörü ve ona altyapı teşkil eden tarımsal üretim açısından doğal zenginliği sahip bir kenttir. Bizim kurumumuz da her ne kadar ana faaliyet konusu itibarıyla şeker üreticisi olarak bilinmekle birlikte, bu bölgedeüreticilerimizin ürettiği diğer ürünleri de işlediğimizi, şeker pancarı dışında da pek çok tarımsal ürünü işleyen çok sayıda üretim tesisine sahip olduğumuzu ve daha çok ürünü işleyecek yatırımlarımızı da hızla tamamlamakta olduğumuzu söyleyebilirim.
Çumra Şeker Projesi ve diğer yatırımlarımızdan bazılarını hayata geçirirken Almanya’daki kurum ve kuruluşlarla uzun süre çalışma fırsatı bulduk. İşbirliği yaptığımız kurumlarınızın iş disiplini bizim kurumsallaşma sürecimiz açısından örnek teşkil etti, yatırım yaptığımız sektörlerdeki birikimleriniz kısa sürede mesafe almamızı sağladı.
Biliyorum ki Almanya ABD’den sonra dünyada en fazla pancar şekeri üretimi yapılan ülke.
Mesela ben hem Kuzey Dakota’da, hem Japonya da, hem de Oberiyo da Almanya’daki üretimi, sanayi tesislerini gördüm, buraları inceleme fırsatı buldum. Dolayısıyla kıyas yapma imkânına da sahip oldum. O nedenle rahatlıkla şunu söyleyebilirim, Almanya’daki şeker sanayinin üretim hacminin büyüklüğünden daha etkileyici olan diğer sektörlerle de üretim esaslı kurdukları entegrasyondur.
Biz şunu gayet iyi biliyoruz ki, Almanya Avrupa’nın üreten ekonomilerinden biridir. Dolayısıyla sadece şeker sektöründe değil birçok sanayi alanında son derece etkileyici tesislere sahiptir.
Bizim sektör olarak, ülke girişimcisi olarak beklentimiz şudur, bu birikimi tüm insanlığın istifadesine açacak işbirliği ortamını hazırlamanızdır. Türkiye ve Almanya arasında kurulacak daha sıcak ve somut işbirliklerinin, proje ortaklıklarının iki üretken ekonomiye sahip Türkiye ve Almanya’nın hem ortak menfaatlerine hizmet edebileceğini, hem de oluşacak bu sinerjiden tüm dünyanın ve tüm insanlığın faydalanacağını, faydalanabileceğini düşünüyorum.”
Büyükelçi Dr. Pohl’un Konya Şeker’in şirket yapısına ve nasıl bir işleyişe sahip olduğuna ilişkin sorusuna da cevap veren Pankobirlik Genel Başkanı Konuk şunları söyledi:
“Kurumumuz yaklaşık 250 bin hektarda sözleşmeli tarım yaptırıyor. Buranın gerçek sahipleri hissedarları üreticiler, yani çiftçilerdir. Burada üretilen katma değer, tüm dünyada olduğu gibi milli gelirinden en az pay alan kesim olan tarım kesimine gelir olarak transfer edilmektedir. Yani bizim kurumumuzun temel işlevi tarımsal ürünü işleyerek tarım kesiminin milli gelirden aldığı payı arttırmaktır.
Burası sermaye yapısı itibarıyla ne kamu ne de özel sektör kuruluşudur. Konya Şeker, üçüncü sektör olarak tarif edilen bir kooperatif şirkettir. İştigal alanlarımız arasında tabiî ki gıda sektörü ön plandadır. Ağırlıklı olarak gıda sektöründe faaliyet gösteren kurumumuzun enerji ve kimya sektörlerinde de yatırımları mevcuttur.
4.000’e yakın doğrudan istihdam sağlayan grubumuz, tohumla başlayan ve çatala kadar uzanan üretim sürecinin tüm halkalarında etkindir. Yani tohumdan çatala tüm sürece yönelik yatırımlarımız mevcuttur.”
Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Dr. Pohl ve beraberindeki heyet Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’la yaptıkları görüşmenin ardından Çumra Şeker Kampusu’nu gezdiler. Burada bulunan tesisleri ve üretimi yerinde gören Büyükelçi Dr. Pohl, tesisleri harika bulduğunu, özellikle de kooperatif mantığıyla çiftçilere yapılan hizmetleri öğrendikten sonra daha da mutlu olduğunu ve yatırımların son derece etkileyici olduğunu belirtti. Büyükelçi Pohl, Konya Şeker ve Türkiye ile ilişkileri geliştirmeyi istediklerini ifade ederek, iki ülke arasındaki ticareti artırmayı hedeflediklerini vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.