Konya Tarım ve Hayvancılık fuarları açıld
Konya 11. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın özel ziyaretçiler için açıldı. Açılışa Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Tahir Şahin, Konya Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı M. Namık Köklüsoy, TARMAKBİR Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Tekbaş, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, KONESOB Başkanı Bekir Duvarcı, Konya Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, ilçe kaymakamları, çok sayıda oda başkanı ve çok sayıda vatanadaş katıldı. Açılış konuşmasını yapan TÜYAP Konya Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, 6 ayrı salon ve 70 bin metrekare alanda fuarın hizmet verdiğini söyledi. Ersözlü, “Konya Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nda, 2013 yılında 6 ayrı salon ve açık alan olmak üzere toplam 70 bin metrekare sergileme alanında geçtiğimiz yıla oranla yüzde 20'lik bir büyüme oldu. 28 ülkeden bin 500 marka ve firma temsilcilerinin katılımıyla 37 ülke ve 75 ilden 250 bin üzerininde ziyaretçi bekliyoruz” dedi. Konya Hayvancılık Fuarı'nın bu yıl ilk kez Tarım Fuarı ile eş zamanlı yapıldığını belirten Ersözlü, fuarın 70 bin metrekare alanda sektörün en kapsamlı buluşması olduğunu ifade etti.
TARIM TEKNOLOJİSİ GELİŞTİ
Fuarı gezenlerin Türk Tarım Makineleri Sanayisi'nin ne kadar büyük olduğunu göreceklerini dile getiren Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Tekbaş ise, “Tarımsal mekanizasyon sektörü her tarım fuarında olduğu gibi bu fuarda da lokomotif bir rol üstlenmiş olup, traktör ve ekipman bazında üyelerimiz geniş bir katılım gerçekleştirmiştir. Tarımsal mekanizasyon sektöründe ülkemizin en önemli fuarı olarak gördüğümüz Konya Tarım Fuarı'nda TARMAKBİR olarak üzerimize düşen görevi yapacağız” diye konuştu.
TARIMDA GELİŞMEK ZORUNDAYIZ
11.'si düzenlenen Tarım Fuarı'nın ilkini 2003 yılında 18 bin ziyaretçiyle gerçekleştirdiklerini ifade eden KTO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk de, “Bu sene 250 bin ziyaretçi sayısını aşmasını bekliyoruz. Her yıl katlanarak, büyüyerek bir marka haline gelen fuarımıza yurt içinden ve yurt dışından katılan firma temsilcilerimize ve misafirlerimize gösterdikleri ilgi nedeniyle teşekkür ediyorum. Bugün dünya coğrafyasında açlık tehlikesiyle boğuşan ülkeler olduğunu düşünürsek diğer taraftan her an yaşanılması muhtemel gıda krizleri nedeniyle tarımın önemi artmaktadır. Bugün ülkemiz tarımıyla hem kendi nüfusunu beslerken hem de dünya üzerinde açlık tehlikesi yaşayan ülkelere de yardımda bulunmaktadır. Bu açıdan büyük devlet olmak istiyorsak tarıma gereken önemi vermeliyiz. Gelecekte ülkemiz ve dünya nüfusunun artması gibi sebepler de tarım sektörünün stratejik önemini devam ettireceğini ve sektörde gelişmenin zorunlu olduğunu göstermektedir. Stratejik önemleriyle birlikte her bir sektörümüz gelecek hedeflerimize götürmesi açısından bakmaktayız. Hepinizin bildiği gibi 2023 yılında dünyanın 500 milyar dolar ihracatla dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girme hedefimiz bulunmaktadır. Tarımda ise hedefimiz daha büyüktür. 2023 yılında 40 milyar dolar tarım ürünü ihracatı yapan dünyanın 5. büyük ülkesi olmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tahir Şahin de, Konya Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın, sektörde büyük önemi olduğuna dikkat çekerek, fuarın hem Konya'ya hem de Türkiye'ye değer katacağını dile getirdi. Çok para kazanmak için katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi gerektiğini vurgulayan Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. Namık Köklüsoy da, Konya Ovası'nın mutlaka suyla buluşturulması gerektiğini dile getirdi. Köklüsoy, Konya tarımının gelişmesinin ülkenin ihracatına büyük katkı sağlayacağını kaydetti.
KONYA TARIMI YÜZDE 20 BÜYÜYECEK
Türkiye'nin en büyük tarım fuarına Konya'nın ev sahibi olmasının gurur verici olduğunu dile getiren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, Konya'nın tarım potansiyelinin ileriye dönük büyük umutlar verdiğini kaydetti. Akyürek, “Mavi Tünel'den sonra sulama kanalarının da tamamlanmasıyla Konya tarımı yüzde 20 oranında büyüyecek, ürün çeşitliği ve verim artacak. Konya belkide dünyayı beslemeye başlayacak. Biz yöneticiler olarak Konyamız'daki yatırım altyapısının iyileştirilmesi için çalışıyoruz” dedi. Hayvancılığa olan desteklerin de arttığını kaydeden Akyürek, “Karaman yolu üzerined 20 milyon metrekarelik bir alanda hayvancılık faaliyetleri devam ediyor. Bu alan daha da genişleyecek” diye konuştu..
KONYA TARIMI DESTEKLENİYOR
11 yıllık süre zarfından çok şeyin değiştiğini dile getiren AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez ise,”Konya fuarını ilk açtığımız zaman ile bugünkü fuar harasında çok şey değişti. 9 bin metrakareden 70 bin metrekareye çıktı. Bu tarıma desteğin kanıtıdır. Biz Konya Tarımı'nın KOP'la daha iyi yerlere ulaşacağından eminiz. 1 milyar dolarlık bir yatırımla Konya Tarımı'na verilen önem kanıtlanmıştır. Konya'da herkes sulu tarıma geçildi. Makine ekipman destekleri de yüzde 50'ye çıkartıldı. Butün bunlar tarımının iyi yerlere ilerlediğini bizlere gösteriyor” ifadelerini kullandı. Ekonomide ciddi gelişmelerin olduğunu aktaran Konya Valisi Aydın Nezih Doğan da, “Ekonomide birkaç tuzaktlar var. Bunlardan en önemlisi orta gelir tuzağı. Bu tuzağı bozmak için 3 şey yapmalıyız Bilgi üretmeli, yüksek teknoloji kullanmalı ve markalaşmalıyız. Fuarlar bu üç etmeni oluşturan en önemli faktördür” dedi. Öte yandan fuar halka ise bugün açılacak.
RÜZGAR ÇADIRLARI YIKACAKTI
TÜYAP Konya Fuar ve Kongre Merkezi'nde aşırı yoğunluk nedeniyle yapılan ek fuar alanlarında rüzgarın etkisiyle bazı çadırların açılması kısa süreli paniğe neden oldu. Firmaların içerisinde teşhir ettikleri ürünlerin yer aldığı bölgede, sert rüzgar nedeniyle çadırın bazı bölgelerinin yırtılması ve çadırı tutan demir kolonların esnemesi üzerine güvenlik görevlileri tarafından bu bölümler boşaltıldı. Yaklaşık bir saat boyunca ek fuar alanlarına giriş ve çıkış yasaklanırken, yırtılan çadırlar tamir edildikten sonra alan stant sahiplerine ve ziyaretçilere tekrar açıldı. Anında yapılan müdahale ile olası bir facianın da önüne geçilmiş olundu.
İBRAHİM ÇİÇEKÇİ merhabahaber.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.