Konya TYB'de “Şehri Yaşa(t)mak” Konuşuldu
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi, 2020 yılı kültürel etkinlikler takvimi doğrultusunda, “Şehre Sözümüz Var” anlayışı ile sürdürdüğü programlarını Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu, Meram ve Karatay Belediyelerinin katkılarıyla her hafta sonu izleyicileriyle sosyal medya üzerinden buluşturmayı sürdürüyor.
Bu hafta Yazar Hüzeyme Yeşim Koçak’ın düzenleyip sunduğu ve Karatay Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Alkan’ın konuşmacı olduğu program, Cumartesi günü TYB Konya Şubesinde gerçekleştirildi. Dijital ortamdan yayınlanan programda; “Şehri Yaşa(t)mak?” konusu ele alındı.
Hüzeyme Yeşim Koçak’ın; “Türkiye’nin varmak istediği nokta, büyük ideali, bir ana fikri, bir temel fikri var mıdır ve nedir?” sorusuna; “Konya ve diğer şehirlerimizin bu temel fikir etrafında organize olabilme imkânlarını elde etmiş olacağız. Eğer sağlıklı bir ana fikir yoksa bütün şehirlerimizi, bütün ülkeyi ve bütün toplumu milletimizi bir ideal etrafında birleştirecek, bir temel fikir yoksa Konya'nın anlaşılması, yaşaması ve yaşatılması konusunda önemli sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz demektir.” diye cevaplayan Prof. Dr. Ahmet Alkan; sadece meselenin yükseklikle-yataylıkla sınırlı olmadığını, bir esneklik içerisinde, sürekli planlamak gerektiğini ve sürdürülebilir planlama değil sürekli, her ân bitmeyen bir değerlendirme, yorumlama ve o ân için bütün çevre neyi tarif ediyorsa, neyi gerektiriyorsa, odağında insan olarak planlamaya devam etmek ve ânında müdahale etmek, ânında değiştirmek, sürekli planlamak olduğuna vurgu yaptı ve “O zaman biz, bize uygun şehirleri inşa edebiliriz.” dedi.
Prof. Alkan; “Şehircilik konusunda çalışan meslektaşlarımızdan bir tanesi diyor ki; Şehir, üzerine kurulduğu doğa ile zıtlaşmamalıdır, onu adeta bir jel tabakasıyla kaplıyormuş gibi onun dokusuna, eğrilerine, hatlarına uyum sağlamalıdır. Onu rahatsız etmemelidir. Dünyayı da güzelleştirme gibi bir özelliği olmalıdır. Dolayısıyla insanın içinde mutlu olabileceği bir çevreyi inşa ettiğimiz zaman dünyanın da güzelleştiğini göreceğiz.” dedi.
Program sonunda konuşmacı Prof. Dr. Ahmet Alkan’a TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu teşekkür etti ve “Şehri yaşamak üzerine deneyim ve bilgilerini paylaşan Ahmet Alkan’a Sırçalı Medresesi’nin taç kapısını temsil eden minyatürü günün hatırasına takdim ederken şunları söyledi. Köseoğlu; Medeniyetimizde kapıların önemi çok büyüktür, hele ilim kapılarının önemi daha da büyüktür. Bir üniversite hocasına, Selçuklu döneminin üniversitesinin kapısının anlamının manidarlığının farkında olup bunu size takdim etmekten çok mutluyum, bahtiyarım. Konya Yazarlar Birliği'nde hocamız hayatının birikiminin tecrübelerinin özetini bizimle paylaştı. Tabi ki sadece bugünkü konferansına atfen değil, Türk kültürüne, irfanına, harsına, imarına, şehirleşmesine, bugüne kadar yapmış olduğu katkıları da kapsayacak bir şekilde bu hatıra plaketi hazırladık ve kendisine takdim ediyoruz.” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.