Konya'da, tarım meteorolojisi toplantısı

Konya'da, tarım meteorolojisi toplantısı
Konya 8. Bölge Müdürlüğü tarafından zirai meteorolojisi ile ilgili tanıtım toplantısı düzenlendi.

Konya Ticaret Borsası’nda düzenlenen toplantıya, Konya Vali Yardımcısı Erol Özkan, Konya Meteoroloji 8. Bölge Müdürü Erol Aydın, Tarım İl Müdürü Seyfettin Baydar, Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, tarım derneği başkanları, ziraat odası başkanları, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.
Programın açılış konuşmasını yapan Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, bugünün dünyasında tarım, enerji ve su da stratejik değerlere ulaşıldığını söyleyerek, “Tarımsal üretimi ve ticareti gelişmiş ülkeler, dünya ekonomisine olduğu kadar siyasetine de etki etmektedirler. Dün yerel ölçekte geçimlik bir sektör olan tarım, bugün uluslararası ölçekte düşünülen bir sektör olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu açıdan tarımsal üretim, planlama ve ticareti bütüncül olarak ele alınmalıdır. Tarım sektörü teknoloji, AR-GE ve insan unsurunu en verimli şekilde kullanmalıdır. Düz yolda yürümek kolay, hüner uçurumları aşıp maksuda ermektir. Yenilik yapmadan ilerlemek mümkün değildir. Önemli olan insana içindeki ihtişamı ortaya çıkarabilecek ortamlar sunabilmektir” dedi. Tarımı atmosfer şartlarında çalışan bir fabrika olarak da düşünebileceğimizi vurgulayan Başkan Muhammet Uğur Kaleli, “Tarımsal üretimi etkileyen faktörler toprak, tohum, insan ve iklimdir. Bunlardan iklim dışında kalanlar genellikle kontrol ve ıslah edilebilirler. Tarım teknikleri ne kadar gelişirse gelişsin, iklim faktörleri tarımsal üretimi önemli ölçüde etkilemeye devam etmektedir ve edecektir” şeklinde konuştu.

"TARIM DENİLİNCE AKLA İKLİM GELİR"

Dünya nüfusunun hızla artmasıyla birlikte beslenme ve barınma ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için tarımsal gelirin ve tarımsal üretimin artması gerektiğini belirten, Tarım İl Müdürü Seyfettin Baydar, “Tarım alanlarının değişmeyeceği varsayımıyla, tarımsal gelirin artması, tarıma etki eden bütün girdilerin yanında tarım denildiği zaman akla gelecek en önemli unsur, iklimdir. İklimi kontrol edebilme, iklimi anlama ve tanıyabilme, gerçeği gelişen yüzyılımızda, gelişen zamanlar içerisinde, buna dahil olabilmeyi veya müdahil olabilmeyi, kontrol edebilmeyi bir zaruret haline getirmiştir. Bu noktada, tarımsal üretimde, tarım 3 hususla iklim, toprak ve topoğrafya üzerinde kuruluysa eğer sulu veya susuz toprağınız elde var. Topografyanız sizin yapacağınız tarımla ilgili doğrudan etkilidir” ifadelerini kullandı.

Zirai meteorolojinin amacını anlatan Konya Meteoroloji Genel Müdürlüğü 8. Bölge Müdürü Erol Aydın ise, “Üretimin verim ve kalitesinin artırmak için iklim ve hava özellikleri konusunda üretici ve tarımcılara gerekli bilgileri vermek olumsuz hava şartlarının zararını en aza indirmek, zirai girdileri ekonomik olarak kullanmayı sağlamaktır. Sürekli artan dünya nüfusu ve olağanüstü hava koşullarının sonucunda ortaya çıkan üretim azalması, dünya gıda pazarlarında önemli dalgalanmalara neden olmuş ve ürün fiyatları bundan büyük ölçüde etkilenmiştir. Yaşanan bu dalgalanmalar zirai üretimin hava koşullarına bağımlılığını ve zirai üretimde meteorolojinin vazgeçilmezliğini bir kez daha göstermiştir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün zirai meteoroloji ile ilgili kısa tanıtım filmi gösterildi. Daha sonra Mühendis Ali Erdem ve Adem Emrah Yılmaz tarım meteorolojisi hakkında sunum yaptı. Sunumların ardından soru-cevap bölümünde yetkililer toplantıya katılanlar sorularını yanıtladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.