Konya'da Türkiye 10. Tarla Bitkileri Kongresi Başladı
Bir otelde düzenlenen programa, Konya Valisi Muammer Erol, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, Tarım Kongresi Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Topal, SÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevat Şeker ve çok sayıda davetli katıldı. Programda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Selçuk Üniversitesi'nin barkovizyon gösterimi yapıldı. Gösterimin ardından programın açılış konuşmasını yapan Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Topal, Tarla Bitkileri Kongresi'ni başlatan ve devam etmesini sağlayanlara teşekkür ederek, "Kongremize üniversitelerden, araştırma enstitülerinden, özel sektörden ve yurtdışından yaklaşık 850 araştırıcı müracaat etmiştir. İlk başvuruda 650 bildiri gelmiş ve her biri 2 hakemden oluşan, 144 bilim kurulu üyemiz tarafından değerlendirilmiştir" dedi. Yeterli ve kaliteli gıda temininin birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de öncelikler arasında yer aldığını ifade eden SÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Şeker de, "İnsanların dengeli ve verimli beslenmesi, üretimin kalitesine bağlıdır. Ülkelerin sahip oldukları tarım potansiyelini üst limitlerde kullanabilmeleri, bu konuda yapılan ve yapılacak olan araştırmalara bağlıdır" ifadelerini kullandı.
Tarımın günümüz dünyasında teknoloji ve bilginin yoğun kullanıldığı stratejik bir sektör olduğunu vurgulayan KTB Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğur Kaleli de, "Eskiden kalkınmanın temel faktörü olan tarım, günümüzde sanayileşmeyle birlikte kalkınmanın önemli bir halkası haline gelmiştir. Sadece kendine yeterli olmak için gıdanın da pek çok girdisini sağlayan tarım, artık küresel ölçekte izlenmesi ve yönetilmesi gereken bir sektördür" şeklinde konuştu. KOP Bölge Kalkınma İdaresi'nin kurulma nedeninin bölgedeki kalkınmayla ilgili sorunlara çözüm üretmek ve o bölgenin kalkınmasını sağlamak olduğunu kaydeden KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu da, "Bu dört tane bölgemiz, GAP, DAP, DOKAP ve KOP olarak şu anda Türkiye'nin alanlarının yüzde 43'ünü oluşturuyor" dedi.
Tarla Bitkileri Kongresi'nin 10'uncusuna ev sahipliği yapacak olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise, "Yurtdışındaki üretici birliklerine yaptığımı ziyaret sırasında Amerikan çiftçisiyle karşılaştım. Son derece etkilendim çünkü onlar konuya son derece hakim, alanı iyi bilen, alanın profesörü gibi davranan bir kişiyle karşılaştım. Amerika'da bu ölçüde bir çiftçinin bulunması zannediyorum ki toplulaştırmanın eseridir. Türkiye'de bunun nasıl sağlanacağı sanırım konuşulmalıdır" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Muammer Erol ve Rektörü Prof. Dr. Gökbel tarafından Tarım Bitkileri Kongresi'ne emeği geçenlere plaket verildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.