Konya'daki tarım arazileri yabancılara mı satılıyor?
Tarımsal üretimin başkenti Konya, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu en kritik ürünlerin üretimini yaparak adından söz ettiriyor. Yüzölçümüyle birçok ülkeden bile büyük olan Konya'nın tarım alanlarının 3'te ikisini kıraç alanlar oluşturuyor. Konya'da son dönemlerde araziler sürekli el değiştiriyor. Merhaba Gazetesi'nden Emre Özgül'en haberine göre özellikle Sarayönü'nde 5 mahallede Konyalılar, çeşitli gerekçelerden ötürü tarlalarını ellerinden çıkarıyor. Çeşmelisebil, Kuyulusebil, Gözlü, Karabıyık ve Boyalı Mahalleleri’nde araziler bazen yabancılara bazen de Konyalı olmayan farklı şehirdeki yatırımcılara satılıyor. En çok arazi satışının da Çeşmelisebil ve Kuyulusebil'de olduğu biliniyor. Piyasa şartlarına göre tarlasını satmaya düşünenlere yatırımcıların değerinden daha yüksek meblağlar teklif etmesi, Konyalı çiftçilere de cazip geliyor. Borç ve ağır girdi maliyetleri altında ezilen üreticiler, topraklarını satarak faaliyetlerine son veriyor. Yine bu köylerde yaş ortalamasının yükseldiği görülüyor. Yatırımcıların özellikle Sarayönü gibi bir ilçede taşlı arazileri neden ve hangi gerekçeyle aldığı da merak ediliyor. Konyalıların kendi topraklarını farklı şehirlerdeki ve ülkelerdeki yatırımcılara bu kadar fazla satması akıllarda soru işareti bırakıyor.
ÇELİK: YABANCILARA SATMAYIN DİYORUZ
Sarayönü'nde Konyalı olmayanlara toprak satışları ile ilgili söylemler ve şikayetler artarken, toprakların neden satıldığı ise merak ediliyor. Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik de konu ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne konuştu. Çelik, şunları söyledi: “Biz, köylülerimize yabancılara toprak satmamaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyoruz. Yapmayın diyoruz.”
KONYALILAR 10 VERİYORSA DIŞARIDAN GELEN 15 VERİYOR!
Karabıyık Mahalle Muhtarı Ramazan Gökçe, kendi mahallelerinde de 2 tarlanın Konyalı olmayanlara satıldığını söyledi. Bu tarlalardan birinin taşlı birinin de normal olduğunu kaydeden Muhtar Gökçe, daha sonra şunları kaydetti: “Toprak başka yerlerde pahalı olunca, Konya'ya geliyorlar. Adanalı, İstanbullular bizim mahalleden toprak aldı. Yatırım amacıyla alıyorlar. Satılan tarlaları işlemeyenler de var. Biz, köylülerimize 'satmayın' diyoruz ama bizi dinlemiyorlar. Konyalılar 10 veriyorsa, dışarıdan gelenler 15 veriyor. Köyde nüfus düştü. Sadece bizim burası değil, her yer öyle.”
KONYALI OLMAYANLAR ARAZİ SATIN ALIYOR
Kuyulusebil Mahalle Muhtarı Ali Bursa da kendi mahallelerinde Konyalı olmayanlara toprak satışının arttığını söyledi. Kuyulusebil'de genel olarak ekilemez, taşlı toprakların satıldığının altını çizen Bursa, bu arazilerin neden alındığını da bilmediklerini dile getirdi. “Bizim burada arazinin dönümü 20 binse, dışarıdan gelenler 40-50 veriyor. Ederinin üzerinden fiyat biçiyorlar. Başka yerlere göre bizim buradaki topraklar alacaklara bedava geliyor. Kuyulusebil'de toplulaştırma biteli 2 yıl oldu. Burada 3 büyük firma var. İkisi İstanbul biri de Konyalı. Konya firmasının elindeki toprak da satılık. İstanbullular şantiye kurdular, ekip biçiyorlar. İşçi tuttular. Aldıkları tarlalar da hep taşlı. Burada şahıs bazında Konyalı olmayanlar daha çok tarla alıyor. Van, Malatya, Mersin'den gelip tarla alanlar var. 4-5 yıl önce Mısırlı birine toprak satıldı. Ekim yaptırıyorlar şu an. İnternette buralardan çok satılık toprak var. Çoğu da icralık. Bizim burada miraslı tarla da çok. Adamın evi bahçesi satılıyor. İzmirli biri almış hemen satışa çıkardılar. Kuyulusebil şehre 90-95 kilometre uzaklıkta. Arsalar ucuzdu. Belediye metrekare fiyatını 50 liradan 300 liraya çıkardı. Kimse alamadı. 15 başvuru vardı, herkes fiyattan şikayetçi oldu. O fiyatı gidip başka yerden arazi alınır. Köye göç engelleniyor. Başka memleketten insanlar geliyor buradan toprak alıyor. Konyalı olmayıp da bireysel olarak tarla alan çok.”
SARAYÖNÜ'NDEKİ TARLALAR İNTERNETTE SATIŞTA!
Son dönemlerde Sarayönü'ndeki tarlaların internet üzerinden ilana daha çok çıkması, akıllardaki soru işaretlerini artırıyor. Sosyal medya hesapları üzerinden tanıtım bölümünde İstanbul'da hizmet verdiğini belirten bir şirket de Sarayönü'ndeki tarlalar için ilana çıktı. O ilanda “100 bin TL'ye arsanızı alın” çağrısı yapıldı. 500 metrekarelik arsanın aylık getirisinin de 9 bin 250 TL olduğu vurgulandı. Karabıyık, Boyalı, Kuyulusebil, Gözlü'de birçok tarla satış için ilana koyuldu. Mart ayında sadece bir satış sitesinde Sarayönü ile ilgili 180 ilan çıktı. 180 tarla, arsa müşterilerini bekliyor.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.