Koski sayaç donmalarına karşı vatandaşları uyardı
Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, kış aylarında yaşanan sayaç ve abone şube yolu donmalarına karşı vatandaşları uyararak, donmaya karşı gerekli tedbirlerin alınmasını, donan sayaçlar olursa hiç müdahale edilmeden KOSKİ Genel Müdürlüğüne bildirilmesini istedi.
Konya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürlüğü su abonelerini sayaç ve abone şube yolu donmasına karşı uyardı. Hava sıcaklıklarındaki aşırı düşüş nedeniyle abonelerin sayaçlarını, tesisatlarını ve tatlı su çeşmelerini iyi korumaları gerektiğini vurgulayan KOSKİ Genel Müdürlüğü, sayaçların ve çeşmelerin iyi korunmaması durumunda abonelerin sıkıntıya düşebileceğini açıkladı.
Konuyla ilgili Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğünden yapılan açıklama, "Konya ili merkezinde 2015 yılında 13 bin 863 adet, 2016 yılında (Kasım ayı sonu itibariyle) ise yeni bağlanan ilçelerle birlikte 20 bin 673 adet sayaç dondan dolayı patlamış ve yenisiyle değiştirilmiştir. 6360 Sayılı Yasa ile birlikte Genel Müdürlüğümüzün görev alanına giren yeni bölgelerde de sayaçların patlamaya karşı muhafazası büyük önem taşımaktadır. 31 ilçemizde özellikle bahçe gibi açık alanda bulunan sayaçların çok iyi bir şekilde muhafaza edilmesi vatandaşların sıkıntıya düşmemesi açısından önem arz etmektedir. Havaların aniden soğumaya başladığı bu günlerde abone şube yolları, su sayaçları ve iç tesisatta yer alan ana kolon boruları soğuğa karşı yalıtımlı olmadığından suyun kullanılmadığı zamanlarda donmakta ve vatandaşımız mağdur olmaktadır. Bu yerlerin bakım, onarım ve korunması vatandaşlarımızın görevidir. Su sayacı, abone şube yolu ve kolon borularının ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanarak korunması gerekir. Gereken koruma önlemi almadığı için su sayacı donan aboneden, sayaç ve değiştirme bedeli ücreti alınmaktadır. Ayrıca kolon borularında ve abone şube yolunda oluşacak donmadan dolayı açma işleminden de ücret alınmaktadır. Su ve atık su abonesi olan müşterilerimizden, donmadan dolayı patlayan sayaçlar için 48,07 TL ücret alınmaktadır. Tedbir almanın, donmadan sonra oluşacak çözümlerden daha ucuz olduğu unutulmamalıdır" denildi.
"Donan sayaca sıcak su dökmeyin"
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Donan sayaç, abone şube yolu ve kolon çıkış borularının vatandaşlar tarafından sıcak su dökülerek veya ateş tutarak açılmaya çalışılması, musluk ve su borularının patlamasına, maddi hasarın artmasına sebebiyet vermektedir. Çok soğuk havalarda şebekede durağan su bırakmamak gerekir. Olası sayaç donmaları karşısında 31 ilçemizdeki abonelerimizin sayaca herhangi bir müdahalede bulunmadan, abone numaraları ile birlikte Alo 185 hattından KOSKİ'ye müracaatta bulunması gerekmektedir. Kış aylarında sayaçların korunması için şunların yapılması gerekmektedir: 1- Sayacın bulunduğu yere beton, ahşap veya demirden bir muhafaza yapılmalıdır. Sayaç bağlantıları ile vanalardan su sızıyor veya damlıyorsa, abone numarası belirtilmek suretiyle KOSKİ'ye bildirilmelidir. 2- Çok şiddetli soğuklarda muslukların çok az bir şekilde açık bırakılarak sayaçta ve tesisatta durgun su bırakılmamalıdır. 3- Abonelerce tedbir alınmaması halinde; soğuğa karşı hassas olan su sayaçlarının kolayca patlayacağı ve onarımının pahalı olacağı, hatta gövdesi patlayan sayacın tamir imkanı olmayıp hurdaya çıkacağı, ayrıca önemli miktarda su kaybına yol açacağı unutulmamalıdır. 4- Donan sayaca ve tesisata ateş tutulmamalı ve sıcak su dökülmemelidir."
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.