Köylüler icra kıskacında
Karatay ilçesinde bulunan Sakyatan, Şatır ve Ortakonak Mahalleleri’nde ikamet eden çiftçiler, kendilerine gönderilen icra mektuplarıve ardından gelen hacizlerle şok oldu. Karatay Çiftçi Mallarını Koruma Birliği tarafından kendilerine gönderilen icra mektuplarının ardından, evlerinin, arabalarının, traktörlerinin, hatta büyük ve küçükbaş hayvanlarının dahi haczedildiğini dile getiren çiftçiler, köyde Kartaay Çiftçi Mallarını Koruma Birliği’nin hiçbir koruma çalışması yapmadığını, köylerine koruma dahi gelmediğini, aidatların da istenmediğini ifade ederek, tepkilerini haykırdı.
Şatır, Sakyatan ve Orkakonak Mahalleri’nde ikamet eden ve haksız yere icra kıskacına girdiklerini söyleyen köylüler, dertlerini Merhaba’ya anlattı. İsmi geçen 3 köyün tamamının haciz kıskacında olduğunu ve beklenmedik anda gelen icralarla tüm mallarının bağlandığını ifade eden köylüler, böyle bir şeyi beklemediklerini, yapılan icralara itiraz etseler de bir sonuç alamadıklarını ifade etti.
KOMİK RAKAMLAR,
UÇUK RAKAMLARA DÖNÜŞMÜŞ
Çiftçinin neredeyse tamamının aynı dertten muzdarip olduğunu söyleyen Sakyatan köyü muhtarı İsmail Eken, “Gelen icraların hepsi Karatay Çiftçi Mallarını Koruma Birliği’nden. Eğer bu birlik gerçekten çiftçi mallarınıkoruyacaksa, bir bekçisi, korucusu köylerimizde bulunmalıydı. Biz şu ana kadar hiçbir yerde bekçi veya korucu görmedik. Köyümüzde, emekli maaşına, devletin ödediği tarım desteklerine varıncaya kadar bütün gelirleri ve elindeki bütün malları icra edilmiş olan vatandaşlarımız var. İlamsız takiple herkesin evine icra geliyor. Komik rakamlar uçuk rakamları bulmuş. Yıllık aidat 50 liraysa 500 liraya çıkmış. 500 lira için de çiftçinin evini, arabasını, tarlasını,tarladaki traktörünü, dağdaki koyununu, ahırdaki ineğini, her şeyini haczettiler”diye konuştu.
‘BUNUN ADI HARAÇ KESMEKTİR’
2005 yılında da benzeri bir durum yaşandığını ve tüm köy halkının imza toplayıp itiraz ettiğini söyleyen Ortakonak köyü muhtarı Muammer Varlısenet ise, “Bir arkadaşımızın 2 traktörü, 2 arabası ve parası gasp edilmiş. 800 lira borç çıkarmışlar. Buna 200 bin liralık mal bağlıyorlar. Köyde bekçi yok, kim nerede ne yapıyor bilen yok. Zaten bizim bekçi veya koruyucu istediğimiz de yok. Kendi mallarımızı kendimiz koruyabiliriz” ifadelerini kullandı.
Sakyatan Mahallesi sakinlerinden Ali Can ise, “Bu iş başıma geldiği zaman hemen bir avukata gidip izah ettim. Bin 300 lira masraf ettim. Davalık olduk. Karatay Koruma Birliği davayı kazanmış. Benim 400 koyunum vardı.Sözde tanesi 3 liradan korunuyordu. Koyunlarımın tamamını oğlumun üstüne yıktım. Benim davam devam ederken. Aynı borç kağıdı bu defa oğlumun adına geldi. Yani elimizde 400 koyun varken, onlar sözde 800 koyunu korumuş gibi para istiyorlar. Bunun adı haraç kesmeye çalışmaktan başka bir şey değildir” ifadelerini kullandı.
‘KENDİ KENDİMİZİKORUYABİLİRİZ’
Sakyatan’ın artık köy değil mahalle konumunda olduğuna dikkat çeken Memili Atar ise, “Konya’da hangi bir mahallede bir koruma bulunuyor. Sonra koruma adı altında bugüne kadar burada ne yapılmış. Koruma diyerek mallarımıza el koydular. Ben kendi tarlamı, evimi, hayvanımı, malımı,mülkümü kendim koruyabilecek kapasitedeyim. Niye bir başkası beni korusun ki?”diye sordu. Haciz mağdurlarından İsmail Ertürk ise, “Tarlada çalışıyordum. Evden aradılar. Eve bir avukatın geldiğini ve borcumdan dolayı haciz işlemi gerçekleştireceğini söylediler. Hemen işi bırakıp eve geldim. Ne olduğunu anlamaya çalıştım. Karatay Çiftçi Mallarını Koruma Birliği haciz etmiş. Ne kadar borcum olduğunu sordum. 120 lira olan borcum 680 liraya çıkmış. Hemen ödeyip geri gönderdim ama sonra herkes aynı dertten yakınmaya başladı. Meğer köyün tamamını haczetmişler” diye konuştu.
Mustafa Atar ise, “Sakyatan’da ikamet eden bir komşum işini halletmek için Konya’ya gitmiş. Şehrin girişinde durdurup arabasınıbağlamışlar. Araştırdı, onun da arkasından aynı birlik çıktı. Ayrıca, şimdiki birlik başkanı 2005 yılında birliğe itiraz ettiğimizde Sakyatan’ın muhtarıydı.O da bizimle birlikte aidatların iptal edilmesi için çaba harcamıştı. Şimdi aynı kişi, kendi köylüsüne, kendi mahallelisine, kendi komşusuna aynı şekilde haciz gönderiyor. Bunu anlayabilmiş değiliz” dedi. Olayın taraflarından Karatay Çiftçi MallarınıKoruma Birliği adına açıklama yapan Muhasebeci Zekeriya Konya, “Bu alacakların kanuni bir hak olduğunu ve yapılan bütün tebligatlara rağmen çiftçi her hangi bir ödeme yapmadı” diye konuştu.Konya, uygulamanın Büyükşehir mücavir alanlarıiçerisinde bölgelerde yapıldığını dikkat çeken Konya, “Sakyatan mahallesi sakinlerinin bu uygulamaya tepki göstermelerine bir anlam veremedik. Aynızamanda iddia ettikleri gibi bir değil, 8 adet bekçimiz görev yapıyor”ifadelerini kullandı. Konya, uygulamanın bütün ilçelerde yapıldığınıbelirterek, “Karatay ilçemizde birçok köy ve mahallede uygulama yapılıyor. Birçok köylü borcunu ödedi. Fakat Sakyatan Mahallesi itiraz ediyor. Sebebini de bilmiyoruz” dedi. Olayın Karatay Kaymakamlığı ile ilgisi olmadığını belirten Karatay Kaymakamı Mustafa Altıntaş da, “Olayla ilgimiz yok. Çiftçi MallarınıKoruma Birliği’nin sorunu. Biz konuyla ilgili inceleme başlattık sonuçlarınıgazetenizle paylaşacağız” değerlendirmesini yaptı.
RASİM ATALAY merhaba
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.