Koyunculuk artmalı

Koyunculuk artmalı
Hilton Otel'de Süt üreticileri temsilcileri ile bir araya gelen İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, “Konya'nın koyun sütü üretim miktarını büyütmeliyiz” dedi

2014 Süt Sektörü Faaliyet Planı toplantısı Hilton Garden Inn Otel'de yapıldı. Toplantıya İl Gıda, Tarım ve Hayvanlıcık Müdürü Seyfettin Baydar, Vali Muammer Erol ve süt sektörünün temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Baydar, Konya'da koyunculuğa önem verilmesinin altını çizdi. Baydar Konya'nın hayvancılıkta istenilen yerde olduğunu ancak daha da yükselmesi gerektiğini belirterek, “Hayvancılıkta devlet desteği çok önemlidir. Eğer destek sağlanamaz ise istenilen verimi sağlama konusunda sıkıntı yaşanabilir. Ancak devletimizin üreticiye olan desteği yadsınamaz düzeydedir. Devletin uyguladığı üretime teşvik faaliyetleri meyvesini vermiş ve Konya tarım ve hayvancılıkta hızla büyümektedir. Üreticinin de kendine has sorumlulukları vardır. Yapılan faaliyet planlarının artık haya geçmesi gerekiyor. 2013 planlarında bizler de Sivil Toplum Kuruluşları da üzerlerine düşen görevi yapmıştır. Ancak bir takım planlar köşede duruyor gibiydi. Biz de bu planları hayata geçirme konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bakanlığımızın, üreticinin de beklediği budur. Devlet destek sağlıyor ise üreticiden de bir şeyler beklemesi gayet doğaldır. Dolayısıyla biz İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü, STK'lar ve üreticiler, bakanlığın ve Konya'nın beklediği verimliliği sağlama konusunda canla başla çalışmalıdır. Süt üretimi de hayvancılığa bağlı bir üretim olduğu için asıl üzerinde durmamız gereken şey hayvancılıktır” ifadelerini kullandı.

ÜRETİMDE CİDDİ BİR ARTIŞ BEKLİYORUZ

Yapılan teşviklerle üreticilerden, yani sektör temsilcilerinden ciddi bir verim artışı beklediklerini söyleyen Baydar, “Öncelikli hedefimiz Konya'nın ihtiyacını karşılayacak üretimi sağlamaktır. Daha sonra da ihracat etme konusunda çalışmalıyız. Konya tarım ve hayvancılıkta Türkiye'de söz sahibi bir il konumundadır. Bizlerin üzerine düşen görev bu ünvanı daha da yükselkmektir. Büyükbaşta Konya'nın hakettiği yerde olduğunu söyleyebilirim. Koyunculukta da daha iyi yerlere gelmemiz gerektiğini düşünüyorum. İnek sütü üretimimiz, yıldan yıla sürekli bir artış içinde olmuştur. Sütün hammaddesi hayvan olduğu için süt sektörü temsilcilerinin yanında hayvancılık sektörü temsilcilerine de ciddi görevler düşmektedir. 2013 yılında çiftçi eğitim rakamlarımız da, 3 bin 992 çiftçi eğitim toplantısında 54 bin 700 çiftçiye eğitim verilmiştir. Bu toplantıların bin 153 adedinde hayvancılık konusunda 15 bin 400 üretici bilgilendirilmiştir” dedi.

HERKES ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YAPMAK ZORUNDADIR

Konya'da süt üretiminde gelinen noktayı rakamlarla birlikte katılımcılara aktaran Baydar, “Süt toplama merkezi sayımız 319, bireysel soğutma sistemi sayımız, bin 984, süt toplayıcısı sayısı 500, süt toplama araç sayısı 648'dir. 2013 yılında sıcak süt miktarımız 247 bin 902 ton, soğuk süt miktarı ise 560 bin 887 tondur. Toplam süt miktarı 808 bin 789 ton olup, kayıt dışı süt miktarı ise tahmini olarak 80 bin 879 tondur. Türkiye'de 2013 yılı Ulusal Süt Kayıt Sistemi'nde kayıtlı çiğ süt üretim miktarları da soğuk süt üretimi 6 milyon 214 bin 975 ton, sıcak süt üretim miktarı ise 1 milyon 488 bin 125 tondur. Konya'nın sıcak ve soğuk süt üretim ortalamasına baktığımız zaman ise, yüzde 69 soğuk, yüzde 31 de sıcak süt üretimi vardır. 2013 yılı makine ekipman desteği kapsamında desteklenen süt sağım ünitelerinin ve soğutma tanklarının ilçelere dağılımı da şöyledir, Akşehir 4, Altınekin 3, Beyşehir 12, Cihanbeyli 4, Çumra 9, Derbent 1, Emirgazi 8, Ereğli 21, Güneysınır 2, Hadim 2, Halkapınar 2, Ilgın 16, Hüyük 3, Kadınhanı 10, Karapınar 15, Karatay 11, Meram 6, Sarayönü 3, Seydişehir 1 ve Tuzlukçu ise 1 soğutma tankı desteği almıştır. Amacımız hayvancılık ve süt üretiminde marka şehir olmaktır” diye konuştu.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.