Kozmik Oda Zengin’den önemli tespit

Kozmik Oda Zengin’den önemli tespit
Aksaray’da hayvancılık denilince akla ilk gelen isimlerden olan, Aksaray Süt Üreticileri Birliği, AKSÜTBİR ve AKZODER Başkanı Esat Zengin, Polonya’lılar ile yaptığı istişareler sonucunda basın açıklamasında bulundu.

Aksaray’da hayvancılık denilince akla ilk gelen isimlerden olan, Aksaray Süt Üreticileri Birliği, AKSÜTBİR ve AKZODER Başkanı Esat Zengin, Polonya’lılar ile yaptığı istişareler sonucunda basın açıklamasında bulundu.

2004 yılında Avrupa Birliği hayvancılık ve sütçülük konulu FAO (Gıda ve Tarım Örgütü) toplantısına katıldığını belirten Başkan Zengin, “Türkiye hayvancılığının en üst örgütü adına katıldım. Katılımcılar arasında etkin söz alanlardan biriydim. Türkiye hayvancılığını o günün Avrupa Birliği’ne yeni giren Polonya ile karşılaştırmaya çalıştım. 2004 yılında Türkiye’nin hayvancılık yönünden Polonya’dan daha iyi bir seviyede olduğu izlenimlerimiz arasındaydı. Geçen hafta Polonya Tarım Bakanlığı yetkilileri ile Koçaş Tarım İşletmelerinde oluşturulan toplantıya katıldım. Polonya yetkilileri ile hayvancılık faaliyetleri konusunda fikir alış verişinde bulunduk. Bugün için hayvancılık konusunda bizden daha iyi bir seviyeye geldiklerini gözledim. Bunun sebeplerini incelediğimizde ıslah çalışmaları, suni tohumlama uygulamalarını ve kayıt işlemlerini üreticinin kendisi, devlet veya kooperatiflerin yaptığını öğrendik. Polonya’da sınıflandırılmış inek sayısı % 35’lere ulaşmış, bizde ise sadece % 1’lerde olarak düşünün. Sadece Polonya değil, hayvancılık yönünden gelişmiş ülkelerin tamamı aynı çalışma içerisinde. O ülkeler üreticilerini yetkilendirmiş, belgelendirmiş ve önünde var olan engellerin tamamını ortadan kaldırmış, herhangi bir meslek gurubuna ticari yol açılsın hesabından ve üretici üzerinde ticari çıkar peşinde olanlardan kurtarmış, bu sayede bizim gibi üçüncü ülkeleri de hayvancılık alanında ticari pazar haline getirmişlerdir. Bizim bunları kırmamız gerekiyor. Şimdi bu nasıl olacak? Hayvancılığı geliştirmek ve başka ülkelerin pazarı olmaktan kurtarmak ve başka ülkeleri Türkiye’nin pazarı haline getirmek için öncelikle yıllarca savunduğumuz gibi aile işletmeciliğini her fırsatta desteklemek. İyi bir hayvan ıslahının yürütülmesi için üreticinin bilinçlendirilmesini sağlamak, suni tohumlama uygulamasını üreticiye vermek, küpeleme ve sınıflandırma işlemlerinden üreticiyi sorumlu hale getirmekle olur. Hükümetimizin hayvancılık desteklerinin ıslah ve sütle örtüşür şekilde üreticiyi yozlaştırmadan, birilerine ticari çıkar sağlamadan uygulamaya koymasıyla ülke hayvancılığı şaha kalkacaktır. Bunun içindir ki; Sayın Başbakanımızdan, Tarım Bakanımızdan, Milletvekillerimizden, ülke hayvancılığı adına bir eser bırakmalarını beklemekteyiz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.