Kriz, damızlıkların kesilmesiyle başladı

Kriz, damızlıkların kesilmesiyle başladı
2008 yılında Tarım Bakanlığının süt fiyatlarını yeterince desteklenmemesi nedeniyle kesilen damızlık hayvanlar, hayvancılık sektöründe yaşanan krizin kaynağı oldu
DİYANET’İN TAVSİYESİ UNUTULMAMALI
Ülkede hayvan sayısı sıkıntısının yaşandığını hatırlatan Konya Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Gürbüz, “Gelecek günlerde hayvan sayısında ve kırmızı et sorunu yaşanmasını önlemek için Kurban Bayramı’nda vatandaşların damızlık hayvanları kurban etmelerinin önüne geçilmesi gerekir. Damızlık hayvanların kesilmemesi konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın beyanatı bulunuyor” dedi.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ DESTEKLENMELİ
Türkiye’nin tarım ve hayvancılıkta elindeki olanaklardan yeterince yararlanamadığını da söyleyen Ramazan Gürbüz, “Yöneticilerimiz bu sorunun farkına vararak buna çözüm üretmeliler. Ülkede kırmızı et sorunun çözülmesi ve hayvan sayısının artırılması için damızlık hayvanlar çoğaltılması gerekir. Damızlık hayvanların sayısının artırılması ise süt ve süt ürünlerini fiyatlarının artırılması ve desteklenmesiyle olacaktır” ifadelerini kullandı. 
Kurban Bayramı’na birkaç gün kala Konya Kasaplar Odası’ndan yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada halkın sağlığı ile oynayanlara karşı etkin bir denetim istedikleri belirtildi. Konya Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Cengiz tarafından yapılan duyuru da çalışma ruhsatı ve üretim izni olmayan işletmelere karşı gerekli tedbirlerin alınması vurgulandı. Mehmet Cengiz, “Geçmiş yıllarda mahalle aralarında ilgili ilgisiz, ticari amaçlı, seyyar ya da sabit olarak meslekle alakası bulunmayan kişi ve kişilerce sağlık ve hijyen koşullarını hiçe sayan her türlü sağlık ve temizlikten uzak, aylarca depo ve bodrumlarda bekletilmiş bakımı ve dezenfeksiyonu yapılmamış makinelerle gelişigüzel yerlerde kıyma çekimi ve sucuk imalatı yapılmakta olduğu herkesçe bilinmektedir. Açık ortamda imal edilen kıyma ve sucuklara yabancı maddelerin karışması bir yana, sucuk üretim izni olmadan ve hijyenik olmayan ortamlarda üretilen bu sucuklara katılan baharat ve diğer katkı maddelerinin bakteri, toksin, zararlı kimyasal maddeler içermesi ihtimali göz ardı edilemez” dedi. Açıklamasında "5179 Sayılı Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin değiştirilerek Kabulü Hakkındaki Kanun gereği Türk Gıda Kodeksine uygun olmayan gıdaların ürünlerin üretilmesi ve satışı yasaktır” diyen Mehmet Cengiz, şunları kaydetti: “Gıda mevzuatına göre gıdaların üretilmesi ve satışı için iş yerlerinin işyerinin niteliğine göre ilgili kurumdan işyeri çalışma ruhsatı alması, üreteceği ve satacağı gıda maddeleri için gerekli asgari teknik ve hijyenik şartları sağlaması ayrıca gıda ile temas eden personellerin sağlık taramasından periyodik olarak geçirildiğine dair sağlık belgeleri gerekmektedir. Kasap esnafımız, Kurban bayramını iş yerlerinde karşılayarak halkımızın temiz bir ortamda etlerinin parçalanması, muhafazası ve tüketime sunulması konusunu adeta bir kamu hizmeti olarak görmektedir. Halkımızın güvenli gıda tüketmeleri amacıyla, sağlık kurallarına aykırı hareket eden, vergi ve denetimden uzak kişi veya kişilere karşı, denetim ve kontrol yetkisi elinde olanların, bizleri nasıl sürekli olarak denetleyip kontrol ediyorlarsa, bu tür faaliyette bulunanları da denetlemelidir.” Cengiz, izinsiz ve belgesiz sucuk dolduran, kıyma çeken bu tür yerleri vatandaşların ve esnafın Alo 153 Zabıta ve Alo Gıda 174 hattına bildirmeleri gerektiğine de dikkat çekti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.