Krizden fırsat çıktı

Krizden fırsat çıktı
Büyükbaş hayvan sayısını arttırmak için verilen teşvikler hayvancılığa talebi artırdı. Et krizinin ardından, süt inekçiliği ve damızlık sığır yetiştiriciliği alanında yatırım patlaması yaşanıyor
HAYVANCILIKTA 61 MİLYONLUK YATIRIM YAPILACAK
2010 Yılı Kasım ayına ait Yatırım Teşvik Belgeleri Listesi 26 Aralık 2010 tarihli Resmî Gazete’de yayınlandı. Listede ise en fazla teşviki hayvancılık yatırımları oluşturdu. Konya’da 20 firma teşvik belgesi almaya hak kazanırken bunlardan 11 tanesinin yatırım alanı ise hayvancılık. Hayvancılık alanında 11 firma 92 milyon 573 bin 989 TL sabit yatırım yapacak.

3 BİN 300 TANE SÜT İNEĞİ YETİŞTİRİLECEK
Yatırımların ana eksenini ise süt ve süt mamulleri üretimi, süt inekçiliği, damızlık sığır yetiştiriciliği ve soğuk hava deposu kurulması oluşturuyor. Yatırımlar kapsamında da 3 bin 300 tane süt ineği ve 480 tanede damızlık sığır yetiştirilecek. Genel teşvik kapsamında ise 20 firma 101 milyon 887 bin 867 TL’lik yatırım yapacak ve 516 kişi istihdam edilecek.

PARLAK: YERLİ HAYVAN TERCİH EDİLMELİ
Konya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Parlak, çeşitli firmaların devletin verdiği teşvikler kapsamında hayvancılık sektörüne girmelerini olumlu karşıladıklarını belirtti. İthal hayvan uyarısında da bulunan Parlak, “Teşvikler kapsamında sağlanacak hayvanlar yerli olması üreticiler açısından çok önemlidir” dedi.
2010 Yılı Kasım ayına ait Yatırım Teşvik Belgeleri Listesi 26 Aralık 2010 tarihli ve 27797 Sayılı Resmî Gazete’de yayınlandı. 101 milyon 887 bin 867 TL sabit yatırımın olduğu teşvik belgelerinde ithalat makine teçhizat tutarı ise 31 milyon 516 bin 668 dolar. Teşvik belgesi alan 20 Konyalı firma yatırımlar kapsamında 516 kişiyi istihdam edecek. Teşvik belgelerinde öne çıkan yatırımların başında ise hayvancılık geliyor. 11 firma süt ve süt inekçiliği alanında yatırım yapmak için teşvik belgesi aldı. Hayvancılık alanında 11 firma 61 milyon 500 bin 281 TL sabit yatırım yapılacak. Yatırımlar kapsamında ithalat makine teçhizat tutarı da 5 milyon 33 bin 500 dolar olarak belirlendi. 3 bin 300 tane süt ineği ve 480 tanede damızlık sığır yetiştirilecek. Yatırımların ana eksenini ise süt ve süt mamulleri üretimi, süt inekçiliği, damızlık sığır yetiştiriciliği ve soğuk hava deposu kurulması oluşturuyor.
PARLAK: YERLİ HAYVAN TERCİH EDİLMELİ
Konya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Parlak, çeşitli firmaların devletin verdiği teşvikler kapsamında hayvancılık sektörüne girmelerini olumlu karşıladıklarını belirtti. Teşvikler kapsamında ithal hayvan uyarısında da bulunan Mehmet Parlak, “Teşvikler kapsamında sağlanacak hayvanlar yerli olması üreticiler açısından çok önemlidir. Çünkü yurt dışından getirilen her düve Anadolu’daki üreticileri zor durumda bırakmaktadır. Çok yüksek maliyetlerle hayvan yetiştiriyoruz fakat yetiştirdiğimiz maliyete hayvanımızı satamıyoruz. Bu nedenle ithal hayvan yerine yeril üreticilerin yetiştirdiği hayvanlar teşvik kapsamında değerlendirilmelidir” dedi. Teşvikler dolayısıyla süt ve süt inekçiliğindeki artışa da değinen Parlak, şunları kaydetti: “Konya yüz ölçümü olarak hayvancılıkta engelleri azaltıyor. Bu diğer iller içinde geçerlidir. Bu nedenle süt inekçiliği büyük rağbet görmektedir. Bunu bile firmalarda bu alanda yatırama gidiyorlar. Üstelik birçok alanda vergi muafiyeti getirilmesi de yatırımcıları bu alana teşvik ediyor. Yakın bir zamanda süt ürünleri ve süt inekçiliğinde de Türkiye’nin lokomotifi olacağız” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.