Kurban fiyatları yükselmez düşebilir
Yayınlanma:
Kurban Bayramı’na kısa bir süre kala kurbanlıklar da satışa hazır hale getirildi. Besiciler şimdi, kurbana özel olarak hazırladıkları besilere müşteri bekliyor
Kurban Bayramı’na yaklaşık 3 hafta kaldı. Bayram yaklaştıkça hem vatandaşı hem de besicileri tatlı bir telaş sardı. Vatandaş et fiyatlarının tavan yaptığı bir dönemde en hesaplı şekliyle kurbanlık almanın hesabını yaparken, besiciler de bayrama özel olarak besi çiftliklerinde ve çardaklarda besledikleri kurbanlıkları satabilmenin telaşına düştü. Bayram yaklaştıkça da hem kurulan pazar yerlerinde hem de besi çardaklarında hareketlilik arttı.
KURBANLIK SORUNU YOK
Kurban Bayramı öncesinde yeterince kurbanlığın olmadığı yönünde iddialar ortaya atılmış ve fiyatların daha da artabileceği yönünde söylemler üretilmişti. Besiciler ise kurbanlık sorunu olmadığını ve kurbanlık sayısının yeterli düzeyde olduğunu ifade ediyor. Geçen yıl Kurban Bayramı öncesinde 180 büyükbaş hayvan beslediklerini ve bunun 130 kadarını sattıklarını belirten besici Kemal Tekin, bu yıl ise 200 büyükbaş hayvan beslediklerini ve 130-150 arasında satış hedeflediklerini söyledi. Ramazan’a kısa bir süre kala üretilen politikalar nedeniyle fiyatların bir anda arttığını ve Ramazan Bayramı’nın ardından da fiyatların düşürülmediğini söyleyen Tekin, “Küçük besicilerin engellenmesinin ardından büyük besiciler fiyat politikalarını belirler oldu. Büyük besiciler, Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı arasında kısa bir zaman dilimi olduğunu belirterek fiyatları düşürmemişti. Dolayısı ile bu yıl fiyatlar geçen yıla oranla yüzde 40-50 oranında daha yüksek” diye konuştu.
GEÇEN YIL 8 LİRAYDI, BU YIL 11-13 LİRA
Geçen yıl kurbanlık canlı hayvanın kilogram fiyatının ortalama 8 lira civarında olduğunu söyleyen Kemal Tekin, fiyatlardaki artışla birlikte bu yıl fiyatların 11-13 lira arasında değiştiğini ifade etti. Kurbanlık fiyatlarını vatandaşın da yüksek bulduğunu ifade eden Kemal Tekin, “Fiyatların artması ile birlikte insanların alım gücü de düştü. Kurbanlık talep edenler fiyatları yüksek buluyor. Önceden kurbanlık büyükbaş hayvan için 4 kişi hissedar oluyorsa, şimdi 5 kişi hissedar oluyor. Vatandaş kurbanlığı en ucuza nasıl mâl edebilirimin hesabını yapıyor. Kurbanlık büyükbaş hayvanlar 280 kilogramdan başlayıp 600 kilograma kadar çıkıyor. Fiyatlar da dolayısı ile 3 bin lira ile 6 bin lira arasında değişiyor” dedi.
Kurbanlık büyükbaş hayvanları bundan 6-7 ay önce hayvanlar ortalama 1,5 yaşındayken satın aldıklarını söyleyen Kemal Tekin, “Kastamonu ve Kars bölgesinden satın aldığımız kurbanlıkları Konya’ya geçtiğimiz hafta getirdik. Hayvanlar Toros Dağları’nda yayılarak beslendiler. Kurbanlıkların yağ tutmaması için böyle bir şey yaptık. Kurban Bayramı’na kadar da buradaki besi çardağımızda besleyeceğiz” diye konuştu. Kemal Tekin ayrıca kasaplık hizmetleri de verdiklerini dile getirerek, kendilerinden kurbanlık satın alanların kurbanlıklarını bayram gününe kadar besleyeceklerini, bayramdan bir gün önce isteyenin kurbanlığını adresine teslim edeceklerini, isteyenlerin kurbanlıklarını da kesimhanelerinde keseceklerini ifade etti.
İTHAL HAYVAN DESTEK DEĞİL, KÖSTEK OLDU
Kurban Bayramı’na özel olarak kurbanlık besleyen İzzettin Yılmaz da bayram yaklaştıkça hareketliliğin arttığına dikkat çekti. Geçen yıl kurbanlık besleyenlerin sayısının az olmasının da bu yıl fiyat artışında etkili olduğunu belirten İzzettin Yılmaz, girdi maliyetlerinin artması ve hayvan fiyatlarının yüksek olması nedeniyle bu yıl da kurbanlık besleyenlerin sayısının az olduğunu söyledi. Et fiyatlarındaki yükselişin önüne geçmek için hükümetin ithal hayvanı çözüm olarak gördüğünü fakat bunun çözüm üretmek yerine sektörü iyiden iyiye baltaladığını belirten İzzettin Yılmaz, “İthal hayvan destek değil, köstek oldu. Küspe, yem ve saman fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle besicinin maliyetleri yükseldi. Besici de bunu fiyatlara yansıtmak zorunda kaldı. Hükümet bu fiyat artışının önüne geçmek için hayvan ithal etti. Ama hayvan ithalatı bizim için çözüm olmadı. Çünkü ithalatla birlikte yerli besici maliyetinin bile altına elindeki besileri satmak zorunda kaldı. Bu da fiyatları düşürmeye yetmedi. Hükümet bu politikayı devam ettirip dışarıdan ithal hayvan getirmeye devam ederse yerli üretici tamamen üretemez duruma gelecek. Bir tarım ve hayvancılık ülkesi olarak bilinen ülkemiz hem hayvancılıkta hem de tarımda dışarıya bağımlı hale gelecek. Bu duruma gelmemek için yerli üreticinin hayvan desteği ve kredilerle desteklenmesi gerekiyor. Şu an ithalatlarla milyonlarca doları dışarıya veriyoruz. Bu parayı yerli üreticiye kullandırdığınızda hayvan ve et ithalatına ihtiyacımız kalmayacak” ifadelerini kullandı.
4 KİŞİLİK BİR KURBANLIK 2,5 – 3 BİN TL
Kurbanlık fiyatlarıyla ilgili de değerlendirme yapan İzzettin Yılmaz, canlık kilogram ağırlığının şimdilerde netleşmiş olmamakla birlikte 11-12 TL civarında olacağını söyledi. Ortalama 250 kilogram ağırlığında olan ve 4 kişinin hisse alıp kesebileceği bir kurbanlığın 2,5 – 3 bin TL civarında olacağını söyleyen Yılmaz, kişi başına düşen kurbanlık bedelinin de 600 ile 750 TL arasında değişeceğini bildirdi. Kurbanlık hizmetleriyle ilgili de bilgi veren İzzettin Yılmaz, “Kurbanlık sattığımız müşterilerimizin kurbanlıklarını bayram sabahına kadar çardağımızda muhafaza ediyoruz. Dileyen müşterilerimizin kurbanlıklarını veriyor, dileyenlerin kurbanlıklarını da burada profesyonel ekibimizle kesip parçalara ayırdıktan sonra teslim ediyoruz. Kurbanlık kesimlerinden ise ücret almıyoruz” diye konuştu.
PAZARDA SORAN ÇOK, AMA ALAN YOK
Ereğli Çevre Yolu’nda kurulan hayvan pazarında da besicilerin şikayet konusu aynı oldu. Besicilerin desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan üreticiler, aksi halde et fiyatlarındaki artışın önüne geçilemeyeceğini, Kurban Bayramı’ndan sonra daha büyük sorunlar yaşanabileceğini belirtti. Kurbanlıkları yavaş yavaş pazar yerine getirmeye başladıklarını ifade eden İsmail Aslan, “Kurbanlıklarımızı görücüye çıkarmaya başladık. Şimdilerde alım satım yok denecek kadar az. Vatandaşlar daha çok fiyat araştırması yapıyor. Kurbanlık satışlarının Kurban Bayramı’na birkaç gün kala hız kazanacağına inanıyoruz” dedi.
HÜKÜMET VEBAL ALTINDA!
Girdi maliyetlerinin yüksek olmasından ve bu durumda hükümetin besiciyi desteklemek yerine ithalata başvurmasından yakınan Osman Canpolat da, “Yem fiyatları aldı başını gidiyor. Yemin torbası 35 lira, samanın kilosu 25 kuruş, arpanın kilosu 55 kuruş, kepeğin kilosu ise 45 kuruş olmuş. Besicilerin maliyetini mantıklı bir şekilde oturup hesaplasınlar. Besilik bir hayvan bir günde 5-6 kilo yem yiyor. Bu durumda mantıklı olan ithal et getirip fiyatları düşürmeye çalışmak mı, yoksa yerli üreticinin desteklenmesini sağlamak mıdır? Hükümet, uyguladığı bu politikadan vazgeçmelidir. Yerli üreticiyi köşe sıkıştıran hükümet bu tavrı ile vebal altındadır” diye konuştu.
SAMANCILARI KURBAN BAYRAMI DA MEMNUN EDEMEDİ
Karaman Yolu üzerinde bulunan Saman Pazarı’nda saman alım satımı yapanlar ise Kurban Bayramı öncesini en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştıklarını fakat, saman alımlarında yaşanan sıkıntılar nedeniyle bekledikleri gibi iş yapamadıklarını ifade etti. Saman ticareti ile uğraşan Ramazan Topçu, “Saman ticareti yapmak için Hayıroğlu, Karkın, İsmil, Ovakavağı, Saktayan, Şatır, Ağsaklı, Beşağıl gibi ova köylerine gidiyoruz. Buralardan aldığımız samanı getirip saman pazarında satarak para kazanmaya çalışıyoruz. Fakat bu köylere gidip gelmek en az 200 kilometre. Köylü, samanın ucuz olduğunu söyleyerek samanı satmıyor. Biz de gitmişken boş dönmek istemiyoruz. Samanı satın almak için fiyatı biraz daha yükseltiyoruz. Saman pazarına getirip satmaya çalışıyoruz. Bir ton samanı 125 liraya satıyoruz. Besiciler fiyatı yüksek buluyor. Mazot olmuş 3 lira, atkıcının yevmiyesi var, yediğimiz içtiğimiz de cabası. Maliyeti dahi kurtaramıyoruz, artık bu işi yapmamayı dahi düşünüyoruz. Samanı satamadığımız zaman bazen 3-4 gün yüklü kamyonla beklemek zorunda kalıyoruz. Kurban Bayramı öncesi için umutluyduk, satışlarımızın rutinden daha iyi olacağını düşünüyorduk. Fakat beklediğimiz gibi olmadı. Büyük besiciler yazdan köyleri gezip samanı depolamışlar. Şimdi buradan saman alan birkaç küçük besici var. Besiciler de fiyatların yüksek olduğunu düşünerek fiyatı kırmaya çalışıyor. Sıkı pazarlıkların sonucunda samanı satabiliyorsak seviniyoruz. Sonumuzun ne olacağını biz de bilmiyoruz. Kurban Bayramı öncesinde bile işler böyle durgun olursa bayram sonunda artık hiç kıpırdanma olmayacak gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.
İTHAL KURBANLIKLAR KARANTİNA ALTINDA
Bayram öncesinde yaşanan et sıkıntısının Kurban Bayramı’na da yansıyacağı ve birçok insanın kurbanlık bulamayacağı yönünde spekülatif bilgiler yayıldığına işaret eden Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Üyesi Kıyasettin Taşkın ise böyle bir durumun söz konusu bile olamayacağını ifade etti. Sadece Konya’da değil Türkiye genelinde yeterince kurbanlık bulunduğunu, bunun ithal hayvanlarla da desteklendiğini belirten Kıyasettin Taşkın, “Büyükbaş hayvanlarda kesinlikle hiçbir sıkıntı yok. Küçükbaş hayvan sayısı da büyükbaşa oranla belki biraz daha az olabilir ama küçükbaşta da bir sorun yok. Piyasayı rahatlatmak için ithal hayvanlarla tedbir alındı” dedi. Bundan 3-4 ay öncesinde devlet 200 bin adet büyük ve küçükbaş hayvan ihraç etmek için talepte bulunmuştu. 180-250 kilogram aralığındaki 20 bin büyükbaş hayvan Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığı ile üreticilere dağıtıldı. Şu an bu şekilde gelen Konya’da 250 büyükbaş hayvan bulunuyor. Bu hayvan sağlık gerekçeleri ile karantina altına alındı. Sağlık kontrolleri tamamlandıktan sonra tekrar işletmelere hayvanlar teslim edilecek” dedi.
FİYATLAR YÜKSELMEZ AMA DÜŞEBİLİR
Canlı kilogram ağırlıkları 11-12 TL arasında olan kurbanlıkların fiyatlarının beklenen değerlerde olduğunu söyleyen Kıyasettin Taşkın, kargas olarak hesap edildiğinde tüketiciye kilogramının 20 TL’ye ulaştığını belirtti. Taşkın, fiyatların yükselmeyeceğini, Kurban Bayramı yaklaştıkça da düşebileceğini belirtti.
Kurban keseceklere uyarılarda da bulunan Kıyasettin Taşkın şunları söyledi: “Kesinlikle kurbanlığınızı görmeden almayın. Gidin beğenin, fiyatının pazarlığını yapın, ayırtın. Kurbanlık alırken büyükbaşsa 2 yaşını doldurmuş olmasına dikkat edin. Gözünün kör olmamasına, yürüyemeyecek kadar topal olmamasına dikkat edin. Kapak atmış yani süt dişleri çıkmış olan bir hayvan olduğuna dikkat edin. Aksi halde kurbanınız kabul olmayabilir” diye konuştu.
RASİM ATALAY Merhaba
KURBANLIK SORUNU YOK
Kurban Bayramı öncesinde yeterince kurbanlığın olmadığı yönünde iddialar ortaya atılmış ve fiyatların daha da artabileceği yönünde söylemler üretilmişti. Besiciler ise kurbanlık sorunu olmadığını ve kurbanlık sayısının yeterli düzeyde olduğunu ifade ediyor. Geçen yıl Kurban Bayramı öncesinde 180 büyükbaş hayvan beslediklerini ve bunun 130 kadarını sattıklarını belirten besici Kemal Tekin, bu yıl ise 200 büyükbaş hayvan beslediklerini ve 130-150 arasında satış hedeflediklerini söyledi. Ramazan’a kısa bir süre kala üretilen politikalar nedeniyle fiyatların bir anda arttığını ve Ramazan Bayramı’nın ardından da fiyatların düşürülmediğini söyleyen Tekin, “Küçük besicilerin engellenmesinin ardından büyük besiciler fiyat politikalarını belirler oldu. Büyük besiciler, Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı arasında kısa bir zaman dilimi olduğunu belirterek fiyatları düşürmemişti. Dolayısı ile bu yıl fiyatlar geçen yıla oranla yüzde 40-50 oranında daha yüksek” diye konuştu.
GEÇEN YIL 8 LİRAYDI, BU YIL 11-13 LİRA
Geçen yıl kurbanlık canlı hayvanın kilogram fiyatının ortalama 8 lira civarında olduğunu söyleyen Kemal Tekin, fiyatlardaki artışla birlikte bu yıl fiyatların 11-13 lira arasında değiştiğini ifade etti. Kurbanlık fiyatlarını vatandaşın da yüksek bulduğunu ifade eden Kemal Tekin, “Fiyatların artması ile birlikte insanların alım gücü de düştü. Kurbanlık talep edenler fiyatları yüksek buluyor. Önceden kurbanlık büyükbaş hayvan için 4 kişi hissedar oluyorsa, şimdi 5 kişi hissedar oluyor. Vatandaş kurbanlığı en ucuza nasıl mâl edebilirimin hesabını yapıyor. Kurbanlık büyükbaş hayvanlar 280 kilogramdan başlayıp 600 kilograma kadar çıkıyor. Fiyatlar da dolayısı ile 3 bin lira ile 6 bin lira arasında değişiyor” dedi.
Kurbanlık büyükbaş hayvanları bundan 6-7 ay önce hayvanlar ortalama 1,5 yaşındayken satın aldıklarını söyleyen Kemal Tekin, “Kastamonu ve Kars bölgesinden satın aldığımız kurbanlıkları Konya’ya geçtiğimiz hafta getirdik. Hayvanlar Toros Dağları’nda yayılarak beslendiler. Kurbanlıkların yağ tutmaması için böyle bir şey yaptık. Kurban Bayramı’na kadar da buradaki besi çardağımızda besleyeceğiz” diye konuştu. Kemal Tekin ayrıca kasaplık hizmetleri de verdiklerini dile getirerek, kendilerinden kurbanlık satın alanların kurbanlıklarını bayram gününe kadar besleyeceklerini, bayramdan bir gün önce isteyenin kurbanlığını adresine teslim edeceklerini, isteyenlerin kurbanlıklarını da kesimhanelerinde keseceklerini ifade etti.
İTHAL HAYVAN DESTEK DEĞİL, KÖSTEK OLDU
Kurban Bayramı’na özel olarak kurbanlık besleyen İzzettin Yılmaz da bayram yaklaştıkça hareketliliğin arttığına dikkat çekti. Geçen yıl kurbanlık besleyenlerin sayısının az olmasının da bu yıl fiyat artışında etkili olduğunu belirten İzzettin Yılmaz, girdi maliyetlerinin artması ve hayvan fiyatlarının yüksek olması nedeniyle bu yıl da kurbanlık besleyenlerin sayısının az olduğunu söyledi. Et fiyatlarındaki yükselişin önüne geçmek için hükümetin ithal hayvanı çözüm olarak gördüğünü fakat bunun çözüm üretmek yerine sektörü iyiden iyiye baltaladığını belirten İzzettin Yılmaz, “İthal hayvan destek değil, köstek oldu. Küspe, yem ve saman fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle besicinin maliyetleri yükseldi. Besici de bunu fiyatlara yansıtmak zorunda kaldı. Hükümet bu fiyat artışının önüne geçmek için hayvan ithal etti. Ama hayvan ithalatı bizim için çözüm olmadı. Çünkü ithalatla birlikte yerli besici maliyetinin bile altına elindeki besileri satmak zorunda kaldı. Bu da fiyatları düşürmeye yetmedi. Hükümet bu politikayı devam ettirip dışarıdan ithal hayvan getirmeye devam ederse yerli üretici tamamen üretemez duruma gelecek. Bir tarım ve hayvancılık ülkesi olarak bilinen ülkemiz hem hayvancılıkta hem de tarımda dışarıya bağımlı hale gelecek. Bu duruma gelmemek için yerli üreticinin hayvan desteği ve kredilerle desteklenmesi gerekiyor. Şu an ithalatlarla milyonlarca doları dışarıya veriyoruz. Bu parayı yerli üreticiye kullandırdığınızda hayvan ve et ithalatına ihtiyacımız kalmayacak” ifadelerini kullandı.
4 KİŞİLİK BİR KURBANLIK 2,5 – 3 BİN TL
Kurbanlık fiyatlarıyla ilgili de değerlendirme yapan İzzettin Yılmaz, canlık kilogram ağırlığının şimdilerde netleşmiş olmamakla birlikte 11-12 TL civarında olacağını söyledi. Ortalama 250 kilogram ağırlığında olan ve 4 kişinin hisse alıp kesebileceği bir kurbanlığın 2,5 – 3 bin TL civarında olacağını söyleyen Yılmaz, kişi başına düşen kurbanlık bedelinin de 600 ile 750 TL arasında değişeceğini bildirdi. Kurbanlık hizmetleriyle ilgili de bilgi veren İzzettin Yılmaz, “Kurbanlık sattığımız müşterilerimizin kurbanlıklarını bayram sabahına kadar çardağımızda muhafaza ediyoruz. Dileyen müşterilerimizin kurbanlıklarını veriyor, dileyenlerin kurbanlıklarını da burada profesyonel ekibimizle kesip parçalara ayırdıktan sonra teslim ediyoruz. Kurbanlık kesimlerinden ise ücret almıyoruz” diye konuştu.
PAZARDA SORAN ÇOK, AMA ALAN YOK
Ereğli Çevre Yolu’nda kurulan hayvan pazarında da besicilerin şikayet konusu aynı oldu. Besicilerin desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan üreticiler, aksi halde et fiyatlarındaki artışın önüne geçilemeyeceğini, Kurban Bayramı’ndan sonra daha büyük sorunlar yaşanabileceğini belirtti. Kurbanlıkları yavaş yavaş pazar yerine getirmeye başladıklarını ifade eden İsmail Aslan, “Kurbanlıklarımızı görücüye çıkarmaya başladık. Şimdilerde alım satım yok denecek kadar az. Vatandaşlar daha çok fiyat araştırması yapıyor. Kurbanlık satışlarının Kurban Bayramı’na birkaç gün kala hız kazanacağına inanıyoruz” dedi.
HÜKÜMET VEBAL ALTINDA!
Girdi maliyetlerinin yüksek olmasından ve bu durumda hükümetin besiciyi desteklemek yerine ithalata başvurmasından yakınan Osman Canpolat da, “Yem fiyatları aldı başını gidiyor. Yemin torbası 35 lira, samanın kilosu 25 kuruş, arpanın kilosu 55 kuruş, kepeğin kilosu ise 45 kuruş olmuş. Besicilerin maliyetini mantıklı bir şekilde oturup hesaplasınlar. Besilik bir hayvan bir günde 5-6 kilo yem yiyor. Bu durumda mantıklı olan ithal et getirip fiyatları düşürmeye çalışmak mı, yoksa yerli üreticinin desteklenmesini sağlamak mıdır? Hükümet, uyguladığı bu politikadan vazgeçmelidir. Yerli üreticiyi köşe sıkıştıran hükümet bu tavrı ile vebal altındadır” diye konuştu.
SAMANCILARI KURBAN BAYRAMI DA MEMNUN EDEMEDİ
Karaman Yolu üzerinde bulunan Saman Pazarı’nda saman alım satımı yapanlar ise Kurban Bayramı öncesini en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştıklarını fakat, saman alımlarında yaşanan sıkıntılar nedeniyle bekledikleri gibi iş yapamadıklarını ifade etti. Saman ticareti ile uğraşan Ramazan Topçu, “Saman ticareti yapmak için Hayıroğlu, Karkın, İsmil, Ovakavağı, Saktayan, Şatır, Ağsaklı, Beşağıl gibi ova köylerine gidiyoruz. Buralardan aldığımız samanı getirip saman pazarında satarak para kazanmaya çalışıyoruz. Fakat bu köylere gidip gelmek en az 200 kilometre. Köylü, samanın ucuz olduğunu söyleyerek samanı satmıyor. Biz de gitmişken boş dönmek istemiyoruz. Samanı satın almak için fiyatı biraz daha yükseltiyoruz. Saman pazarına getirip satmaya çalışıyoruz. Bir ton samanı 125 liraya satıyoruz. Besiciler fiyatı yüksek buluyor. Mazot olmuş 3 lira, atkıcının yevmiyesi var, yediğimiz içtiğimiz de cabası. Maliyeti dahi kurtaramıyoruz, artık bu işi yapmamayı dahi düşünüyoruz. Samanı satamadığımız zaman bazen 3-4 gün yüklü kamyonla beklemek zorunda kalıyoruz. Kurban Bayramı öncesi için umutluyduk, satışlarımızın rutinden daha iyi olacağını düşünüyorduk. Fakat beklediğimiz gibi olmadı. Büyük besiciler yazdan köyleri gezip samanı depolamışlar. Şimdi buradan saman alan birkaç küçük besici var. Besiciler de fiyatların yüksek olduğunu düşünerek fiyatı kırmaya çalışıyor. Sıkı pazarlıkların sonucunda samanı satabiliyorsak seviniyoruz. Sonumuzun ne olacağını biz de bilmiyoruz. Kurban Bayramı öncesinde bile işler böyle durgun olursa bayram sonunda artık hiç kıpırdanma olmayacak gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.
İTHAL KURBANLIKLAR KARANTİNA ALTINDA
Bayram öncesinde yaşanan et sıkıntısının Kurban Bayramı’na da yansıyacağı ve birçok insanın kurbanlık bulamayacağı yönünde spekülatif bilgiler yayıldığına işaret eden Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Üyesi Kıyasettin Taşkın ise böyle bir durumun söz konusu bile olamayacağını ifade etti. Sadece Konya’da değil Türkiye genelinde yeterince kurbanlık bulunduğunu, bunun ithal hayvanlarla da desteklendiğini belirten Kıyasettin Taşkın, “Büyükbaş hayvanlarda kesinlikle hiçbir sıkıntı yok. Küçükbaş hayvan sayısı da büyükbaşa oranla belki biraz daha az olabilir ama küçükbaşta da bir sorun yok. Piyasayı rahatlatmak için ithal hayvanlarla tedbir alındı” dedi. Bundan 3-4 ay öncesinde devlet 200 bin adet büyük ve küçükbaş hayvan ihraç etmek için talepte bulunmuştu. 180-250 kilogram aralığındaki 20 bin büyükbaş hayvan Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığı ile üreticilere dağıtıldı. Şu an bu şekilde gelen Konya’da 250 büyükbaş hayvan bulunuyor. Bu hayvan sağlık gerekçeleri ile karantina altına alındı. Sağlık kontrolleri tamamlandıktan sonra tekrar işletmelere hayvanlar teslim edilecek” dedi.
FİYATLAR YÜKSELMEZ AMA DÜŞEBİLİR
Canlı kilogram ağırlıkları 11-12 TL arasında olan kurbanlıkların fiyatlarının beklenen değerlerde olduğunu söyleyen Kıyasettin Taşkın, kargas olarak hesap edildiğinde tüketiciye kilogramının 20 TL’ye ulaştığını belirtti. Taşkın, fiyatların yükselmeyeceğini, Kurban Bayramı yaklaştıkça da düşebileceğini belirtti.
Kurban keseceklere uyarılarda da bulunan Kıyasettin Taşkın şunları söyledi: “Kesinlikle kurbanlığınızı görmeden almayın. Gidin beğenin, fiyatının pazarlığını yapın, ayırtın. Kurbanlık alırken büyükbaşsa 2 yaşını doldurmuş olmasına dikkat edin. Gözünün kör olmamasına, yürüyemeyecek kadar topal olmamasına dikkat edin. Kapak atmış yani süt dişleri çıkmış olan bir hayvan olduğuna dikkat edin. Aksi halde kurbanınız kabul olmayabilir” diye konuştu.
RASİM ATALAY Merhaba
Tarım-Hayvancılık
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.