Kurbanlıkta sıkıntı var
ET DEĞİL BESİ İTHAL EDİLMELİ
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın yıl başına kadar et ithalatına izin vermesinin var olan et sorununu çözemeyeceğini söyleyen Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Üyesi Kıyasettin Taşkın, “Et ithal etmek yerine, 150-200 kilogram ağırlığındaki düveler ithal edilmeli ve yerli üretici desteklenmeliydi. İthal et ancak artan fiyatların durmasını sağlamaya yeter” diye konuştu.
KARKAS ET 17-18 TL OLDU
Ramazan Bayramı öncesinde karkas etin fiyatının 13-14 TL civarında olduğunu söyleyen Kıyasettin Taşkın, aradan geçen kısa sürede karkas et fiyatının 17-18 TL’yi bulduğunu ifade etti. Et fiyatlarındaki bu yükselişin talebin fazla olmasına karşılık yeterli üretimin olmamasından kaynaklandığını dile getiren Taşkın, besiciliğin ve süt sığırcılığının desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.
KURBANLIK SIKINTISI YAŞANABİLİR
Bir çok besi işletmesinin besilerini kesime göndermek yerine Kurban Bayramı için çardakta beslemeye devam ettiğini belirten KTB Yönetim Kurulu Üyesi Taşkın, fiyat artışında bunun da etkili olduğunu belirtti. Bayram öncesinde besicilerin yaptığı hazırlıklara rağmen kurbanlık sıkıntısı yaşanabileceğine dikkat çeken Kıyasettin Taşkın, bayramda sorun yaşamamak için şimdiden önlem alınması gerektiğini bildirdi.
BESİCİNİN ZARARI TÜKETİCİYE YANSIYACAK
Karkas Et fiyatının bundan bir buçuk ay önce 12-13 TL olmasına karşılık bugün 17-18 TL’ye kadar yükseldiğini ve bunun önüne geçmek için et ithalatına başvurulduğunu söyleyen Kıyasettin Taşkın, bu durumun et fiyatlarının ancak yükselmesini durdurabileceğini belirtti. Et fiyatlarının yükselmeye başladığı ilk günden bu yana yerli üreticinin desteklenmesi gerektiğini her fırsatta Bakanlık yetkililerine söylediklerini belirten Kıyasettin Taşkın, “Bakanlık müfettişlerine et ithalatı yerine yerli üreticinin desteklenmesi gerektiğini her fırsatta söyledik. Et fiyatı bir buçuk ay içerisinde 4-5 lira birden yükseliyorsa bu, besicinin büyük bir zarar içerisinde olduğunu ve bu zararın tüketiciye de yansıdığını göstermektedir” dedi. AB’nin Türkiye’nin 19 bin ton et ithal etmesi yönünde talepleri olduğunu ileri süren Taşkın, et fiyatlarındaki bu yükselişin de fırsat gibi görüldüğünü ve bu dönemde et ithalatına verildiğini ifade etti.
KURBANDA KESECEK HAYVAN YOK!
Et ithalatı veya etlik canlı hayvan ithalatı yerine 150-200 kilogram ağırlığındaki düveler ithal edilerek Türkiye’de yerli besiciliğin desteklenmesi gerektiğinin altını çizen KTB Yönetim Kurulu Üyesi Kıyasettin Taşkın, “Et fiyatındaki yükselmenin temelinde yerli üretimin az olması ve talebi karşılayamaması geliyor. Besiciler, şimdiden Kurban Bayramı’na yönelik hazırlık yapmaya başladı. Yani, çardaklarda Kurban Bayramı için besiler besleniyor. Fakat geçen yıllarda yaşanan besi bolluğu bu yıl olmayacak. Çünkü yeterli miktarda besi hayvanımız yok. Kurban Bayramı’nda belki kurbanlık bulmakta dahi zorlanacağız” diye konuştu.
TEDBİR ALINMAZSA KARKAS ET 20 TL’Yİ BULUR
Et veya etlik canlı hayvan ithalatının kesinlikle çözüm olamayacağını vurgulayan Kıyasettin Taşkın, eğer tedbir alınmazsa bugün 17-18 TL olan karkas etin, Kurban Bayramı’nda vatandaşa 20 TL’yi bulan fiyatlardan verileceğini ileri sürdü. Besi işletmelerinin bu dönemde besilerini kasaplara kesim için vermediğini ve Kurban Bayramı sonrasına kadar da vermeyeceğini söyleyen Taşkın, “Bu süreçte ithal etin de yeterli gelip gelmeyeceği şüphelidir. Bakanlık hem besicinin, hem de tüketicinin mağdur olmaması için çalışıyor ama bunda pek de başarılı olduğunu söyleyemeyiz” ifadelerini kullandı.
SÜT SIĞIRCILIĞI BESİYİ DESTEKLEYECEK
Ülke gündemini uzun süredir meşgul eden ve bir türlü çözüme kavuşamayan et sorunun çözümü için bazı önerilerde de bulunan KTB Yönetim Kurulu Üyesi Taşkın, 150-200 kilogram ağırlığında besilik düve ithalatının yanında, süt sığırcılığının da desteklenmesi gerektiğini dile getirdi. Süt sığırcılığının desteklenmesi ile, hem süt üretiminin hem de döllenme sayesinde canlı hayvan miktarının artacağını kaydeden Taşkın, “Bunu yaptığımız zaman da sütün değer kaybedeceği söyleniyor. Süt, üreticiden 70-80 kuruşa alınıp askeriyeye veya okullara dağıtılabilir. Devlet, ithalat için vereceği parayı bu şekilde kullanıp yerli üreticiyi bir süre destekleyebilir” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.