Lodos çiftçiyi korkuttu

Lodos çiftçiyi korkuttu
Kar yağmamasına rağmen döneminde düşen yağmur sayesinde bitki gelişimini sağlamış, bu da çiftçiyi sevindirmişti.

 Geçtiğimiz hafta etkili olan lodos ve şimdilerde devam eden soğuk hava ise çiftçinin gözünü korkuttu. Lodos hububatı yakarken, soğuk da don tehlikesi oluşturdu

Kış döneminde Konya Ovası beklenen kar yağışını alamamasına rağmen, mevsim şartlarının iyi geçmesi ve bitkinin gelişim döneminde yağan rahmetle verimli bir dönem yaşayacak gibi görünüyordu. Çiftçiler düne kadar gidişattan memnunken, geçtiğimiz hafta esen şiddetli lodos rüzgarı ve ardından hava sıcaklıklarının düşmesi don tehlikesini de doğurdu. Meteoroloji Konya Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan ölçümler sonucu elde edilen tahminlere göre Konya'da bugün hava sıcaklığı en yüksek 8 derece olacak. Sıcaklık, gece saatlerinde 0'a kadar düşecek. Hava sıcaklığının il genelinde 8-10 derece arasında düşmesi tahmin edilirken, lodos rüzgarının da genellikle sabah saatlerinde orta ve zaman zaman da kuvvetli olarak eseceği tahmin ediliyor.

LODOS SU İHTİYACINI ARTTIRDI

Konya Ovası'nda gerek hububat, gerek yağ ve şeker bitkileri, gerekse meyve tarımı açısından herşeyin yolunda gittiğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar, geçtiğimiz hafta etkili olan şiddetli lodosun suya olan ihtiyacı arttırdığını dile getirdi. Hububatta çimlenmenin tamamlandığını ancak bitkinin yaprak kesimlerinde kararmalar başladığını, bunun da su ihtiyacının arttığının göstergesi olduğunu ifade eden Özkan Taşpınar, “Hububat şimdilerde yağan yağmurun rutubetinden faydalanıyor. Ama bundan sonra yağış düşmesi lazım yoksa sıkıntı yaşanabilir. Suya mutlak ihtiyaç duyulan bir süreç başlıyor. Yağış olmazsa susuz alanda 15 güne kadar sulama yapılması lazım. Sulanamayan yerlerde ise gelişme yavaşlar. Kardeşlenme dediğimiz süreç daha da azalır. Bitki bundan sonraki süreçte sapa kalkacak. Su olmazsa sap daha güçsüz olacak” ifadelerini kullandı.

SUYU DAHA VERİMLİ KULLANMALIYIZ

Su ihtiyacının sadece hububatta değil, bütün tarım ürünlerinde baş gösterdiğine işaret eden Özkan Taşpınar, “Sulu alanlara ekilen şeker pancarı, mısır, ayçiçeği, fasulye gibi bitkilerin ekim zamanı başlıyor. Bu süreçte yağış düşmezse vatandaş ister istemez sulama yapmak zorunda kalacak. Bu da çiftçinin maliyetini biraz artıracak. İnşallah yağışlar devam eder. Şubat sonuna kadar çok iyi bir şekilde devam etmişti yağışlar. Kar yağmadığı için yer altı suyuna karışacak bir su da yok. Yer altı suyunda çok fazla bir çekilme meydana gelecek. Yer altı suyunu da düşünmemiz ve suyu en verimli şekilde kullanmamız icap ediyor. Aksi halde daha büyük sorunlar yaşanabilir” dedi.
Şiddetli lodosun meyve tarımını da olumsuz etkilediğine dikkat çeken Taşpınar, “Lodosla birlikte bir çok ağaç çiçeklerini döktü. Şimdilerde yaşanacak bir don olayı bu tomurcukları öldürecek ve verim elde edilemeyecektir. Meyve tarımında yüzeysel tedbirler almak mümkün. Don olayını önleyebilmek için ağaçların yayında saman yakma, sulama yapıp nemlendirerek donu önlemeye çalışma gibi geleneksel bazı tedbirler alınabilmektedir. Fakat çiftçi zarar etmek istemiyorsa, TARSİM sigortasını kesinlikle yaptırmalıdır” diye konuştu.

SAMAN KRİZİNİ LODOS DOĞURDU

Geçtiğimiz yılın aynı döneminde de lodos ve yağış düşmemesi nedeniyle sorunlar yaşandığını ifade eden Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner de geçtiğimiz yıl hem meyve, hem de tahıl rekoltesinde bir önceki yıla göre yüzde 30-35 civarında düşüş yaşandığını söyledi. Kuru tarımın yapıldığı alanlardaki rekolte düşüklüğünün sap ve saman sıkıntısını da doğurduğuna işaret eden Ali Ataiyibiner, “Bu yıl Konya ve Türkiye tarihinde bir ilke imza atılarak saman ithal edilmesi, bahar döneminde yaşanan bu sıkıntının bir sonucudur” dedi.

Gerek meyve tarımı yapılan alanlarda, gerekse tahıl ekili alanlarda şu an itibariyle tespit edilmiş bir tahribatın olmadığını söyleyen Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, “Önümüzdeki günlerde hava şartları bu şekilde devam ederse meyve tarımı açısından sorun oluşturabilir. Ama önümüzdeki günlerin ne göstereceğini bilemeyiz. Geçtiğimiz yıl elma, kayısı, erik gibi meyvelerde ciddi rekolte kaybı yaşanmıştı. Don olursa bu kaybı yeni dönemde yaşayabiliriz. İnşallah yaşanmaz.
Ama gidişat çiftçinin içini karartıyor. Sıcaklıklar daha da düşer ve lodos etkisini sürdürürse aynı sorunlar yaşanabilir. Sıcaklıkların özellikle gece boyutu bizim için çok önemli” değerlendirmesini yaptı.

Çiftiçinin gelir kaybı yaşamamak için alabileceği en güzel önlemin ise tarlasındaki ürünü sigortalatmak olacağını bildiren Ataiyibiner, “Türkiye genelinde bakıldığında en az tarım sigortasının Konya'da yapıldığı görülüyor. Ürün donmaları da TARSİM sigortası kapsamına alındı. Saman yakma, rutubetlendirme gibi ufak tefek önlemler de alınabilir. Çiftçilerimizi özellikle TARSİM'e davet ediyoruz. Sigortalama konusunda hassas davranılması gerekiyor. Konya bu noktada çok eksik. Tarladaki ürünümüzü sigortalamıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.