Mahkeme kararını verdi! MHP Olağanüstü kurultaya gidiyor
yenicaggazetesi.com.tr
(15.28) Bahçeli, Yargıtay'a gidiyor
Mahkemenin olağanüstü kongre kararından sonra Genel Merkezi'in kararı yargıtaya götüreceği açıklandı.
15.19 Kurultay kararı alındı
Mahkeme kararını verdi. MHP olağanüstü kurultaya gidiyor. Kurultayı 3 kişilik çağrı heyeti toplayacak.
(15.17) Mahkeme sorumluluğu kabul etti
MHP Genel Merkezi'nin savunmasının ana iskeleti olan Sulh hukuk mahkesinin yetki alanında değildir cevabı kabul edilmedi. Mahkeme heyeti "sorumluluk bizdedir" açıklaması yaptı.
(15.00) Dava 20 dakika geç başladı
Duruşma öncesinde gerginlikler nedeniyle davanın 20 dakikalık bir gecikmeyle başladığı gelen son bilgiler arasında.
(14.50) Toplam 11 avukat davayı izliyor
Duruşma öncesinde avukatların salona alınmamasıyla yükselen gerginlik, Avukat Hakları Merkezi tarafından "bu yapılan hukuksuzluktur" denilerek tutanak tutulmak istendi. Bu gelişme üzerine davalı ve davacı taraftan 9 avukat içeriye alınırken, 2 tane de gözlemci avukat davayı izliyor.
Mahkemenin başlamasıyla birlikte çevik kuvvet ekibi duruşmanın yapıldığı salonun önüne adeta set çekti. Salonun kapıları kapatıldı.
(14.20) Genel Merkez'den 4 kişi duruşmayı izleyecek
MHP Genel Merkezi'nden mahkemeyi izlemek için 4 kişinin ismi verildi. Bu isimlerden birinin Cemal Enginyurt diğerinin ise MYK üyesi Kadir Şekerci olduğu açıklandı. İlgili isimler şu anda mahkeme salonunun izleyici bölümüne geçtiler.
(14.12) Mahkeme önünde tartışma
Mahkeme görevlileri ile davayı takip eden avukatlar arasında gerginlik yaşanıyor. Görevliler mahkemeyi izlemek için sadece 11 kişilik oturma yeri olduğunu iddia ederek kimseyi almıyor. Avukatlar da kapının açık bırakılmasını isteyerek koridordan da olsa davayı izlemek istediklerini belirtiyorlar.
(14.14) Enginyurt provokasyonu
Devlet Bahçeli'ye yakınlığıyla bilinen eski Ordu milletvekili Cemal Enginyurt yanında 5-6 kişilik bir grupla mahkeme salonunun olduğu koridorda olay çıkarmaya çalıştığı bildirildi. Daha önce polise tokat attığı için hapis cezası alan Enginyurt'un "Bizden habersiz neyin kararı veriliyor" diyerek ortalığı karıştırmaya çalıştığı görüldü.
(13.50) Çağrı heyeti ve avukatlar katılıyor
Duruşma öncesi il başkanları mahkemeye katılmama kararı aldı. Mahkemeye sadece çağrı heyeti ve avukatlar takip edecek.
Cuma namazından sonra Ankara Adliyesi'ndeki hareketlilik artmış durumda. Duruşmanın yapılacağı salonun koridorun çok sayıda kişinin olduğu bildirildi. Çevik kuvvetin adliye içerisinde geniş güvenlik önemleri aldığı görülürken, mahkeme salonuna ilgili kişiler (avukatlar) haricinde kimsenin alınmayacağı açıklandı.
(13.30) 8 canlı yayın aracı takip ediyor
MHP'nin kongre kararının verileceği duruşma televizyon kanalları tarafından da yakından takip ediliyor. Adliye önünde şu ana kadar tane 8 canlı yayın aracı gelmiş durumda.
***
MHP talebe yanıt vermemişti
MHP'de 3 genel başkan adayının öncülüğünde toplanan ve olağanüstü kurultayın yolunu açacak tüzük kurultayı talep eden 548 imzanın işleme konulması için 5 Şubat'ta yargı yoluna gidildi. Meral Akşener, Koray Aydın ve Sinan Oğan, MHP’de olağanüstü kurultay için topladıkları 548 imzayı önce MHP Genel Merkezi’ne teslim etmiş, ancak herhangi bir yanıt alamamışlardı.
MHP’de, Trabzon, Denizli, Kilis, Bilecik, Kırklareli, Ardahan, Bayburt, Elazığ, Samsun, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Nevşehir, Uşak, Çorum, Gümüşhane il başkanları adına avukatlar, 5 Şubat'ta dava dilekçelerini Ankara Sulh Hukuk Mahkemesi'ne teslim etmişti.
548 delegenin başvurusunu değerlendiren Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, duruşma gününü 8 Nisan Cuma olarak belirlemişti.
Bahçeli, "Mahkemeye gitsinler"
MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, Kızılcahamam kampında yaptığı, “Kararımız Siyasi Partiler Yayası ve tüzüğe uygun bir karardır. MHP’nin kongre süreci 18 Mart 2018 tarihi olacaktır. İmza için ne kadar toplarsa toplansın müracaatları halinde kabulü mümkün olmayacak ve yasal haklarını kullanma yolu da açık olacaktır. Onun için önümüzdeki günlerde bizimle değil mahkemelerle kendilerini savunmaları tavsiye ederiz” açıklamasına yer verilen dilekçede, MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman’ın, “Bu imzaların bizim nezdimizde geçerliliği yok. Öyle anlaşılıyor ki müracaatta bulunan arkadaşlar herhalde mahkeme yolu izleyecekler” açıklaması da yazılmıştı.
Daha önce emsali var
Dilekçede ayrıca, 2010 yılında Saadet Partisi’ne olağanüstü kongre çağrısı yapmak üzere üç kişiyi görevlendiren Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi kararı ile 2005 yılında olağanüstü kongresini yapması için CHP’yi ihtar eden Anayasa Mahkemesi kararları emsal gösterildi.
Dilekçede, şöyle denildi:
“Ara karar gerekleriyle hüküm vermeye yetecek tüm bilgilere ulaşılacağından incelemenin duruşma açılmaksızın evrak üzerinden sonuçlandırılmasına ve ekli olağanüstü kongre toplanma çağrısı içerir beyannamelere konu gündemle MHP Olağanüstü Büyük Kongresi’ni toplanmaya çağırmak üzere talep edilen 3 ismin çağrı heyeti görevlendirilmesine karar verilmesini talep ederiz.”
Dilekçede, MHP’nin Olağanüstü Büyük Kongresi’ni çağırmak üzere mahkemeye bildirilen 3 isim, MHP Aksaray İl Başkanı Ayhan Arel, MHP Kurucular Kurulu üyesi Ali Sağır ve MHP Bursa Üst Kurul delegesi Mehmet Bilgiç olarak yazılırken, MHP MYK yedek üyesi Turan Yaldır ise yedek üye olarak bildirilmişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.