Mavi Tünel çok yavaş ilerliyor
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı’nın sorularını yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Gelecek yıl Bağbaşı ve Bozkır Barajlarında yeterli su depolanması halinde APA Hotamış 1,2,3 ve KOS 1,2,3 sulamalarının tamamlanan kısımlarına su verilebilecektir” iddiasında bulundu.
YÜZDE 60 FİZİKİ GERÇEKLEŞME SAĞLANDI
“Bağbaşı Barajı’yla Afşar Barajı arasındaki derivasyon tünelinin yapımı ve Ahi Kanalı hangi seviyededir?” diye soran Kalaycı’ya Yumaklı yazılı olarak şöyle yanıtladı: “Afşar – Bağbaşı Hadimi Tüneli: Klasik tünel imalatında (6 bin 631 metre; Hadim Regülatörü yaklaşım tünelinden girilerek, Bağbaşı Barajı tarafında (sağ tüp) bin 300 metre, Afşar Hadimi Barajı tarafında (sol tüp) 2 bin 268 metre, ayrıca Sazak girişinden bin 654 metre olmak üzere, klasik olarak toplam 5 bin 222 metre tünel açma imalatı tamamlanmıştır. Tünel Delme Makinası (11 bin 505 metre) ile 4 bin 960 metre tünel açılmış olup çalışmalar devam etmektedir. Toplam uzunluğu 18 bin 136 metre olan tünelin 10 bin 182 metresi açılmıştır. Açılan tünelde 6 bin 908 metre (yüzde 38’i) beton kaplama imalatı yapılmıştır. TDM ve NATM kısmında çalışmalar devam ediyor. Proje kapsamında yüzde 60 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Ahi Kanalı: Mavi Regülatörden çevrilen suyun Hotamış depolamasına aktarılmasını sağlayan 125 kilometre uzunluğundaki Apa Hotamış İletim (AHİ) kanalı tamamlanmış olup, AHİ Kanalının tamamına 22 Nisan 2018’de su verilmeye başlanmıştır. Kanalın ilk 33 kilometrelik kısmında performans testleri devam ederken zemin ve heyelan problemleri ile karşılaşılmıştır. Yüklenici firma tarafından yaşanan problemlerin çözümüne yönelik iyileştirme çalışmaları tamamlanmış ve yükleme testleri başarıyla tamamlanmıştır. Bu testlerde su alma yapısı KM: 33+227’de su kabartılarak kesin kabul aşamasında olan ve 72 bin 650 dekarlık kısmı sulamaya açılan KOS 123 sulamalarına su verilerek 2022 yılında deneme sulaması yaptırılmıştır. 2023 yılında bölge genelinde yaşanan kuraklık sebebiyle kapalı sisteme su verilmemiştir. Zemin ve heyelan problemleri nedeniyle çökmeler olmuş ancak firma tarafından yaşanan problemlerin çözümüne yönelik iyileştirme çalışmaları yapılmış ve yapılmaya devam edilecektir.”
ALTINEKİN, KULU VE CİHANBEYLİ İÇİN PLANLAMA SÜRÜYOR
Kalaycı, diğer sorusunda, “Önümüzdeki yıl Mavi Tünel’den ovaya su verilmesi konusunda Konyalı çiftçilerimize bir müjde verebilecek misiniz?” ifadelerini kullandı.
Yumaklı ise şu görüşleri dile getridi: “Bağbaşı ve Bozkır Barajlarında yeterli su depolanması halinde APA Hotamış 1,2,3 ve KOS 1,2,3 sulamalarının tamamlanan kısımlarına su verilebilecektir. Konya Ovasına dış havzalardan su getirilmesi ile ilgili yeni bir projemiz bulunmamaktadır. Ancak “Ermenek Çayı ve Akçaydan Konya Kapalı Havzasına Su Aktarılması” ve “Kızılırmak Havzasından Konya Kapalı Havzasına Su Aktarımı” işleri ile ilgili planlama çalışmaları devam etmektedir. Altınekin, Kulu ve Cihanbeyli’ye
“Kızılırmak Havzasından Konya Kapalı Havzasına Su Aktarımı” projesi kapsamında planlama çalışmaları devam etmektedir. Konya Kapalı Havzasında Yeraltı suyu seviyesi ''Kritik Emniyetli Rezerve ulaştığından yeni yeraltı suyu tahsisi yapılamamaktadır. Dolayısıyla bahsi geçen ruhsatsız kuyuların belgelendirilmesi uygun görülmemektedir.”
HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.