Mevcut hayvan üreticileri korunmalı

Mevcut hayvan üreticileri korunmalı
Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Yıldız ve Yönetim Kurulu Üyeleri gerçekleşen basın toplantısı ile hayvancılık sektörünü ve yetiştiricilerin sorunlarını değerlendirdi.

Konya Hilton Garden Inn’de düzenlenen toplantıda söz alan Başkan Edip Yıldız, gıdanın stratejik bir öneme sahip olduğunu ifade ederek, “Tarım ve hayvancılığın Konya ekonomisine etkisi tartışılmaz bir gerçektir. Bu sektörün ülke ekonomisine katkılarını artırmak amacıyla birçok ilke imza attık. Genel Kurulumuzda verdiğimiz tüm sözleri yerine getirdik” dedi.

SÜT ÜRETİMİ ÇEVRİLEBİLİR DURUMDA

Tarım İl Müdürlüğü yetki devrinden sonra destek alımlarında büyük artış sağladıklarını ifade eden Yıldız, şöyle konuştu: “3 milyon TL olan buzağı desteğini 8 milyon liraya çıkardık. 300 bine yakın küpe taktık. 150 bine yakın suni tohumlama yaptık. 300 ton günlük süt alımı yaptık. Yetiştiricilerimizden damızlık ihtiyacı olanlara satış gerçekleştiriyoruz. Etle ilgili sıkıntılar yaşanıyor. Şu anda süt ile ilgili üretici ciddi sıkıntı yaşıyor. Rakamlara bakıldığında gerçekten bu sıkıntının yaşanmaması gerektiğini gösteriyor. Burada bir keyfiyet gözüküyor. İlkbahar’da süt üretimi bir miktar artar. 2010’dan beri okul sütü, süt tozu teşvikleri hayata geçti. Süt hep üzerine konan bir yapıya kavuştu. Son 2 yıldır zam görmeyen bir süt var. Maliyetler ciddi arttı. Yılbaşından beri sanayici sütle anlamsız bir şekilde uğraşıyor. Süt fazla gibi bahanelere sığınıyor. Biz yetiştiricinin sorunlarını bakanlığa ulaştırıyoruz. Sıkıntı verecek durumda bir süt üretimi yok, çevrilebilir durumda. Sanayicinin talepleri bakanlık tarafından çözülüyor fakat sütle oynamaya çalışan sanayiciler var. 2008’lerde yaşadığımız sorunu aynen yaşatmaya çalışıyorlar. Sektöre uzun soluklu bakmamız lazım. Bakanlık fazla sütün süt tozu haline getirilmesi için destek veriyor zaten.”

YENİ NESİLE BU İŞ SEVDİRİLMELİ

Etle ilgili ise radikal tedbirler alındı. Fiyat anlamında dalgalanmalar oluşuyor. Yetiştiricilik, üreticilik zor. Bu şartlarda üretim yaparken üreticiye de sıkıntı yaşatılmaması lazım. Besi maddeleri projesi var. Bu proje kararlılıkla uygulanacak. Taşıma suyuyla değirmen dönmez. Avrupa’dan hayvan lazım oldu al gel, et lazım oldu al gel. Biz buradaki üreticiyi kazanır halden çıkarırsak, üretimden küstürürsek olmaz. Mevcut üretici korunmalı ve kazanır halde tutulmalı, mahallesinde köyünde istihdam halinde tutulmalı. Yeni nesile bu işi sevdirmek zorundayız. Bugün tohumlanan hayvanın alacağınız meyvesi 2 sene sonra. Hep sürdürülebilir üretim, hayvancılık üzerinde duruyoruz.”

HÂLİD ŞEN

haberfark.net

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.