MHP'de 752 delege değişim dedi, şimdi ne olacak?
Parti tüzüğündeki 'olağanüstü toplantılarda seçim yapılamaz' hükmü oy birliğiyle değiştirildi. Muhalifler Devlet Bahçeli'nin açıkladığı 10 Temmuz'daki kurultaya katılarak genel başkanlık için yarışacak.
TÜZÜK DEĞİŞTİ
Çağrı Heyeti, kongreyi Büyük Anadolu Oteli’nde topladı. Katılım beklendiği gibi yüksek çıktı. Delegeler noter aracılığıyla kimlik tesbiti yapılarak salona alındı. 1187 delegenin bulunduğu MHP’de tüzük değişikliği için 594 imza yeterliydi.
GÖZLER 10 TEMMUZ’DA
Divan Başkanlığı’na Meral Akşener’e yakın olan Musavat Dervişoğlu ittifakla seçildi. Muhalifler şimdi Bahçeli’nin açıkladığı 10 Temmuz’daki kurultaya katılarak başkanlık için yarışacak. Akşener dışındaki adaylar ittifak yapabilir.
DEĞİŞİME 752 İMZA
MHP'de değişim sesleri, 7 Haziran'da yüzde 13,01 oranında oy alarak 80 milletvekiliyle Meclis'e girip, 1 Kasım genel seçimlerinde yüzde 11,9 oy alarak 40 sandalyeye düşmesiyle başladı. Dün değişim isteyen muhaliflerin açtığı dava sonucu 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin görevlendirdiği Çağrı Heyeti, MHP'nin 6. Olağanüstü Büyük Kongre'sini Ankara’daki Büyük Anadolu Oteli’nde topladı.
BAHÇELİ GENEL MERKEZDEN İZLEDİ
Delegeler noterler aracılığıyla kimlik tespiti yapılarak salona alındı. Delegeler dışında partililer salona alınmadı. Delegelerin içeriye girebilmesi için 3 aşamalı sistem uygulandı. Hazirun defteri ve Noter huzurunda hangi delegenin geldiği tespit edildi. Genel Merkez, ve Genel Başkan Devlet Bahçeli yasadışı ilan ettiği tüzük kurultayına katılmadı. Bahçeli, süreci izlemek için genel merkeze geldi.
DİVAN BAŞKANI MUSAVAT DERVİŞOĞLU
Divan Başkanlığı için iki isim önerildi. Meral Akşener’e yakın olan Musavat Derşivoğlu 456 imza alırken Hasan Hüseyin Türkoğlu için 170 imza verildi. Daha sonra delegelerin isteği üzerine genel başkan adayları yaklaşık 15 dakikalık bir görüşme yaparak tek liste üzerinde anlaştı. Divan Başkanı Musavat Dervişoğlu oldu. Dervişoğlu'nun açılış konuşmasının ardından, MHP 6. Olağanüstü Büyük Kongresi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
594 SINIRI AŞILDI
Genel başkan adaylarından Meral Akşener, Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan erken saatlerde kongre salonuna gelirken, bir diğer aday Süleyman Sazak ise kurultaya katılmadı. MHP'de genel başkanlık seçimi için önce tüzükte yer alan "olağanüstü toplantılarda seçim yapılamaz" hükmünün değiştirilmesi gerekiyordu. 1187 delegenin bulunduğu MHP'de, "Seçimli olağanüstü kurultay yapılamaz" maddesinin kaldırılması için toplam 594 imza yeterli oluyordu. Saat 14:00'te salonda yapılan anonsta salt çoğunluk olan 752 delege sayısına ulaşıldığı belirtildi.
SAYI KARMAŞASI
Çağrı Heyeti’nin 752 delege imza attı açıklamasına karşın Genel Merkez, “495 delege imza verdi” dedi. Ankara 13. Noterliği de konuyla ilgili “MHP Kurultayı için 657 imza aldık. Kontrol amaçlı sayım sürüyor. Tasdik işlemi pazartesi günü yapılacak” açıklamasını yaptı. Divan Başkanı Musavat Dervişoğlu ise noter huzununda imza atmayan delegeler olduğu konusunda uyarı yaptı. Hazirun defterini 752 delege imzaladı. Bazı delgeler ise notere imza vermeyi unutunca noter sayıyı 657 olarak açıkladı. Genel merkezin ise ihraç ettiği delegelerin oyunu saymadığı için 495 sayısını açıkladığı öne sürülüyor.
14 MADDELİK DEĞİŞİKLİK TEK TEK TEK OYLANDI
Divan Başkanı Musavvat Dervişoğlu kürsüden içinde seçimli olağanüstü kongerenin yapılmasını da öngören 14 maddelik tüzük değişikliği önergesini okudu. Yapılan açık oylamada bir delegenin karşı oy vermesiyle önerge oy çokluğuyla kabul edildi. Değerlendirilmek üzere komisyona gönderildi. Tüzük değişikliği önergesi komisyonda raporlandıktan sonra tüzükte yapılması planlanan 14 değişiklik tek tek oylanarak kabul edildi.
BAŞKAN SEÇİMİ 10 TEMMUZ’DA
Buna ilave olarak kurultayda, başkanlık seçiminin yapılacağı Olağanüstü Büyük Kongrenin MHP genel merkezinin açıkladığı 10 Temmuz 2016 tarihinde Arena Spor Salonunda yapılması kabul edildi. Kurultayın 10 Temmuz 2016 tarihinde yeterli çoğunlukla toplanamaması durumunda ise 17 Temmuz 2016 tarihinde Büyük Anadolu Otel’de toplanılacağı belirtildi. Diğer yandan, 7 Haziran’dan sonra işlenen tüm disiplin cezalarının kaldırılmasıda öngörüldü.
KIRCI GERGİNLİĞİ
Kurultaya katılmak isteyen Haluk Kırcı ve beraberindekilerin delege kapısından salona girmek istemesi gerginliğe neden oldu. Haluk Kırcı, üst araması yapıldıktan sonra içeriye protokol kartıyla giriş yaptı.
BAHÇELİ'NİN DURUMU
Genel Başkan Devlet Bahçeli, daha önce yaptığı açıklamada muhalifler için "Şahsımla yarışacaklar" demişti. Geçtiğimiz hafta ise MHP kulislerinde 800 imzanın toplanması halinde Bahçeli'nin aday olmayacağı söyleniyordu.
Muhalif vekil sayısı 5’e çıktı
MHP’de 19 Haziran kuruştayında bir milletvekili daha muhaliflerin safına geçti. MHP Adana Milletvekili TBMM İdare Amiri Seyfettin Yılmaz, kurultaya katılacağını açıkladı. Böylece MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye açıktan muhalefet eden vekil sayısı beşe çıktı. Daha önce de Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Balıkesir Milletvekili İsmail Ok ve Isparta Milletvekili Nuri Okutan muhalefet saflarına geçmişti.
AKŞENER'E KARŞI İTTİFAK
Parti içi muhalefetin 1 Kasım seçimlerinden bu yana yürüttüğü kurultay sürecinde, kurultaya saatler kala genel başkan adayları Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan, Meral Akşener’e karşı güç birliği oluşturdu. Diğer muhalifler Akşener’in kendilerini figüran olarak gördüğü görüşünde. Üç adayın 10 Temmuz’daki kurultayın ikinci tur oylamasında, Akşener'den sonra ençok oy alan aday üzerinde birleşeceği konuşuluyor.
Meydan
haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.