Mısır bitkisinde doğru gübreleme

Mısır bitkisinde doğru gübreleme
Mısır bitkisi sıcak iklim tahılları grubuna giren tek yıllık bir çapa bitkisidir. Mısırda yüksek verim için en önemli kriter sıcaklıktır.

10 °C’nin altında kalan sıcaklarda mısırın zarar görmesi kaçınılmazdır. Çimlenme için minimum sıcaklık 9-10 °C olup, en uygun büyüme sıcaklığı 25-30 °C’dir.

Toprak seçiciliği bakımından pek seçici değildir, ancak toprak sıcaklığı mısır için önemlidir. Geç ısınan topraklar çıkışı geciktirdiğinden mısır için elverişli değildir. En ideal topraklar organik maddece zengin, drenajı ve havalanması iyi PHP (6-7) olanlardır.

Mısır bitkisinin iyi gelişebilmesi için bakım işlerinin düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir. İlk gelişme döneminde yabancı ot kontrolü mutlaka yapılmalıdır. Yabancı otlar bitkinin suyuna ve gübresine ortak olarak bitkinin gelişmesini engellemektedir. Mısır bitkisinde genelde 2-3 çapa yapılır. Boğaz doldurma işlemi ise ikinci çapa ile birlikte bitki boyları 30-40 cm’ye ulaştığında yapılmaktadır.

Mısır bitkisi yılın en sıcak dönemlerinde yetiştiği için su ihtiyacı fazladır. Ancak mısır tarla bitkileri arasında suyu en ekonomik kullanan; birim su ile en çok kuru madde üreten bitkidir. Çimlenme ve çıkış, sapa kalkma, çiçeklenme ve tane dolum dönemleri su ihtiyacı bakımından en kritik dönemlerdir. Sulama programı hazırlarken bölgenin iklim ve toprak şartları, bitki görünümü, kök derinliği ve sulama suyu kalitesi ve sulama metoduna dikkat etmek gerekmektedir.

Ürün miktarını en çok etkileyen elementi azottur. Mısır diğer tahıllara göre daha fazla yeşil aksama sahip olduğu için ihtiyaç duyduğu azot miktarıda fazladır. İlk büyüme ile gelişmeyi hızlandırmak için azottun 3’e bölünerek verilmesi gerekmektedir. Azot, koçanların tam doluluk oranını artırır.

Fosfor: çiçeklenmenin oluşumu ve tanenin olgunlaşmasına yardım eder. Kök gelişimi içinde çok önemlidir. Mısır bitkisinde ürün miktarı üzerine azottan sonra en etkili besin elementi fosfordur. Topraktaki bitkiye yarayışlı fosfor miktarının yetersiz düzeyde olması verimi(dane oluşumunu) önemli düzeyde etkilemektedir. Fosfor ve potasyumlu gübreler ekimle birlikte mutlaka tohum derinliğine göre tabandan uygulanmalıdır.

Mısır bitkisi potasyuma da fazla miktarda ihtiyaç duyar. Sap gelişmesi üzerinde potasyumun önemli etkisi vardır. Toprakta yeterli miktarda potasyum bulunmazsa bitkilerde sap kuvvetli gelişmez ve kırılma ve yatmalar görülür ayrıca potasyum bitkinin soğuğa karşı mukavemetini artırır. Başakların uç kısımları ile danelerin sırt kısmı tam dolu olur çukur görünüm oluşmaz. Dane kalitesi önemli ölçüde etkilenir.

haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum