Mısırda beyaz sinek tehlikesine dikkat! "Mutlaka Yukarıdan İlaçlama Yapın" uyarısı

Mısırda beyaz sinek tehlikesine dikkat! "Mutlaka Yukarıdan İlaçlama Yapın" uyarısı
Eskil ve bölgesinde bazı mısır tarlalarında görünmeye başlanan beyaz sinek tehlikesine karşı çiftçiye uyarı, "Arazinizi kontrol edin ve mutlaka yukarıdan ilaçlama yapın."

Mısır tarlanızı mutlaka kontrol edin

Eskil Ziraat Odası Genel Sekreteri ve Tarım Danışmanı Vedat Belgemen; “Bölgemizde mısır ekilen arazilerde yaptığımız kontrollerde çok yoğun bir şekilde empoasca (beyaz sinek) salgını gözükmektedir. Acilen önlem almadığınız takdirde sezon sonunda çok büyük oranda verim kayıpları ile karşı karşıya kalınacaktır. Bu sezon satın almış olduğunuz tüm mısır tohumları  Clothianidinin (poncho FS 600) bakanlık tarafından yasaklanmasından dolayı ilaçlı mısır tohumları bölgede farklı (bozkurt ve tel kurduna etkili) ilaçlarla işlenerek satışa sunuldu. Bu sebeple çok büyük tehlike olan beyaz sineğe karşı savunmasız kalındı ve korkulan da oldu. Şu an ekinlerin sararmaya başlaması ile birlikte tüm beyaz sinekler mısır tarlalarında beslenmeye başladı ve mısırlarda büyük zarara sebep olacaktır." dedi.

Damlama ile değil mutlaka yukarıdan ilaçlama yapın

Damlama sistemi ile yapılan ilaçlamanın hiç bir etkisinin olmadığını kaydeden Belgemen, çiftçinin holderle yukarıdan ilaçlama yapması gerektiğini vurguladı.

Belgemen sözlerini şöyle sürdürdü, "Arazilerinizi acilen kontrol edilmeli ve damlama sermiş olunsa dahi verim kaybı yaşamamak için holdeler le ilaçlama yapmak en doğrusu en makbulü damlama ile sistemik ilaçlama yapılmasını tasvip etmiyoruz." diye konuştu.

Beyaz sinekle mücadelede tohum kaplama ilaçları asla kullanılmamalı

Belgemen sözlerini şöyle tamamladı, "Etiketinde uyarı da bulunan tohum kaplama ilaçlarının bölgemizde beyaz sinek mücadelesinde kullanılmaktadır. Bu tohum kaplama ilaçları hem faydalı böcekleri de öldürdükleri için bitkilerin tozlaşması olmamakta ve verim kayıplarına sebep olmaktadır, aynı zamanda bal arıları bu bitkilere konduklarında ölümlerine sebep olmaktadır. Bu ilaçların bitki bünyesinde kalıcı etkisinin yüksek olduğunu için insan ve hayvan sağlığı açısından zararlıdır. Çiftçilerimiz bu ilaçları sinekle mücadelede asla kullanmamalı." diye konuştu. 

Belgemen ilaçlama yapan çiftçinin 21 gün sonra ürünlerini yeniden beyaz sinek tehlikesine karşı kontrol etmesi gerektiğini sözlerine ekledi. haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum