Nobel Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar Konya’da
2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) şeref üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar Konya’ya geldi.
2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi ve TÜBA şeref üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Rektörü ve TÜBA Konsey üyesi Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in davetlisi olarak Konya Bilim Merkezini ziyaret etti. Sancar, Bilim Merkezinde matematik ve fizik alanında ödülü olan lise öğrencileri tarafından karşılandı.
Aziz Sancar, Konya Bilim Merkezinde; NEÜ ile Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından kendisi adına düzenlenen sergi açılışına katıldı. Açılış töreninde konuşan Prof. Dr. Sancar, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker’e davetlerinden ötürü teşekkür etti. Gördüğü ilgi ve hürmete layık olup daha çok gayret ederek çalışacağını ifade eden Sancar, “Memleketimize, bilim alanında böyle bir yer kazandırdıkları için Konya Büyükşehir Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesine çok teşekkür ediyorum. İnşallah, Konya’dan beni geçecek çocuklar çıkar” dedi.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, Türkiye’nin ilk bilim merkezi olan Konya Bilim Merkezinde dünyaca ünlü bilim adamı Aziz Sancar’ın adına bir alan açılmasını çok önemsediklerini söyledi. Akyürek, aanda Sancar’ın hayatından ve bilimsel çalışmalarından oluşan görsel bir bölümü de ziyaretçiler için Necmettin Erbakan Üniversitesiyle beraber hazırladıklarını ifade etti.
NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker de yaptığı konuşmada, “Sayın Sancar’ın Konya Bilim Merkezini ziyareti, Konya’da üniversitelerindeki ve tüm bilim aşkı ile dolu olan öğrenciler için son derece önemli. Kendisinin ulaştığı nokta bizi gururlandıran bir nokta ve gençlerimize örnek teşkil ediyor. Aziz hocamızla gurur duyuyoruz, sayılarının çoğalmasını diliyoruz” dedi.
SERGİYE AZİZ SANCAR’IN ADI VERİLDİ
Konya Bilim Merkezinde bulunan dört sergiden birisi olan Vücudumuz Sergisine Prof. Dr. Aziz Sancar’ın adı verildi. Sancar’ın adını taşıyacak sergi; Sistemler, Hücreler, Biyomedikal Laboratuvar olmak üzere üç ana temadan oluşuyor. İnsan vücudundaki sistemi tanıtarak, bu sistemlerde yer alan organların sağlıklı bir şekilde hayatta kalmaları için yerine getirdikleri her birine özgü görevleri hakkında bilgilendirme yapmayı amaçlayan sergide 31 düzenek bulunuyor. Sergide ayrıca; insan vücudundaki hastalık risklerini azaltan, sağlıklı olmayı sağlayan alışkanlık ve seçimler hakkında da bilgi sahibi olunmasını sağlayan eğitim düzenekleri yer alıyor. Prof. Dr. Aziz Sancar Sergisi içinde, katılımcıların tansiyon ölçüp diyaliz yapabildiği, detaylı göz incelemesi yapıp, insanın verdiği refleksleri ölçebildiği ve DNA çözümlemesi yapabildiği düzenekler bulunuyor.
AZİZ SANCAR KİMDİR
1946’da Mardin Savur’da 8 kardeşin 7’ncisi olarak dünyaya geldi. 1963 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini 1971 yılında bitirdi ve doktora için ABD’ye gitti. 1997 yılından bugüne ABD Nort Carolina Chapel Hill’de Nort Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümünde görev yaptı, gerçekleştirmiş olduğu 400’den fazla bilimsel makale ve bu makalelere yapılan 12 bin fazla atıfla, bilimsel araştırmada eşine az rastlanır bir başarıya imza attı. Biyokimya Profesörü ve Öğretim Üyesi olan Gwen Boles Sancar ile evlidir. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdikten sonra yurt dışında yaptığı çalışmayla Amerikan Uluslararası Bilimler Akademisine kabul edilen 3 Türk’ten biri oldu. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) şeref üyesi ve ABD Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesidir. Kanser tedavisinde ‘ritmik saat’ buluşuna imza atarak dünya çapında üne kavuştu. ‘DNA tamiri’ ve ‘hücre döngüsü kontrol noktası’ gibi konularda yaptığı çalışmalarla adını duyurdu. 2015 yılında Nobel Kimya ödülünü aldı. 2006 yılından beri TÜBA üyesidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.