O programa övgü, "Konya TYB'den Türkiye'de bir ilk"
Geçtiğimiz günlerde TYB Konya Şubesi'nin Karatay Belediyesi ile ortaklaşa gerçekleştirdiği Mevlana Şiir Şöleni oldukça beğenildi.
Şiir şöleninde yer alan isimlerden birisi de Milat Gazetesi Köşe Yazarı Mustafa Uçurum'du.
"Dedikodusuz, kaprissiz, samimi, şiir şöleninde olması gereken her şeyin yer aldığı bir program şiir dostlarıyla buluşmuş oldu." Diyen Uçurum'un "Konya TYB'den Türkiye'de bir ilk" başlıklı kaleme aldığı yazı şu şekide:
"Konya TYB'den Türkiye'de bir ilk
Salgın sebebi ile hayatın birçok alanı sanal alem tarafından kuşatıldı. Yüz yüze olan birçok etkinlik uzaktan bir hâl ile gönül hanelerimize süzülmeye başladı. Bazen uzaktan da olsa öyle güzel işler çıkmaya başladı ki her şey Müslüm Baba’nın dediği gibi; “Senden istediğim çok şey değil ki /Uzaktan uzağa bir gülsen yeter.”
İstendiğinde uzaktan da olsa muhabbetin sıcaklığını hissettiren etkinlikler evlerimize kadar gelip hanemizi de şenlendiriyor. Orhan Gencebay’a kulak verelim; yeter ki “Yürekten olsun.”
Uzaktan görmek, uzaktan bakmak, dinlemek, öğrenmek, öğrenmeye çalışmak, uzaktan gerçekleşen toplantılar yapmak artık hayatın bir gerçeği haline getirildi. Belki ilk başlarda bu kadar dijital bir kuşatma eleştiriliyordu ama salgının devam eden etkisi yeni yapılar açmaya da elverişli bir ortamı ister istemez oluşturdu.
Konya’da Mevlana Şiir Şölenleri’nin “10. su düzenlenecekti bu yıl. Zor şartlar altında olsa da mevzu şiir olunca ve dostların daveti olunca; “Yoksa ben Konyalı mıyım?” dediğim şehre elbette gidecektim. İlk kitabımın Konya’dan çıkmış olması, İlk şiirimin 1995 yılında Konya merkezli yayınlanan Çerağ dergisinde yayımlanması, dostların varlığı, Konya gazetelerinde köşe yazarlığı yapmış olmam gibi birçok güzel sebepten dolayı Konya ile ayrı bir gönül bağım vardı. Bu yüzden Konya’yı her zaman kendimden bir parça bildim. Bu şehre her gidişim sanki ilk defa oluyormuş gibi heyecanlı ve huzurlu oldu.
Salgının önlenemez yükselişi devam edince birçok etkinlik gibi şiir şöleni de ertelendi. Bizler programın ileriki bir tarihte salgın ortamı düzelince yapılacağını beklerken Konya TYB, bu şartlar altında bir yürekliliğe soyundu ve şiir şölenini sosyal medya aracılığı ile yapmaya karar verdi.
Kısa sürede profesyonel bir ekip çalışması ile şairler bulundukları şehirlerde şiirlerini seslendirdi. Stüdyo aşamalarının ardından 10. Mevlana Şiir Şöleni Türkiye’de bir ilk olarak edebiyat dünyasındaki yerini aldı.
Bugüne kadar sayısız şiir programına katıldığım için bu programla yüz yüze yapılanları kıyasladığımda Konya TYB’nin yüz akıyla çok iyi bir iş çıkardığını söyleyebilirim. Dedikodusuz, kaprissiz, samimi, şiir şöleninde olması gereken her şeyin yer aldığı bir program şiir dostlarıyla buluşmuş oldu.
Şunu da belirtmekte fayda var. Program Konya’da olsaydı sadece Konyalı şiir dostları bu programı izlemiş olacaktı. Şimdi, program tüm Türkiye tarafından 3 gün boyunca izlenmiş oldu.
Bu nadide çalışmada her şeyin yolunda ve kusursuz yürümesi için büyük bir gayret gösteren Konya TYB Başkanı Ahmet Köseoğlu’nu ve emeği geçenleri de can-ı gönülden kutluyorum. Ayrıca; edebiyatın ve kültürel çalışmaların her zaman yanında olduğunu çok iyi bildiğim Karatay Belediyesi’ne, başta Belediye Başkanı Hasan Kılca olmak üzere programa destek olan herkese ve elbette programı şiir tadında sunan Ali Bektaş’a da çok teşekkür ediyorum.
Konya’nın engin sevgisine ve muhabbetine bir kez daha bu programla şahit olmuş olduk. Bunu her zaman söylüyorum; Konya benim için Mevlana olduğu kadar değerli dostum M. Ali Köseoğlu da demektir. 1995 yılından bu yana kesintiye uğramayan bir dostluğumuz var. Şimdi sürekli artan sayıları ile Konyalı dostlarım gönül dünyamda sarsılmaz bir yere sahipler. Bu, Konya’nın bereketinden ve dostların gönüllerinin güzelliğinden geliyor olsa gerek. Daim olsun inşallah.
Şiir şöleninde şiirlerini seslendiren şairlerin de isimlerini burada anmak istiyorum; Ali Ural, Abdurrahman Ekinci, Ahmet Aka, Ahmet Kot, Ali K. Metin, Atilla Yaramış, Emre Öztürk, Hüseyin Akın, İbrahim Demirci, Kâmil Uğurlu, Kenan Çağan, M. Ali Köseoğlu, Mehmet Solak, Mevlana İdris, Mustafa Uçurum, Osman Özbahçe, Sümeyye Betül, Vural Kaya, Yavuz Altınışık.
Programa katılan şairlerin katılım beratı olan Gümüş Kapı’ların adreslere gönderilmesi de ayrı bir incelikti.
Konya TYB’nin gerçekleştirdiği bu şiir şöleninin başka şehirlere de örnek olmasını diliyorum. İstedikten sonra güzel işler ortaya çıkarmak her zaman mümkündür. Mevlana Şiir Şöleni iyi bir ilk örnek görmek isteyenler için tybkonya ve karataybelediye youtube hesaplarında şiir dostlarını bekliyor."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.