Önce dua, sonra şükür

Önce dua, sonra şükür
Son iki hafta içinde yağan yağışlar çiftçileri güldürdü. Özellikle ova beldelerindeki çiftçiler hasret kaldıkları yağışın gelmesi ile birlikte rahat bir nefes aldı.

Ekinlerin gelişme aşamasında yağış bekleyen ve 10 gün önce yağmur duasına çıkan çiftçiler, 2 haftadır etkisini gösteren yağışlar sebebiyle şükür duasına çıktı

Son iki hafta içinde yağan yağışlar çiftçileri güldürdü. Özellikle ova beldelerindeki çiftçiler hasret kaldıkları yağışın gelmesi ile birlikte rahat bir nefes aldı. 10 gün önce yağmur duasında çıkan birçok çiftçi de şimdi şükür duası ediyor. Konya Ovası'nda hububatın beşiği olan Altınekin ve Cihanbeyli'deki yağışların oranı da çiftçileri büyük ölçüde rahatlattı. Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Galip Yeşilırmak, yağışlar sebebiyle çiftçilerin yüzünün güldüğünü söyledi.

YAĞMUR DUASINA ÇIKAN ÇİFTÇİLER ŞÜKÜR DUASI EDİYOR

Yeşilırmak, ekinlerin gelişme aşamasında gelen yağışların verime önemli ölçüde etki ettiğine dikkat çekerek, “Çiftçilerimiz bundan 10 gün önce kara kara düşünüyordu. 10 gün önce ilçe genelinde yağmur duasına çıktık. İlçe müftümüzün yaptığı yağmur duasına birçok çiftçi katıldı ve yağmur için el açtı. Çünkü ekinler gelişme aşamasına gelmişti. Bu dönem yağışın en fazla lazım olduğu dönem. Allah'a şükürler olsun yağış tam zamanında geldi. Hergün aralıklarla yağışın devam etmesi ekinlerin gelişmesini hızlandırdı” dedi. Yeşilırmak, Mayıs ayında bir yağışın daha olduğu taktirde bu yıl iyi bir verim olabileceğini ifade etti.

ÇİFTÇİ SULAMA ZAHMETİNDEN KURTULDU

Çiftçinin ekini sulamaya hazırlandığı dönemde yağışın gelmesinin son derece önemli olduğunu ifade eden Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu ise, Altınekin'de metrekareye 25 kilogram yağış düştüğünü belirterek, yağışın çiftçi için altın değerinde olduğunu kaydetti. Kağnıcıoğlu, “Baharın sıcak başlaması ve yağışların uzun süre gelmemesi bizi tedirgin ediyordu. Ekinler tam gelişme aşamasında çiftçi yağıştan umudunu kesmiş ve sulama hazırlıklarına başlamıştı. Allah'ü şükür yağış tam zamanında yetişti ve ekinleri adeta doyurdu. Çiftçiler ise sulama zahmetinden kurtuldu” dedi. Kağnıoğlu, Mayıs ayı itirabiyle de yağış olduğu takdirde iyi bir verim alma ümidinde olduklarını ifade etti.

YAĞIŞLAR SON YILLARIN ÜZERİNDE

Meteoroloji 8. Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre Nisan ayı yağış ortalaması son yılların üzerinde. Meteoroloji Konya Şube Müdürü Hamit Ekşi, Nisan ayında şu ana kadar Konya'da metrekareye 41. 6 kilogram yağış düştüğünü belirtti. Ekşi, geçen yıl bu rakamın 38 kilogram olduğuna dikkat çekerek, “Nisan ayı yağış değerleri uzun yılların üzerinde. Kulu, Cihanbeyli ve Ilgın gibi ilçelerde ortalama biraz düşük. O aralığında 10 günlük periyotta kapanacağını tahmin ediyoruz” dedi. Ekşi, 5 günlük süre zarfında yağış beklemediklerini ve hava sıcaklıklarının artacağını sözlerine ekledi.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.