OSB’de çalışan her 4 kişiden biri tekstilde çalışıyor.
Aksaray Valiliği öncülüğünde; Aksaray Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü ve Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü iş birlikteliğinde Tekstil sektöründe faaliyet yürüten firmaların katılımlarıyla Tekstil Zirvesi gerçekleşti.
Aksaray genelinde Tekstil sektöründe faaliyet gösteren 21 firmada toplam 3500 kişi çalışmakta olup yeni yatırımlar ile 2019 istihdam teşvik ve programları sayesinde öncelikli olarak sektörde 5.000 istihdam rakamına ulaşılması hedeflenmektedir. Temennimiz İleriye yönelik olarak Tekstil sektöründe kümelenme gerçekleşmesi ve sektörün bütün aktörlerinin bir arada olmasıyla bölgemizin Tekstil sektörü için Cazibe Merkezi olmasıdır. İşgücü piyasasında ve Tekstil sektörü üzerinde meydana gelen gelebilecek değişimleri izleyebilmek ve doğru analizler noktasında Bu toplantı büyük bir önem arz etmektedir. Sektör Buluşmaları işgücü piyasasının yapısını sağlıklı bir şekilde ortaya koymak ve teşviklerden azami derecede faydalandırmak için gerçekleştiriyoruz. Tekstil Zirvesi vesilesiyle gerçekleşen bu toplantının yanı sıra aynı zamanda İŞKUR tarafından 449 işyerine işgücü piyasa analizi gerçekleşmektedir. Bu toplantılarımız ile sektörün fotoğrafını çekmek bütüncül bir yaklaşımla işgücü piyasasının yapısını ele almak öncelikli hedeflerimiz arasındadır.
En fazla Dış ticaret fazlası veren Tekstil sektöründe sorun çözüm önerileri, istihdam beklentileri, teşvikler İleriye yönelik teşvik yatırımları için değerlendirme işçi ve işveren beklentileri, çocuk işçiliği ile mücadele, iş sağlığı güvenliği, çalışma hayatı başlıca konularımız arasındadır.
Aksaray Organize Sanayi bölgesinde toplamda 12500 kişi çalışmakta olup Neredeyse her dört kişiden biri Tekstil sektöründe istihdam edilmektedir. Yatırımcılar için ilimizin ulaşılabilirliği, 5. bölge teşviklerinden yararlanıyor oluşu,6. bölge teşviklerinden önemli düzeyde yararlanması ve en önemlisi genç nüfus önemli kazanımlardır.
İşe yerleştirmede gecen yıla göre %37’lik artış
İstihdam üretim ve katma değer üreten Tekstil sektörü istihdamın lokomotifi olup tüm sektörlerin ile birlikte teşvikler kapsamında gerçekleşen istihdamlar ile geçtiğimiz yılın ilk 4 aylık dönemine oranla istihdamda %37'lik bir artış gerçekleşmiştir. Özellikle Tekstil sektöründe çalışanların %56'sı kadın,%43'ü ise 18 ile 29 yaş arasındaki gençlerimiz oluşturmaktadır.2018 yılında ilimiz kadın istihdamında 4.Genç istihdamında ise Türkiye 10'sudur. Aktif işgücü programlarından işbaşı eğitim programı istihdam garantili meslek edindirme kursları ve MEGİP projeleri başta olmak üzere teşviklerin önemli kısmı Tekstil sektöründe gerçekleşmiştir. Bu dönem en Sevindirici husus iş kazalarında ciddi azalmalar yaşanması ve Tekstil sektöründe çocuk işçiliği ile ilgili veri oluşturacak herhangi bir olumsuzluğun yaşanmamasıdır. İşçi ve işverenlerin taleplerinin değerlendirildiği toplantıda her bir firma en az %15 oranında istihdam sözü vererek 5.000 istihdam hedefinin kısa sürede yakalanacağı, tekstil sektöründe faaliyet yürüten firmaların platform oluşturacakları ve temininde güçlük çekilen mesleklerden Endüstri Meslek Lisesi'nin ilgili bölümleri açması ve il istihdam kurulunda gündeme alınması Ayrıca yeni yatırım gerçekleştirecek firmalara yönelik olarak bu tarz toplantıların il içinde ve dışında daha fazla yapılması yönünde karar alındı. Katma değer ve istihdam üretim bütün firmalarımıza teşekkür ediyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.