Ova’da büyük tehlike! Kuraklık kapıda!
Bölge çiftçisi yağmura hasret kaldı. Yağış azlığı çiftçileri ve hayvan üreticilerini endişelendiriyor. Birçok ilçe ve köyde halk yağmur duasına çıkıyor. Hububat ekim alanları bu yıl yeterli yağış alamadı.
ENDİŞELİ BEKLEYİŞ SÜRÜYOR
Yağış azlığı nedeniyle kıraç arazideki ekinlerin boyu kısa kaldı. Sulu tarlalarda ise su kullanımı arttı. Çiftçi yağış açığını kuyudan kapatmak istiyor. Ova'da aşırı yer altı suyu kullanımı var. Yer altı su kullanımında da geçen yıla oranla ciddi bir artış sözkonusu. Çiftçinin elektrik faturası da kabardı.
Hayvan üreticileri de zor günlerden geçiyor. Hayvanlarına ot bulamayan üreticilerin de endişeli bekleyişi sürüyor. Ekin boylarının kısa kalması durumunda önceki yıllarda yaşanan saman krizinin tekrarlanmasından da endişe ediliyor. Ayrıca Meteoroloji'ye göre önümüzdeki günlerde ciddi bir yağış da beklenmiyor.
ZARAR YÜZDE 50'Yİ GEÇTİ
Yağış azlığının neden olduğu sıkıntılar hakkında konuşan Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, yağış azlığı nedeniyle tarımdaki kaybın yüzde 50'yi geçtiğini söyledi. "Kıraç arazilerde durum kritik" diyen Kavuneker, "Sulu arazilerde de durum hiçte iç açıcı değil. Sulanan toprak sıcak hava nedeniyle hemen kuruyor. Nem kalmıyor. Bazı çiftçiler, ekinin boyu kısa kaldığı için kıraç arazilerini yeniden sürmeye başladı. 2015-2016 sezonu çiftçi açısından sıkıntılı geçiyor. Tüm Ova'da sıkıntılar var. Üretici dört gözle rahmet bekliyor" diye konuştu.
HAYVANLARI AÇ KALIYOR
Hayvan yetiştiricisi Mazlum Kırkan da, yağışlardaki ciddi düşüşün herkesi tedirgin ettiğini, üreticilerin zor bir dönemden geçtiğini ifade etti. Kırkan, "Konya Ovası'nda binlerce küçükbaş ve büyükbaş hayvan var. Baharın gelmesiyle birlikte hayvanlar ahırlardan çıktı. Ancak hayvanlara yeterli ot olmadığı için hala saman yetiriyoruz. Hayvanlar aç kalıyor" diye konuştu.
İKİNCİ SAMAN KRİZİ KAPIDA
Saman krizinin de kapıda olduğunu söyleyen Kırkan, şunları söyledi: "İkinci bir saman krizi üretime darbe vurur. 400 koyunu, bir o kadar da kuzuyu doyurmak kolay değil. Ciddi bir yem maliyeti çıkar bize. 'Bahar döneminde durum böyleyse yazın ne yaparız' diye kaygılanıyoruz. Saman krizi yaşanabilir. Hayvanlarını doyuramayan üreticiler, malını kesimhanelere götürüp elinden çıkarır. Hayvan varlığımız azaldığında et fiyatları da yükselir."
KERİM ATICI
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.