Ovadaki büyük tehlike!
Konya kar yağışı bakımından kısır bir kış geçiriyor. Yağışlar hububat için yeterli seviyelere ulaşsa da mart ve nisan yağışları hayati öneme sahip. Kar yağmadığı için kar erime döneminde Konya'nın bol yağış alması gerekiyor. Ayrıca çiftçiyi bekleyen bir diğer tehlike ise kış sonunda yağacak kar ya da önümüzdeki dönemde yaşanacak aşırı soğuklar. Havaların iyi gitmesi ve hububat için yeterli miktarda yağış düşmesi nedeniyle hububatın olgunlaşma süreci erken başladı. Her geçen gün büyüyen ekinin en hassas ve zayıf olduğu dönemde aşırı bir soğuk olması ovada büyük zayiatlara neden olabilir. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar, 2010 yılında hububatın gelişme dönemi olan mart ayında aşırı soğuklar nedeniyle yüzde 20 zayiat verildiğini hatırlatarak, “İnşallah aynı durumu yaşamayız ancak hububat erken gelişmeye başladı” dedi.
İLKBAHAR YAĞIŞLARI ÇOK ÖNEMLİ
Konya'nın kar yağmamasına rağmen yeterli yağış miktarına ulaştığını söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar, “Hatta diğer yıllara oranla fazla yağış aldı. Karın yağmaması bir eksiklik. Kar yağışının tarım açısından pek çok yararı olduğu gibi özellikle ilkbaharda eriyerek hububatın ihtiyacı olan şartları sağlamış olur. Bu yıl kar yağmadığı için Konya'nın ilkbahar yağışlarına normalden daha fazla ihtiyacı var. Eğer Mart ve Nisan aylarında yeterli yağış düşerse çiftçimiz açısından çok verimli bir yıl olacak. Ancak yağışlar yeterli seviyelere ulaşmazsa bir nebze olsun sıkıntı yaşanabilir. Ovayı bekleyen bir diğer tehlike ise önümüzdeki günlerde yaşanması muhtemel bir don olayı. Bu yıl havaların ılımlı gitmesi ve yağışların iyi olması nedeniyle hububat erken gelişim dönemine girdi. Normalde Mart ayında gelinmesi gereken seviyeye böyle giderse şubat sonunda ulaşılacak. Bu nedenle hububatın en hassas ve narin olduğu dönemde yaşanacak aşırı bir soğuk büyük zayiatların verilmesine neden olabilir. Biz bu durumu 2010 yılında yaşamıştık. 2010 yılı Mart ayında yani tam hububatın gelişim döneminde yaşanan bir soğuğun ardından hububatın yüzde 20'sini kaybetmiştik. Umarız aynı sıkıntı tekrar yaşanmaz. Ayrıca badem, kayısı, şeftali gibi meyveler en erken çiçek açan meyvelerdir. Havalar böyle devam ederse bu ağaçlar çiçek açmaya başlayacak. Güneşin ve yüksek sıcaklıkların etkisi ile ağaçlar uyanırsa ileriki günlerde en küçük bir soğukta soğuk vurma ihtimali var. Kişin çok ılıman geçmesinin böyle sıkıntıları ortaya çıkıyor. Ağaçlar yalancı bahara inanıp bu yılki mahsulden olabilirler” diye konuştu.
DON TEHLİKESİ KAPIDA!
Bu mevsimde havaların ılıman gitmesinin hububat ekili tarlalar için büyük bir tehlike oluşturduğunu söyleyen Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu da, toprağın erken uyanması nedeniyle ekinin hızlı geliştiğini ifade etti. Tarlada ekili olan hububatın daha hızlı geliştiğini ve mevsiminden önce boy verdiğini dile getiren Bekir Kağnıcıoğlu, “Lodos rüzgarının da etkisiyle toprak erken uyandı. Hububat hızlı bir şekilde gelişmeye başladı. Bu süreçten sonra yağacak olan kar ekinin donmasına neden olabilir. Kar yağmasa bile hava sıcaklıklarında 0 derecenin altına düşmesi yine tarlalardaki hububatı olumsuz etkileyecektir. Şayet şubat ayının sonundan nisan ayının ilk haftalarına kadar kar yağarsa tarlaları büyük ölçüde don vuracak. Çiftçimiz şu an bu tehdit karşısında çaresiz bekliyor. Şimdi hububat boylandı. Don olması halinde tarladaki ekinin gövde bölümünü don kesecek ve verim büyük ölçüde düşecek. Allah böyle bir tehlikeden çiftçilerimizi korusun. Çiftçiler olarak şu an tedirgin bir şekilde bekliyoru” ifadelerini kullandı.
Şu anki hava durumunun ekin için faydalı olmadığını vurgulayan Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, çiftçinin sürekli tarlasına gidip geldiğini, ekinini kontrol ettiğini ve çaresiz bir şekilde hava durumunu takip ettiğini sözlerine ekledi.
YUNUS ALTINBEYAZ merhabahaber.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.