Pancar çiftçisi tercihini yaptı
Değişen kooperatifler kanunu uyarınca bu sene gizli oy açık tasnif usulüyle gerçekleştirilen Konya Pancar Ekicileri Kooperatifinin 59’uncu Olağan Genel Kuruluna 6.500’ün üzerinde üretici katıldı. Her yıl olduğu gibi Konya Şeker Fabrikası içerisindeki Şeker Ambarında gerçekleştirilen Genel Kurul, Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk’un açılış konuşmasıyla başladı.
Şehitlerimiz için ve kooperatifin ebediyete intikal eden üyeleri için gerçekleştirilen saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşının ardından gerçekleştirilen Divan Seçimi sonrası Genel Kurulda üreticilere hitap eden Recep Konuk, Konya Pancar Kooperatifine üye üreticilerin sadece Türkiye’de değil dünyada en yüksek pancar bedeli aldığını söyleyerek, “biz sizlere destek olabiliyorsak bunun sebebi inşa edilen fabrikaların hem işletme başarılarının hem de katma değerli ürün üreterek oradan kazandığımızı üreticimize aktarmamızın sonucudur. Biz göreve geldiğimizde Konya üreticisi şimdikinin üçte biri kadar pancar ekiyordu. Pancar ekimi biz Çumra Şeker Fabrikasını yaptığımız için üç katına çıktı. Kota nasıl artar? İşte böyle artar. Fabrika yaparsan kota artar. Bugün bazı fabrikaların toplam kotası bizim bir köyümüzün kotası kadar bile yok” dedi. Üreticilere Konya Şeker’in son on yılda yirmiye yakın tesis inşa ettiğini söyleyen Konuk, bu fabrikaların hepsi sizin, bunların hepsini siz ülkeye kazandırdınız diye seslendi. Çiftçinin fukaralıktan kurtulmasının yolunun ürettiği ürünü işleyecek fabrikalara sahip olmaktan geçtiğini söyleyen Konuk, gelişmiş ülkelerin hepsinde üreticinin fabrikalarında sahibi olduğunu belirtti. Konya Şeker’in bu fabrikaları inşa ederken, üreticisini destekleme konusunda da rakipsiz olduğunu vurgulayan Konuk, konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Konya Şeker her sene üreticisine diğer şeker fabrikalarına göre ortalama yüzde 20 fazla pancar bedeli ödüyor. Sadece bu sene için konuşuyorum, eğer Konyalı üretici pancarını bu yıl başka fabrikalara vermiş olsaydı 74 milyon lira eksik alacaktı. Bizim fabrikalarımız karlı çalıştığı, iyi işletildiği için bugün bu 74 milyon lira sizin cebinizde. Biz hem size yaptığımız desteğin hem de yatırımların kaynağını tasarruftan çıkarıyoruz. Biz önce çiftçiye verebileceğimiz en yüksek bedel ne ise ona göre hesabımızı yapar, sizin paranızı ayırır, ondan sonra kalanla yatırım yaparız.
Bana kaynağı nereden buluyorsun, çiftçiden mi kesiyorsun diyorlar. Biz şunu yapıyoruz, kayıp ve kaçağı önlüyoruz. Melasta, küspede kalan şekeri kazandık. Kaynak bu. Daha az enerji harcayarak üretim yapıyoruz kaynak bu. Ferhat’ın dağları delmesi gibi dağı deliyoruz. Neden? Soğuk hava deposuna ihtiyacımız var, ancak onu elektrik harcamayacağımız bir yere yapıyoruz. Kaynaklar işte buralardan toplanıyor. Sadece tasarruftan biriktirdiğimiz kaynak 202 milyon dolardır.”
Bu yatırımları yaparken birçok kişiyi ve bazı sermaye gruplarını rahatsız ettiklerini, rakiplerin nasırına bastıklarını belirten PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, “bizimle ticari alanda, üretimde rekabet edemeyenler, bizim içimize nifak sokmaya çalışıyor. Buna asla müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu. Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk’un konuşmasının ardından yapılan oylamada faaliyet raporu ile Yönetim ve Denetim Kurulları ibra edildi. PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, kendisine yöneltilen “Hakkınızda pekçok suç duyurusu var” şeklindeki yalan ve iftira nitelikli iddialara verdiği cevapta ise şöyle konuştu; “Ben hakkımda açıldığı söylenen davaları burada duydum. Beni bugüne kadar devletin ne savcısı, ne de Hakimi aradı. Ama size şunu açıkça söyleyebilirim. Benim hakkımda açılmış tek bir dava var. O da Şeker Üst Kurulu’nda Nişasta Bazlı Şekerlerin temsilcisiyle yaptığımız bir tartışmadan açılmıştır. Ben, Şeker Üst Kurulu’nda NBŞ’lerin kotalarının artırılmaması için sizin adınıza mücadele veriyorum. O kurulda NBŞ temsilcisi ile ciddi anlamda tartıştık. O da gitmiş hakkımda Cumhuriyet Savcılığı’na dava açmış. Recep Konuk beni konuşturmadı, bana hakaret etti diye suç duyurusunda bulunmuş. İşte benim hakkımdaki tek suç duyurusu da budur. Gerisi hep yalan ve iftiradır.”
Recep Konuk’un konuşmasının ardından yapılan ve iki listenin yarıştığı seçimlerde 6.136 oy kullanıldı ve pancar üreticisi bu seçimde de yine tercihini Recep Konuk’tan yana kullandı. Oyların sayımı sonrasında Konuk’un listesinde bulunan Yavuz Kayhan, Zeki Gözel, Savaş Kayhan ve Seyit Ali Çöğürcü’den oluşan Yönetim Kurulu ve Ahmet Ünal, Kadir Kaynak ve Ahmet Yıldız’dan oluşan Denetim Kurulu listesi seçimi kazandı. Konuk, seçim sonrasında üreticilere kendisine gösterdikleri teveccühe teşekkür ederken, dün olduğu gibi bundan sonra da üreticilerin menfaatleri doğrultusunda çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.