Pankreas kanserinde bu belirtilere dikkat!
Hastalığın sinsice ilerlemesi de kanser tanısında geç kalınmasına neden oluyor. Son yıllarda Steve Jobs, Patrick Swayze ve Luciano Pavarotti gibi dünyaca tanınan ünlülerin bu kanserden yaşamlarını yitirmeleri pankreas kanserine karşı farkındalığın artmasını beraberinde getirdi. Acıbadem Fulya Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Özdal Ersoy, “Pankreas kanseri olgularının yüzde 30’unun sigara içimi ile ilişkili olduğu; meyve, sebze ve lifli besin tüketiminin riski azalttığı, et ve yağlı ürünlerin ise riski artırdığı düşünülmektedir. Obezite hastaları yüksek pankreas kanseri riski taşımaktadır” diyor. Dr. Özdal Ersoy, 13 Kasım Dünya Pankreas Kanseri Günü kapsamında yaptığı açıklamada önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Karnımızın en arkasında yerleşmiş, yaklaşık 15 cm uzunluğunda büyük bir organımız pankreas. Önyüzü mide, 12 parmak bağırsağı ve kalın bağırsakla kapatılmış olan pankreas birçok önemli görevle birlikte gıdaların sindiriminde ve kan şekerinin düzenlenmesinde büyük rol oynuyor. Her 10 kanser vakasının 8’den fazlasının tanısı 60 yaş ve üzeri hastalarda konulurken, çok nadir de olsa 40 yaş altında da görülebiliyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Özdal Ersoy, pankreas kanserinin dünya genelinde ölüm oranı en yüksek kanserler arasında dördüncü sırada yer aldığını belirterek “Pankreas kanserinin ölüm oranının yüksek olmasının nedenleri; erken tanı zorluğu, hızlı yayılma (metastaz kabiliyeti), radyoterapi ve kemoterapiye iyi cevap vermemesi şeklinde sıralanmaktadır” diyor.
Sigara, et ve yağlı ürünler riski artırıyor
Toplumun büyük çoğunluğu pankreas kanseri hakkında bilgi sahibi değil. Ancak son yıllarda Steve Jobs, Bonnie Franklin, Patrick Swayze, Luciano Pavarotti gibi dünyaca tanınan ünlülerin bu kanserden yaşamlarını yitirmeleri bu kansere karşı farkındalığın artmasını ve bilinçlendirme çalışmalarının hızlanmasını beraberinde getirdi. Pembenin meme kanseri farkındalığı rengi olduğu gibi, mor da pankreas kanseri farkındalığını simgeleyen bir renk oldu. Dr. Özdal Ersoy bu sinsi hastalığın riskinin özellikle 50 yaşından sonra arttığını belirtirken, 40 yaşın altında da nadir de olsa rastlanılabildiğini söylüyor. Pankreas kanseri olgularının yüzde 30’unun sigara içimi ile ilişkili olduğunun düşünüldüğünü belirten Dr. Özdal Ersoy “Meyve, sebze ve lifli besin tüketiminin riski azalttığı, et ve yağlı ürünlerin ise riski artırdığı düşünülmektedir” diyor. Genetik faktörlerin yanı sıra benzin ve metalürjik kokular gibi kimyasalların da pankreas kanseri riskini artırdığını belirten Dr. Özdal Ersoy, obezite ve diyabet hastalarında da pankreas kanseri görülme sıklığının daha fazla olduğunu söylüyor. İnce bağırsak ve ülser kanamalarına yönelik daha önceden geçirilmiş operasyonlar sonrasında da risk artıyor.
Bu belirtilere dikkat
Pankreas kanserinin genelde ‘sessiz, sinsi’ kanser olarak bilindiğini çünkü başlangıçta yakınmaların çok belirsiz olduğunu kaydeden Dr. Özdal Ersoy, çok tipik yakınmaların ise genelde kanser ilerleyince ya da yayılınca ortaya çıktığını belirterek “Bu nedenle erken tanı zordur ve teşhis edildiğinde genelde kanser lenf bezlerine, komşu organlara atlamış olur” diyor. Dr. Özdal Ersoy, pankreas kanserinde en sık görülen yakınmalar ve bulguları sıralarken, kişinin bir ya da birden fazla yakınmasının sürekli hale gelmesi durumunda en kısa zamanda hekime başvurması gerektiğini söylüyor. İşte o belirtiler;
Sarılık: Genellikle ağrısız olur ve safra yolu tıkanıklığı olduğunda görülür. Pankreasın gövde ve kuyruk bölümündeki kanserlerde sarılık görülmeyebilir. Ciltte kaşıntılar sarılığın ön bulgusu olabilir.İştahsızlık, erken doyma hissi, hazımsızlık, tedavilere yanıt vermeyen şişkinlik ve gazAğız tadının bozulması, gıdalara karşı kötü kokular ve tiksinti hissetmeHalsizlik, kilo kaybıKarnın üst bölgesinde sırta da yayılabilen karın ağrısı (Ağrı öne eğilince kısmen azalır, yemeklerden sonra ağrı artar)Sebebi açıklanamamış bel ağrısıYeni ve birden ortaya çıkan diyabet hastalığıDepresyon haliYağlı dışkılama (Dışkının rengi açılır, kötü koku olur, dışkı sifonu çekmekle kolayca temizlenmez).
haberfark.net
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.