Parsiyel Taşımacılık Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Parsiyel Taşımacılık Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey
Parsiyel taşımacılık kavramı uluslararası taşımacılıkta hem denizyolu hem de karayolu ve havayolu faaliyetleri için sıkça kullanılır.

Parsiyel taşımacılık aynı zaman parça eşya taşımacılığı olarak da adlandırılır. İngilizce ismi olarak ‘’Less Container Load’’ yani LCD ile anılır. Lojistik sektörünün gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan yenilikçi çözümlerden biri olan parsiyel eşya taşımacılığı pek çok yönden avantaj sağlar. Yüklerin tek bir aracı dolduramaması halinde aynı araca yüklerin yüklenmesi ile sağlanan taşımacılık sistemi özellikle maliyet yönünden kar payı bırakır.

Parsiyel Taşımacılık Nedir?

Lojistik sektöründeki taşımacılık hizmetleri parsiyel, proje, ağır yük ve proje gibi gruplara ayrılır. Aynı rotada yer alan alıcıların yükleri aynı tır, kamyonet gibi taşımacılık aracı ile taşıma işlemine parça eşya taşımacılığı ya da parsiyel taşımacılık denir. Temel amacı tek bir müşteriye iletilecek yüklerin tek bir aracı dolduramaması durumunda dahi taşınabilmesini sağlamaktır. Aynı güzergah üzerinde yer alan diğer müşterilerin yükleri ile aynı araca yüklenen yükler uygun maliyetle taşınır.

Parsiyel yük kavramının anlamı bir konteynırı dolduramayan yük olarak karşınıza çıkar. Bu taşımacılık sisteminde farklı mal sahipleri yüklerini tırlara veya konteynırlara ekleyerek ortak biçimde kullanır. Parsiyel taşımacılık ile hemen hemen her yük türü taşınabilir. Birbirinden farklı alıcılara ve satıcılara hizmet eden sistem deniz yolu, havayolu, karayolu taşıma yolları için uygundur.

Parsiyel Taşımacılık Avantajları Nelerdir?

  • Az miktarda yükü taşıması gereken firmalar için idealdir. Az miktarda yük taşıyan firmalar veya mal sahipleri için maliyet konusunda ciddi tasarruf sağlanır. Bu ciddi tasarrufun en önemli etkeni farklı bir araç kiralama maliyetini ortadan kaldırması olarak karşınıza çıkar. Mal sahipleri yüklerini daha az bir maliyetle alıcılarına bu taşımacılık sistemi ile ulaştırabilir. Taşımacılık işlemini gerçekleştirecek olan şirket sadece kendi müşterisinin yükleri için ücret öderken ekstra bir araç için bütçe ayrılmasına gerek kalmaz.
  • Parsiyel taşımacılığın sağlamış olduğu avantajlardan birisi ise zamandır. Taşınacak yükler aynı güzergah üzerinde yer alan konumlara ulaştırılacağı için zamandan tasarruf sağlanmış olur. Tek bir güzergahı izleyecek olan araç farklı konumlara uğramadan gideceği konuma ulaşır.
  • Parsiyel taşımacılık havayolu, karayolu ve denizyolu sistemlerine rahatlıkla entegre olabilir. En uzak lokasyondan şehir içi konumlara kadar her alana uyum sağlayabilir.
  • Yüklerin boyutu ufak olduğu için yükleme ve boşaltma noktalarında kolaylık sağlanır.
  • Teslim tarihleri müşteri isteğine göre farklı alternatifler ile ayarlanabilir.

Parsiyel Taşımacılıkta Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar

  • Parsiyel yük taşımacılığı; yurtiçi parsiyel taşımacılık ve uluslararası taşımacılık olarak iki kategoride incelenebilir. Uluslararası taşımacılıkta yükleme işlemi depolardan veya kapılardan gerçekleştirilebilir.
  • Denizyolu, parsiyel taşımacılıkta sıkça kullanılır. Taşımacılık işlemi gemiler vasıtasıyla gerçekleştirilir ve yük gemisinin tamamen doldurulamaması durumunda aynı güzergah üzerindeki limanlarda indirilecek farklı yükler de aynı ulaşım gemisine yüklenir. Yükler ana limandan veya aktarma limanından teslim alınarak gideceği konuma ulaştırılır. Bu güzergah ve hangi yüklerin hangi limandan alınacağı uzman bir şirket tarafından belirlenir.
  • Parsiyel yük taşımacılığında organize etme işlemi son derece önemlidir. Farklı yükler ve farklı mal sahipleri söz konusu olduğundan taşımacılık işleminin doğru organize edilmesi gerekir. Birbiri ile uyumlu ve sıra ile gerçekleşen doğru işlemler sayesinde parsiyel taşımacılık başarıya ulaşır. Herhangi bir adıma yapılan ufak bir yanlış bile işlemin başarısızlığa uğramasına neden olabilir.

Parsiyel taşımacılık işlemi için gereken aşamaların sorunsuz ilerlemesi için alanında uzman bir firma ile çalışmak önemlidir. Parsiyel taşıma fiyatları hakkında detaylı bilgiye ulaşmak ya da aklınızdaki soru işaretlerini gidermek için Sertrans'ı ziyaret edebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.