Patateste yüksek verim mi almak istiyorsunuz?

Patateste yüksek verim mi almak istiyorsunuz?
Ülkemizde fiyat açısından en istikrarsız ürünlerin başında gelir patates. Öyle seneler olur ki sahibine yüksek kar elde ettirirken bazı senelerde hayvanlara yem olarak dökülmektedir.

İşte bu kadar riskli bir ürünü yetiştiriken de en az riskle yola çıkmak önemlidir. Bunun için öncelikle toprak analizi yaptırmak şarttır. 

Tarımsal üretimde amaç, mümkün olan en yüksek verimli ve kaliteli ürünü elde etmektir. Bu amaca ulaşmakta en etkili faktör ise dengeli ve düzenli gübrelemedir. Bunun yolu ise toprak analizinden geçer. Toprak analizi ile toprakta bitkinin büyümesini  ve gelişmesini sağlayan bitki besin maddelerinin eksiklikleri belirlenir. Analiz sonuçlarına göre hangi gübreden ne kadar, ne zaman  ve nasıl verileceği belirlenerek gereksiz masraftan kaçınılmış olur. Analize dayanmadan gerçekleştirilen gübrelemenin toprağımıza, çevremize, ülke ekonomisine  ve çiftçilerimizin bütçesine verdiği zararlar küçümsenmeyecek kadar fazladır.

Yaprak analizleri de son yıllarda yaygınlaşan bir verimlilik yöntemidir. Ancak gübreleme önerisi için yaprak analizi tek başına yeterli değildir, mutlaka toprak analizleriyle desteklenmesi gerekir.

Patates, yumrusu için yetiştirilen tek yıllık yazlık bir çapa bitkisidir. Yumruları toprak içinde meydana geldiğinden yumru oluşumu ve gelişimi üzerine toprak özelliklerinin etkisi büyüktür. Patates bitkisi yumuşak (kumlu), kumlu-tınlı, tınlı-kumlu ve hafifi killi toprakları sever. Ağır (killi) ve geçirgenliğini kaybetmiş sık yapılı topraklar patates tarımı için uygun değildir. Böyle topraklarda yumru gelişimi kısıtlanır ve şekilsiz yumru teşekkülü artar. Hafif yapılı, alüvyal, gevşek, derin, süzek, su tutma kapasitesi yüksek, humusça zengin, iyi ısınabilen ve kolay havalanabilir topraklarda bol verimli, düzgün yumrulu ve kaliteli patates yetiştirilir. Toprakta yeterli derecede hava boşluğu yanında  yeterli düzeyde su bulunmalıdır. Düşük nem ortamında gelişen yumrular küçük kalır, verim düşer. İdeal toprak pH’ı 6,5-7,5 arasıdır.

Patates çiftlik gübresinden çok hoşlanır. Dekara 1,5-2 ton, eğer toprak çok fakir ise 2-3 ton yanmış çiftlik gübresi verilmesi  verimi önemli ölçüde artırır. Bu miktarlardan fazlası ise yumrudaki nişasta oranının ve lezzeti olumsuz etkiler. Çiftlik gübresi kullanımının mümkün olmadığı şartlarda  “organik toprak düzenleyici” ürünlerin yapraktan kullanılması tavsiye edilir.

Azot yumru verimini olumlu yönde etkilemekle birlikte artan azot dozları dekara yumru verimini düşürmektedir. Fazla azot ayrıca, yumruda kuru madde ve nişasta oranın da düşmesine neden olarak kaliteyi olumsuz yönde etkilemektedir.

Fosfor kök  oluşumu ve gelişimini hızlandırır. Bununla birlikte verim (yumru sayısı ve ağırlığı )ve kalite özelliklerini olumlu yönde etkiler. Yumru oluşumu başlangıcında  yapılan fosforlu  gübreleme yumru sayısını arttırır. Fosfor noksanlığında yumrular normale oranla küçük kalır ve hasatta gecikme meydana gelir.

Potasyum patateste tat ve nişasta oranı gibi kalite özelliklerini iyileştirir. Yumru içinde siyah leke hastalığının önüne geçer. Ürünün depolama süresini uzatır. Hastalık ve zararlılara karşı mukavemeti artırır, bitkinin dondan zarar görmesini önler. Patateste yaprak tan gübreleme olarak şu şekilde gübrelemeyi öneriyoruz:

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum