Rekolteyi yağışlar belirleyecek

Rekolteyi yağışlar belirleyecek
Ulusal Hububat Konseyi (UHK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bayram Sade başkanlığında hazırlanan UHK 2012-2013 sezonu buğday rekoltesi ilk tahmin raporu açıklandı

UHK 2012-2013 sezonu buğday rekoltesi ilk tahmin raporunda, Orta Anadolu Bölgesi’nde iç, güney ve batı kesimlere göre yağış miktar ve dağılımında farklılıklar olmakla birlikte, lokal farklılıkların da dikkat çekici boyutta olduğu belirten Prof. Dr. Bayram Sade, “Bölgede genel olarak yağışlar geçen üretim sezonunun ve uzun yıllar ortalamasının üzerindedir. Benzer durum bölgenin batı geçit kısmında olmakla birlikte, güney geçit kısmında uzun yıllar ortalamasının üzerinde ancak geçen üretim sezonu düzeyinde yağış alınmıştır. Ancak buğday ekiminin yoğunlaştığı KOP illerinde özellikle Konya’da uzun yıllar ortalamasının biraz üzerinde, geçen üretim sezonunun ise oldukça altında yağış düşmüştür. Bölgede buğday üretim alanlarında önemli bir değişim öngörülmemekle birlikte, KOP illerinde, özellikle Konya’da ayçiçeği tarımına olan yönelişten dolayı bir miktar ekim alanı düşüşü beklenilmektedir. Bölgede ekimlerin büyük ölçüde Ekim ayı içerisinde tamamlandığı tespit edilmiştir. Ekim ve Kasım aylarında düşen yağışlar ve özellikle Kasım ayı sıcaklıklarının geçen yıla göre daha yüksek oluşu, iyi bir çıkış ve sağlıklı bir ilk gelişme sağlamış, bitkiler belirli sayıda kardeşle kışa girmişlerdir. Kış ayları genel olarak, uzun yıllar ortalaması ve özellikle geçen üretim sezonundan daha ılık geçmiş, bu da bitkilerin kış boyunca büyüme ve gelişmelerine devam etmelerine neden olmuştur. Bu sebeple bitkilerin kardeşlenme sürecini tamamlamak üzere oldukları ve tarla yüzeylerinin tamamen kapatıldığı gözlemlenmiştir. Bu gelişimin normallerin ve özellikle geçen sezondan çok daha ileride olduğu ifade edilebilir. Lokal olarak görülen zabrus zararları dışında, hastalık ve zararlılardan kaynaklanan önemli bir olumsuzluk görülmemiştir. Geçen yılın aksine bölgenin yüksek kesimleri hariç şu ana kadar önemli bir soğuk ve kış zararı da tespit edilmemiştir. Bahsedilen iklimsel gelişmeler sonucu gelişme oldukça iyi ve ileri olmakla birlikte, Şubat ayı yağışları bölge genelinde azalmış, Mart ayı da şu ana kadar oldukça düşük yağışlı geçmiştir. Bu durum geçen üretim sezonundaki yağışsız geçen Mart ve Nisan aylarının bölgede doğurduğu sorunları çağrıştırdığından kritik bir bekleme süreci ortaya çıkarmaktadır. Mart ayının kalan yarısı ve Nisan ayının yağışlı geçmesi ile bu gelişme bir rekorun habercisi olabileceği gibi, anılan sezonun kurak geçmesi halinde önemli üretim düşüşünü de beraberinde getirebilecektir. Orta Anadolu Bölgesi’nde geçen üretim sezonunda yaşanan iklim koşulları nedeniyle yaşanan saman sıkıntısı düşünüldüğünde ve Şubat ayı ve Mart ayının ilk yarısında daha düşük yağış dikkate alındığında, bu konuda alternatif kaynakların programlanmasının önemi ortaya çıkmaktadır. Bu alternatifler bölgede sezonun geri kalan kısmında kuraklık olması ve saman üretimin düşmesi halinde, sulanan alanlarda buğday ve özellikle arpa hasadından sonra silajlık veya balya amaçlı sorgum x sudanotu melezinin ve fiğ gibi yem bitkileri ekilişi olarak örneklendirilebilir” şeklinde konuştu.

UHK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bayram Sade, sonuç olarak bu üretim sezonunda buğday ekim alanlarında geçen üretim sezonuna göre önemli bir değişim olmayacağının düşünülmekte olduğunu kaydederek, “Ülke genelinde buğday ekilişi üzerine düşen yağışların uzun yıllar ortalamasından yüzde 17 ve geçen üretim sezonundan yüzde 4 daha yüksek olduğu görülmektedir. Uzun yıllar ortalamasına göre sadece Karadeniz Bölgesi’nde daha düşük diğer bölgelerde ise yüzde 9-43 arasında daha fazla yağış alındığı belirlenmiştir. Geçen üretim sezonuna göre ise, Karadeniz ve Akdeniz Bölgesi daha düşük, diğer bölgeler daha yüksek yağış almıştır. Sonbaharın daha sıcak ve kışın daha ılık geçmesinin de etkisi ile buğday bitki büyüme ve gelişimin geçen sezondan daha ileri olduğu görülmektedir. Mart ve Nisan aylarında da iklim parametrelerinin normaller düzeyinde geçmesi halinde buğday rekoltesinin UHK geçen yıl için 19.2 milyon ton olan üretim tahmin düzeyinin oldukça üzerinde olabileceği tahmin edilmektedir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.