Sağlıklı beslenmede yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat

Sağlıklı beslenmede yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat
Uzmanlar, insan vücudunun sağlıklı ve dengeli gelişebilmesi için alınan besinlerin vücuda uygun olması gerektiğini, bu oranın bozulduğu zaman sağlık...

Uzmanlar, insan vücudunun sağlıklı ve dengeli gelişebilmesi için alınan besinlerin vücuda uygun olması gerektiğini, bu oranın bozulduğu zaman sağlık problemlerinin ortaya çıkabildiği uyarısında bulundu.

Sağlıklı beslenme konusunda bilgiler veren Konya Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Sebahat Ergün, sağlıklı beslenmede belirlenen oranların bozulması durumunda istenmeyen durumların ortaya çıkabileceğini söyledi. Diyetisyen Ergün, ayrıca zayıflık ya da obezitenin birçok hastalıkla beraber ölüm riskini artırabileceğini kaydetti.

"Sağlıklı beslenmede 4 temel besin ögesi vardır"

Sağlıklı ve dengeli beslenmede 4 temel besin ögesinin olduğunu belirten Ergün, "Bunlar; süt, tahıl, meyve sebze ve et gruplarıdır. Süt gruplarında, süt, ayran, kefir, yoğurt, peynir, çökelek bu gruba girmekte. Günlük sağlıklı beslenmede bunlardan en aşağı 2 porsiyon bulunmak zorunda. Et grubunda ise yine kaliteli bir protein kaynağı vardır. Demir ihtiyacımızı fazlasıyla giderir. Çinko, demir ve B vitaminlerini içerir. Balıkta olmazsa olmazımız. Omega yağ asitlerimiz vardır. Bunları almamız ve dengeli bir şekilde tüketmemiz gerekir. Balık tüketiminin haftada 1-2 kez tüketilmesini önermekteyiz. Tahıl gruplarına gelince buğday, yulaf, arpa, çavdar bu gruba girmekte. Arpayı biz çok fazla tüketmemekle birlikte diğerlerini tüketiyoruz ve bunlardan elde edilen ürünleri tüketebiliriz. Bulgur, un, makarna, erişte gibi. Bunlarda B vitaminini fazlasıyla içermekte ve sağlıklı kompleks karbonhidratlar içermekte. Normal sağlıklı bir bireyin porsiyonunda günde en aşağı 3-4 porsiyon bulunmak durumundadır. Bunu ekmek olarak tüketebileceğimiz gibi bulgur pilavı şeklinde veya başka şekillerde de tüketebiliriz. Sebze ve meyvelerde ise mevsimsel sebze ve meyveleri tüketmemiz önerilmekte. Bu grupta bizim sağlıklı kompleks karbonhidratları içermekte. Sağlıklı bir insanın diyetinde bulunması gereken sebze günlük 3 porsiyon olabilir. Meyve de ise en aşağı 2 porsiyon şeklinde tüketebilmektedir" dedi.

"Obezite birçok rahatsızlığa sebep olmakta"

Dengesiz beslenmede en büyük risklerden bir tanesinin obezite olduğunu da ifade eden Ergün, "Normalde harcadığımız enerjinin daha yükseğini aldığımız zaman bizim vücudumuzda yağ ve aşırı kas depolanabilir. Bu da bizim istemediğimiz sorunlar oluşturmakta. Kişinin en çok psikolojik ve sağlık durumunu etkilemektedir. En basit sağlık sorunu ise diyabet olarak gösterilebilir. Kan ve yağ seviyelerinin yükselmesi, karaciğer yağlanmalarının yükselmesi olabilir. Obezite birçok rahatsızlığa sebep olmakta. O yüzden bunun sağlıklı bir şekilde tedavi edilmesi gerekir" diye konuştu.

"Kilo alamayanlar aldıkları enerji karşıladıkları enerjiyi tamamlayamamaktadır"

Kilo alamama sorununa da değinen Diyetisyen Ergün, "Sağlıklı beslenemeyen diğer kişilere gelince kilo alamayanlar vardır. Bunlarda dengeli beslenmedikleri ya da hayatında aşırı bir enerji yoğunluğu vardır. Aldıkları enerji, karşıladıkları enerjiyi tamamlayamamaktadır. Bu kişilerde aynı şekilde hayat tempolarına uygun bir şekilde enerjileri ayarlanmış bir şekilde sağlıklı beslenmeleri sağlanabilir" şeklinde konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.