Sahte faturacılara kötü haber! Tarım Arazileri Uydulardan İzleniyor VİDEO
"Tarım Parselleri Verim Modeli" ile ilgili açıklamalarda bulunan Genel Müdür küsek, 2011 yılında Bakanlığın yeniden yapılandırıldığını belirterek, gıda, yetiştiricilik ve tarımsal altyapı konusunda genel müdürlüklerin oluşturulduğunu hatırlattı. Yasanın verdiği görev doğrultusunda 2011'den bu yana tarım bilgi sisteminin oluşturulması konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını anlatan Küsek, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Tarımla ilgili verilerin derlenmesi amacıyla Türkiye'de üretim yapılan parsellerin sayısallaştırıldığını ifade eden Küsek, parsellerin sayısallaştırılmasıyla çiftçilerin tarım arazilerine doğru ürünleri ekmelerinin sağlanacağını söyledi. Küsek, 2013 yılında toplam destek tutarının yaklaşık 9 milyar lira olduğunu belirterek, Bakanlık tarafından uygulanan sistemle 2003-2011 yılları arasında buğday alanlarının ekiminde yüzde 10 azalmanın yaşandığını, buna karşılık verimin yüzde 15 arttığını, bunun, buğdayın doğru alanlara ekilmesiyle sağlandığını vurguladı. -"Tabiatı, bilgisayara taşıdık"- Çiftçilere ödenen primlerin, parsel bazında verime dayalı şekilde hesaplandığına işaret eden Küsek, "Bu amaçla parseller sayısallaştırıcı. Tabiatın modeli, bilgisayara taşındı. Böylece ölçülebilir parametreler, parsel üzerinde görüldü" diye konuştu. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile yapılan çalışmayla 52 milyon parsele dokunulduğuna dikkati çeken Küsek, 30 milyonun üzerinde tarım yapılan parsel tespit edildiğini, bu parsellerin içinde farklı faaliyetlerin olduğunu bildirdi.
Tarım Parsellerine Kimlik Numarası
Küsek, tarım parsellerine verilen kimlik numaralarıyla parsellerin bakanlık tarafından tüm bilgilerinin takip edileceğini ifade ederek, tarım arazilerinin verimini etkileyen faktörleri anlattı. Belirlenen parametrelerin dışına çıkıldığında tarım arazisinde ürün kaybının yaşanacağı uyarısında bulunan Küsek, teknoloji sayesinde bu kayıplar hesaplanarak, parsellerin gerçek verimlerine ulaşıldığını bildirdi. Türkiye'de 2,4 milyon çiftçi bulunduğunu dile getiren Küsek, çiftçilerin sahip oldukları her bir parselin bilgisine internet üzerinden ulaşarak, özelliklerinin ve ürünlerin verimlerinin sorgulanabileceğini söyledi. Küsek, tarım arazilerini yarış atlarına benzeterek, şöyle devam etti: "Yarış atlarının kimliklerini gösteren kayıtlar bulunuyor. Yarış atlarının 60 nesil öncesine kadar bilgilerine ulaşılabiliyor. Tarım arazileri de bu teknoloji sayesinde üretimi parsel bazında kayıt altına alınacak. 10 yıl sonra geçmiş 10 yılda her bir parsele hangi yıl ne ekildiği, nasıl verim alındığı biliniyor olacak ve bu bilgi planlamalarda kullanılacak. İklim değişikliklerinin tarım ürünlerinin ekim alanlarını ve verimliliklerini nasıl etkilediğini görebileceğiz." Uydudan takibi yapılacak tarım arazilerine sağlanan ödemelerin de kontrol altına alınacağına işaret eden Küsek, hangi parselde aktif tarım yapıldığını uydu görüntülerinden takip edeceklerini dile getirdi. Doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir kullanımı için tarımsal üretim planlaması ve tarım arazilerinin takibinin yapılacağına vurgu yapan Küsek, uydudan tarım arazilerinin takibiyle arazilere ekilecek ürünlerde arz talep dengesinin kurulacağını kaydetti. Küsek, parsellerin sayısallaştırılma işleminin tamamlandığını bildirerek, yüzde 80'i bitirilen yazılımların Haziran ayında yüzde 100'e ulaşacağını, daha sonraki işlemin ise kurumsal kapasite, deneyim ve çalışanların bilgi birikiminin arttırılması şeklinde olacağını belirtti. Çiftçilerin, sayısal ortamdaki tarımsal arazilere bir sonraki yıl ekecekleri ürünü bilgisayar ortamında bildireceklerine dikkati çeken Küsek, bu işlemlerin, tarım il ve ilçe müdürlüklerinde ya da tarım danışmanları aracılığıyla yapılabileceğini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.