"Saman kıtlığı, et fiyatlarını olumsuz etkileyecek"
Bu yıl İç Anadolu ve diğer bölgelerde de görülen kuraklık sebebiyle yeterince saman elde edilemediği için besiciler zor durumda kaldı. Yaşanan kuraklığın da etkisiyle yem fiyatlarında artış görülürken, besicilerin en önemli hayvan yemi olan samanın yok denecek düzeye geldiğini vurgulayan satıcılar, saman kıtlığı nedeniyle et krizinin de yolda olduğunu ifade etti.
Konya'daki saman pazarında alıcı bekleyen satıcı Ramazan Fırat, "Besicilerimiz hayvanlarını besleyecek samanı alamadığı için Türkiye'de saman krizine bağlı olarak et krizi yolda. Kuraklığın olumsuz etkileri şimdiden görülüyor. Yani saman krizi et fiyatlarını olumsuz etkileyecek." dedi.
Fırat; "26–27 senedir saman işi yapıyorum. Saman bu sene çok pahalı. Köylülerden saman alınmıyor. Şu anda deste samanlar köylünün elinde stok vaziyette bekliyor. Malları öldürecek şekilde saman getiriyoruz. Köylü daha da para etmesini bekliyor. Burada arabaların hepsi saman bekliyor. Şu anda kilogramını 52,5 kuruşa alıyoruz. Biz bu samanları burada 65–70 kuruşa satıyoruz. Bu arabanın masrafı 670 lira; işçisi, mazotu, doldurması, çuval parası hariç. Biz buradaki besici arkadaşlara 60–70 kuruşa verdiğimiz zaman besici arkadaşlarla karşı karşıya geliyoruz. 10 ton, 20 ton saman almaya gelen müşteri, alamıyor, 1 tonla geri gidiyor. Besici umduğunu bulamıyor. Bulduğunu alamıyor."
"İTHAL SAMAN RANDIMAN VERMEDİ"
Yurt dışından ithal edilen samanın randıman vermediğini dile getiren Fırat, "Yurt dışından gelenle bizim samanımızın arasında fark var. Onların getirmiş olduğu sap balyası. Saman makinesi olan sap balyasını hayvanlara yedirir ama olmayan bu samandan yedirecek. Et ucuz, mal ucuz, bu sene 3 – 4 bin liraya satılacak. Kurbanları adamlar bin 400 TL'ye verdi. Samanın pahalılığından verdi. Kurbandan sonra ben bu malı çıkaramam korkusuyla verdi. Samanın kilosu olmuş 70 kuruş, yemin çuvalı olmuş 50 lira. Bunu nasıl yedirirsin. Besicinin geçen seneye göre zararı yüzde 50'ye, yüzde 100'lere vardı. Yani biz geçen sene bu samanı 30 kuruşa sattık. Bu sene 70 kuruş. Ben 4 senedir Antalya'ya saman götürürüm. Biz Antalya'da çuvalını 8 -10 liraya veriyorduk, şu anda Konya'da 15-18 liraya çuvalını veriyoruz." dedi.
Besici Hüseyin Çelik ise "Saman almaya geldim. Şu anda bayramdan çıktık ama saman yok. Saman pahalı. Geçen yıl 18 kuruşa saman alırdık. Bu sene en kötü saman tırmık 50 kuruş. Geçen yıl yemin torbasını 30 liraya alırken şu an 50 lira. Geçen yıl kilosunu 18 kuruşa aldığımız saman şu anda iyisi 55 – 60 kuruş. Geçen yıl 4 tane çardağım varken, şu an 2'ye düşürdüm. Gelecek sene yine zarar edersem tamamen bırakacağım. Zarar ediyorum. Şu anda ben kurbanlık satmadım. Satan arkadaşlarımız da zarar ettiler. Yapmayacaklarını söylüyorlar. 'İthal saman gelecek' dediler daha hala gelecek." diye konuştu.
Pazardaki saman satıcılarından Osman Tuncer de "Uzun zamandır bu işi yapıyordum. Ekinin kıt gelmesiyle samanlarımız olmadı. Geçenlerde Aydın'a saman götürdüm. Orada yurt dışından gelen samanlarda hastalık çıkmış. Şap olayı çıkmış. Bazı besici arkadaşlarımızın malları telef olmuş. Bu yüzden biz samanı oraya 70 kuruşa verdik. Besici arkadaşlar memnun kaldı. Dışarıdan gelen saplar 60 kuruşa mal olmuş. Yedirememişler. Ellerinde kalmış. Her biri 10 bin - 20 bin lira para ödemişler. Sapların her biri yarım metreyi bulduğu için yediremiyoruz. Dışarıdan gelen anguslar, aç kaldığı için zorla yiyorlar. 70 kuruşa normal sap alacaklarına, normal saman almaları daha güzel olur. Onlara verdikleri para boşa gidiyor." açıklamasında bulundu.
Başka bir satıcı ise "Harman iyi olmadığı için ben yerinde samana kilogram başına 44 kuruş para verdim. Burada 75–80 kuruş arası satacağım. Gelen besici arkadaşlar da bize kızıyor, 'insafınız yok mu' diye. Bizlik bir şey yok. Bu saman önümüzdeki seneye de yeter. Ben Meydan köyüne gittim, yerinde 60 kuruş dediler. Bu işi askerden geldiğimden beri yapıyorum. Yaşım 45. Bu sene olduğu gibi hiç görmedik. Bir de 89–90 yıllarında böyle olmuştu." şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.